Saveti – Idealne destinacije za ljubitelje čaja – Travel Magazine

Idealne destinacije za ljubitelje čaja

Idealne destinacije za ljubitelje čaja

Gastronomska putovanja su uvek bila veoma popularna. Neki putnici toliko uživaju u tome da i tokom svog odmora žele da otkriju što više o svom omiljenom piću. Destilerije viskija, vinski podrumi, plantaže kafe – sve su to izuzetno atraktivne destinacije. Čaj je jedan od toplih napitaka koji ima, verovatno, najviše “obožavalaca” širom sveta. Ukoliko ste i vi jedan od njih, ovo su idealne destinacije i prilika da otkrijete nešto novo, a pre svega da uživate.

PROČITAJTE I…

Kokteli koji vas vode na put oko sveta

Indija

Kada su Britanci počeli da uvoze kineski čaj u svoje kolonije, Kinezi su za uzvrat dobili opijum. Iako su i čaj i opijum ubrzo postali razlog za niz ratova u Aziji, to je period kada Indija i čaj uspostavljaju snažnu vezu koja traje i danas. Ispijanje čaja u zemlji začina je fantastično iskustvo, jer se egzotične priče stapaju sa aromama koje ih okružuju. Umešajte boje i zvuke indijskih gradova i dobićete čarobnu mešavinu.

Dardžiling (Darjeeling), nekadašnje odmaralište za engleske doseljenike koji su živeli u Kalkuti, idealno je indijsko odredište za ljubitelje čaja. Čaj Dardžiling je jedan od najboljih crnih čajeva na svetu, ako ne i najbolji. Često je meta brojnih falsifikatora koji na različite načine pokušavaju da dobiju ovu jedinstvenu sortu, koja je poznata i kao šampanjac među čajevima.

Malo snova se može porediti sa šetnjom kroz plantaže čaja po oblačnom danu. Nakon toga obiđite jednu po jednu čajdžinicu, koje su raštrkane po gradu. Isprobajte bezbroj napitaka, sve dok vaš jezik više ne bude mogao da utvrdi koji je najbolji.

Turska

Ako ikada posetite Tursku, morate probati lokalni čaj. Jednostavno rečeno, Turci obožavaju ovaj napitak: to je njihovo osnovno piće i nikada ne propuštaju priliku da pozovu i strance na čašicu crvenkastog napitka koji se puši.

Od perioda Otomanskog carstva Turci su tragali za idealnim mestom za sadnju sopstvenih plantaža. Tek 30-ih godina prošlog veka otkrili su da Rize, gradić na jugoistoku Turske i deo crnomorske regije, nudi idealne vremenske uslove. Od tada, čaj se proširio širom zemlje.

Malo destinacija je bolje od ove, gde se turska priroda, istorija i kuhinja spajaju u maloj šolji čaja koji se služi svuda u Rizeu. Planinarski izleti, kupanje u Crnom moru, posete plantažama čaja… Kada se sve uzme u obzir, čini se da uopšte ne treba previše razmišljati o poseti Turskoj.

Iran

Najveći proizvođač crnog čaja na planeti je ujedno i jedna od najlepših zemalja Bliskog istoka. Ova sjajna destinacija kombinuje određene doze avanture sa očitim spokojem koji vam donosi prvi gutljaj sveže pripremljene šoljice čaja.

Iranci su izuzetno ljubazni i gostoljubivi ljudi. Ova zemlja je izvrsna destinacija za ljubitelje čaja zahvaljujući 30.000 hektara koji se nalaze u njenim hladnijim delovima. Iran, takođe, ima i Nacionalni muzej čaja u Lahidžanu okružen prelepim plantažama.

Portugalija

Poseta San Migelu, jednom od Azorskih ostrva, odlična je opcija za ljubitelje čaja. Portugalija je sjajna, bezbedna, mirna i pristupačna destinacija. Sa druge strane, ova zemlja se može pohvaliti i najboljim evropskim plantažama čaja koje se mogu posetiti i u kojima se može uživati.

Ostrvo je malo i upravo vam veličina ostrva omogućava da odsednete tamo gde vam je najprijatnije i iznajmite vozilo kojim ćete putovati krivudavim putevima i obilaziti mnoštvo polja čaja. Upečatljiva zelena boja ostrva spaja se sa biljkama čaja i polako se gubi u crnim peskovitim plažama nastalim usled vulkanskih erupcija koje su oblikovale Azore. San Migel spada u idealne destinacije i za ljubitelje fotografije.

Vijetnam

Ako ste crveni čaj pronašli u Turskoj, a crni u Iranu i Indiji, nema boljeg odredišta od Vijetnama da isprobate svetski poznati zeleni čaj.

U Taj Ngujenu (Thái Nguyên), koji je poznat i kao grad čaja u Vijetnamu, osamdeset kilometara severno od Hanoja, putnike očekuje pravi raj. Može se slobodno reći da je grad oživeo zahvaljujući ovom napitku. Blještavo zelenilo listova čaja okružuje čitav grad, zauzimajući čak i trotoare, mada tek kada su listovi već suvi i spremni za prelivanje kipućom vodom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shan Farm (@shanfarmvietnam)

Moguće je zakazati posetu kako biste se prošetali kroz naizgled beskrajne plantaže i pažljivo posmatrati kako se pravi čaj u tradicionalnoj fabrici. Naravno, obavezna je i degustacija čaja kako biste postali, ako je moguće, još bolji poznavalac ove ukusne biljke.

15 jela evropske kuhinje
PROČITAJTE I…

15 najpoznatijih nacionalnih jela evropske kuhinje

Ostale gastro zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
241Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *