Hrana i piće – Zemlje u kojima se vegetarijanci osećaju kao kod kuće – Travel Magazine

Zemlje u kojima se vegetarijanci osećaju kao kod kuće

Zemlje u kojima se vegetarijanci osećaju kao kod kuće

Ako pripadate većinskom delu populacije i volite meso, ovaj tekst nije za vas. Vi ćete se već lako snaći i nećete ostati gladni, na koju god destinaciju da odete. Vegetarijanci među putnicima, sa druge strane, mogu da se suoče sa restriktivnijom dijetom tokom putovanja, jer obroci koji ne sadrže meso u mnogim delovima sveta nisu uobičajeni (setimo se samo situacije u našoj zemlji).

Ali nedavno je sastavljen Globalni vegetarijanski indeks, koji će ljudima pomoći da pri biranju destinacije imaju i informaciju o tome da li je ona prijateljski nastrojena prema vegetarijancima. Indeks je obuhvatio 183 države sveta, koje su rangirane prema tome koliko vegetarijanskih restorana postoji u zemlji. Zatim je taj broj upoređen sa brojem stanovnika, kao i sa podacima u vezi sa godišnjom potrošnjom mesa po stanovniku. Kombinacija poena dobijenih na osnovu ovih podataka, predstavlja vegetarijanski indeks.

Zaključak je da vegetarijancima i nije tako loše, budući da su Sejšeli idealna destinacija za njih. Ova zemlja se na prvom mestu našla zahvaljujući kombinaciji velikog broja restorana koji u ponudi imaju vegetarijanska jela, male potrošnje mesa i malog broja stanovnika. Na drugom mestu našla se još jedna predivna destinacija, Tajland, čija je kuhinja poznata po zdravim obrocima koji obiluju pirinčem, povrćem i voćem. Na trećem mestu nalazi se Malezija.

SAD, koje se mogu pohvaliti najvećim brojem vegetarijanskih restorana na svetu, nisu se našle među 20 najprijateljskije nastrojenih zemalja prema turistima vegetarijancima, zbog velike potrošnje mesa po stanovniku, koja godišnje iznosi neverovatnih 120kg. Još je šokantnije uporediti SAD i Butan, zemlju u kojoj se meso jede najmanje na svetu. Prosečan stanovnik ove male azijske zemlje godišnje pojede samo 3kg mesa.

Po regionima, najbolje zemlje za vegetarijance su Sejšeli u Africi, Tajland u Aziji, Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropi, Belize u Severnoj i Centralnoj Americi, Peru u Južnoj Americi i Solomonova ostrva u Okeaniji.

Srbija se našla na 76. mestu ove liste, a od zemalja u regionu, najbolje je kotirana Hrvatska, na 51. mestu. Bugarska se našla na 53. poziciji, Grčka na 61, BiH na 70, Slovenija na 71, Makedonija na 72, Mađarska na 79, Rumunija na 95, a najgore je plasirana Crna Gora, na 101. mestu.

Vegetarijanci bi trebalo da ponesu zalihe hrane kada putuju i najlošije pozicionirane Kiribate, Belorusiju, Centralnoafričku Republiku, Kazahstan, Kuvajt i Venecuelu.

Zanimljivo je da su visoko kotirane zemlje jugoistočne Azije u kojima se meso tradicionalno manje konzumira, dok su se Kanada i Australija takođe našle na visokim pozicijama, uprkos velikoj potrošnji mesa, zato što imaju bogatu ponudu vegetarijanskih restorana.

Sledi prvih 10 zemalja koje su prijateljski nastrojene prema vegetarijanskim turistima:

  1. Sejšeli
  2. Tajland
  3. Malezija
  4. Sao Tome i Principe
  5. Peru
  6. Singapur
  7. Kambodža
  8. Solomonova ostrva
  9. Ujedinjeno Kraljevstvo
  10. Bocvana
Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X