Zašto kafa u avionu ima tako čudan ukus?
Slaba i blago kiselkasta, tako se otprilike može opisati ukus kafe koju vam redovno služe u avionu. Ali zašto kompanije, koje inače troše velike količine novca na kupovinu kafe i čaja od renomiranih svetskih proizvođača, svojim putnicima služe napitke tako lošeg ukusa? Zapravo, u ovom slučaju kvalitet kafe nema baš puno veze sa njenim ukusom. Razloga za vašu neukusnu kafu ima više, a prvi je voda u avionu, koja se koristi za pranje ruku u toaletu, ali i za pripremu čaja i kafe, a analize su pokazale da njen kvalitet nije baš na zavidnom nivou. Zvanični izveštaj iz 2012. godine beleži da je 12% ukupne vode u avionima komercijalnih aviokompanija bilo pozitivno na ešerihiju koli, a članovi kabinskog osoblja su pojasnili da se rezervoari za skladištenje vode u avionima čiste otprilike jednom do dva puta tokom godine. Sledeći krivac je proces pripreme, jer na 10.000 metara visine voda ključa na znatno nižoj temperaturi, zbog čega i zrna kafe samo delimično puštaju svoju aromu (odatle blag ukus). Konačno, i naše čulo ukusa u avionu, zbog pritiska u kabini, suvog vazduha i visine, oslabljeno je za oko 30%, pa tako loša kafa ima još gori ukus. Dobra vest je da aviokompanije počinju da ozbiljno shvataju problem sa izmenjenim ukusom hrane i pića u avionima, pa je tako, na primer, British Airways u saradnji sa prizvođačem čaja, kompanijom Twinings, za svoje letove razvio specijalnu vrstu čaja sa znatno punijim ukusom, na čemu su im Englezi verovatno veoma zahvalni.
Skorašnji komentari