Saveti – Izbegavajte ove stvari u all-inclusive rizortu – Travel Magazine

Izbegavajte ove stvari u all-inclusive rizortu

Izbegavajte ove stvari u all-inclusive rizortu

All-inclusive odmori pravi su način da se potpuno opustite, odmorite i uživate, bilo da ste sa porodicom, voljenom osobom ili putujete sami. Ljudima je kod ovog tipa odmora posebno privlačno to što je sve obuhvaćeno cenom aranžmana – prevoz, smeštaj i hrana.

Uz bogatu trpezu i brojne aktivnosti namenjene gostima, rizorti su omiljeni među gostima svih uzrasta. Ipak, postoje stvari na koje treba da obratite pažnju u all-inclusive rizortu, a mi vam predstavljamo neke od njih.

Ne sunčajte se previše

Uživanje na hotelskoj plaži ili bazenu može biti tako opuštajuće iskustvo, pa se često desi da gosti preteraju. Umesto da provedete pola odmora u zamračenoj sobi, lečeći opekotine od sunca, sunčajte se umereno i izbegavajte izlaganje u najtoplijim delovima dana. Osim opekotina, preterano izlaganje suncu može dovesti i do sunčanice i iscrpljenosti. Pregrevanje i dehidratacija mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik, posebno za decu i starije.

Pretarano sunčanje može vam upropastiti all-inclusive odmor

Foto: Jill Wellington from Pixabay

Ne preterujte sa zabavom

Turisti ne smeju da zaborave da su gosti u stranoj zemlji i da svojim divljim ponašanjem mogu da dovedu do toga da ih izbace iz hotela. U slučaju ozbiljnijih incidenata može se uključiti i policija. Neprijatne situacije predstavljaju stres i za ostale goste. Sunce i alkohol mogu biti posebno nezgodna kombinacija.

Ne isprobavajte odmah egzotičnu hranu

Naravno, gastronomija predstavlja značajan deo svakog putnog iskustva. Ipak, u all-inclusive rizortima ljudi imaju tendenciju da zbog velikog izbora preteraju sa degustacijama. Kada se po prvi put srećete sa nekim ukusima, za početak uzmite samo nekoliko zalogaja jela. Tako ćete utvrditi da li vam svi začini i ostali specifični sastojci prijaju. Nikako ne želite da gubite dragocene dane odmora u hotelskoj sobi, zbog stomačnih problema.

Nemojte odmah da preterujete sa egzotičnom hranom, već isprobajte manje količine jela koja vas privlače

Foto: Paola Baldacci from Pixabay

Izbegavajte suvenirnice u rizortima

Ništa bolje od lepog i autentičnog suvenira koji će vas godinama podsećati na divno proveden odmor. Ipak, u suvenirnicama u okviru rizorta teško da ćete naći autentične suvenire, a njihova cena višestuko je viša od one koju biste platili lokalnom umetniku ili zanatliji.

Ostavite nešto hrane i za sutra

Nebrojene vrste jela za doručak, ručak i večeru svojevrstan su simbol all-inclusive odmora. Sveža peciva, specijaliteti lokalne i internacionalne kuhinje, paste, najrazličitije salate, voće i naravno, slatkiši… Gostima je često teško da se suzdrže od isprobavanja svega što je u ponudi. Tako se dešava da se kući vrate i sa nekoliko dodatnih kilograma. Zato, ne zaboravite da u svoje dnevne obroke uključite što više povrća, svežih salata i poneku voćku. Izbor će i sutra biti bogat, pa ne morate da brinete.

Ne preterujte sa obrocima u all-inclusive rizortu, jer vam može škoditi

Foto: Engin_Akyurt from Pixabay

Ne preterujte sa alkoholom

Kao što je već pomenuto, alkohol i sunce nisu dobra kombinacija. I dok vas hladno pivo na plaži može osvežiti, konzumiranje alkohola tokom celog dana može imati brojne negativne posledice. Najopasnija je dehidratacija. Posebno izbegavajte simpatične i zabavne šarene koktele. Neki od njih mogubiti veoma jaki, a uz to su i kalorijske bombe.

Oprezno sa šarenim koktelima na odmoru

Foto: Engin_Akyurt from Pixabay

Nemojte se izolovati u rizortu

Rizorti su kao mali gradovi, osmišljeni su tako da mogu da zadovolje sve vaše potrebe. Ali ne morate da baš sve vreme provedete u njima. U zavisnosti od toga gde se nalazite, možete se prošetati ili unajmiti taksi do obližnjeg mesta ili se priključiti nekom od organizovanih dnevnih izleta iz vašeg hotela. Boravak u all-inclusive rizortu učiniće vaš odmor bezbrižnim i lakim, a izlet u „stvaran svet“ će ga „začiniti“ stvarnim putnim iskustvom.

Pazite na svoju identifikacionu narukvicu

Nakon čekiranja, dobićete narukvicu koju treba da nosite sve vreme svog boravka u rizortu. Ona vam omogućava da ulazite u restorane, barove i uživate u aktuvnostima koje rizort nudi svojim gostima. Verovali ili ne, neki hoteli (npr. u Karibima) naplaćuju i do 100 dolara dnevno gostima koji izgube ovu identifikacionu narukvicu.

Nemojte izgubiti svoju identifikacionu narukvicu na odmoru

Foto: Pexels from Pixabay

Kupovina u rizortu vas može skupo koštati

Kada idete u all-inclusive rizort, potrudite se da spakujete sve neophodne stvari za odmor. Rizorti na izolovanim lokacijama, daleko do naseljenih mesta, često imaju svoje prodavnice, u kojima se gosti mogu snabdeti osnovnom putnom kozmetikom. Ali cene paste za zube, gela za tuširanje ili losiona za sunčanje su nestvarno visoke. Zato pre polaska na put dobro proverite da li ste spakovali sve što vam treba.

Ne idite u popularni rizort ako nije pravi izbor za vas

Na popularnim turističkim destinacijama možete birati između više all-inclusive rizorta u ponudi. Neki od njih nude više sadržaja za porodice sa decom, kao što su programi za animaciju mališana, vodeni sportovi, dečji bazeni i sl. Drugi su namenjeni samo odraslima. Ima i onih sa manje sadržaja, za turiste sa striktnijim budžetom. Uvek dobro istražite i raspitajte se šta je u ponudi. Odaberite rizort koji najviše odgovara vašim potrebama i željama.

Ne idite u popularni rizort ukoliko nije pravi izbor za vas

Foto: Michelle Maria from Pixabay

Pazite na skrivene troškove

Najčešća greška koju turisti prave na all-inclusive odmoru je pretpostavka da je sve uključeno u cenu aranžmana. To često nije slučaj. Negde u cenu nije uključen transfer sa i do aerodroma. Često u rizortima alkohol nije deo all-inclusive paketa, a i fakultativni izleti do okolnih destinacija uglavnom se plaćaju odvojeno. Najbolje je da se pre bukiranja aranžnama do detalja raspitate šta on obuhvata. Na licu mesta, ako niste sigurni da li je nešto „besplatno“, uvek pitajte.

Čuvajte se skrivenih troškova u all-inclusive rizortu

Foto: Michelle Maria from Pixabay

Izbegavajte određenu hranu

Ako želite da izbegnete stomačne probleme, pazite šta jedete u rizortima. Lako kvarljiva jela, kao što su krvavi biftek (nedovoljno termički obrađen), suši, ostrige i sl, ne podnose da stoje satima na sobnoj temperaturi. Zato bi najbolje bilo da ih preskočite. Prema nekim trave stručnjacima, gosti takođe treba da izbegavaju i supe i čorbe. Pravilo u hotelima je da se ništa ne baca, zato povrće i meso sa jučerašnjeg menija može postati supa sledećeg dana.

Pročitajte više o skrivenim troškovima na all-inclusive putovanjima. Ovo su najbolji karipski rizorti samo za odrasle, a pogledajte kako izgleda medeni mesec u luksuznom rizortu na Maldivima.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
6Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X