Hrana i piće – Zašto kafa u avionu ima tako čudan ukus? – Travel Magazine

Zašto kafa u avionu ima tako čudan ukus?

Zašto kafa u avionu ima tako čudan ukus?

Slaba i blago kiselkasta, tako se otprilike može opisati ukus kafe koju vam redovno služe u avionu. Ali zašto kompanije, koje inače troše velike količine novca na kupovinu kafe i čaja od renomiranih svetskih proizvođača, svojim putnicima služe napitke tako lošeg ukusa? Zapravo, u ovom slučaju kvalitet kafe nema baš puno veze sa njenim ukusom. Razloga za vašu neukusnu kafu ima više, a prvi je voda u avionu, koja se koristi za pranje ruku u toaletu, ali i za pripremu čaja i kafe, a analize su pokazale da njen kvalitet nije baš na zavidnom nivou. Zvanični izveštaj iz 2012. godine beleži da je 12% ukupne vode u avionima komercijalnih aviokompanija bilo pozitivno na ešerihiju koli, a članovi kabinskog osoblja su pojasnili da se rezervoari za skladištenje vode u avionima čiste otprilike jednom do dva puta tokom godine. Sledeći krivac je proces pripreme, jer na 10.000 metara visine voda ključa na znatno nižoj temperaturi, zbog čega i zrna kafe samo delimično puštaju svoju aromu (odatle blag ukus). Konačno, i naše čulo ukusa u avionu, zbog pritiska u kabini, suvog vazduha i visine, oslabljeno je za oko 30%, pa tako loša kafa ima još gori ukus. Dobra vest je da aviokompanije počinju da ozbiljno shvataju problem sa izmenjenim ukusom hrane i pića u avionima, pa je tako, na primer, British Airways u saradnji sa prizvođačem čaja, kompanijom Twinings, za svoje letove razvio specijalnu vrstu čaja sa znatno punijim ukusom, na čemu su im Englezi verovatno veoma zahvalni.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X