Saveti – Japanski toaleti - neobičan svet koji šokira strance nesvakidašnjim funkcijama – Travel Magazine

Japanski toaleti – neobičan svet koji šokira strance nesvakidašnjim funkcijama

Japanski toaleti – neobičan svet koji šokira strance nesvakidašnjim funkcijama

Mnogi stranci koji posete Japan zbunjeni su, zaintrigirani i ponekad malo šokirani japanskom kulturom i nekim aspektima života koji su tipični za Japan. Bilo da se radi o količini animea, mangi i cosplay-a prikazanih u Akihabari, ili tradicionalnoj japanskoj kuhinji i tematskim restoranima ili celom naklonu koji se odvija među Japancima, Japan ima jednu vrlo specifičnu atmosferu, za razliku od bilo koje druge zemlje. Stoga nije iznenađenje da su čak i japanski toaleti jedinstvena mesta koja ponekad zadivljuju i zbunjuju posetioce. Stranci koji žive u Japanu ili su ga posećivali otkrili su šta ih je zbunilo, impresioniralo i začudilo u vezi sa japanskim toaletima.

Danas su mogućnosti za putovanje brojne i znatno povoljnije i Zemlju izlazećeg sunca svake godine posećuje rekordan broj turista. Ipak, neki aspekti svakodnevnog života i tradicionalnih pravila koja važe u Japanu i dalje predstavljaju nepoznanicu za mnoge koji se tamo zapute
PROČITAJTE I…

Šta Japanci žele da znate o njihovoj zemlji

1. Automatska vrata

Ako ste germafob (osoba opterećena čistoćom), svideće vam se moderno japansko kupatilo. Mnoga najnovija i visokotehnološka kupatila imaju mnoštvo karakteristika koje omogućavaju ljudima da uđu i izađu iz kupatila, a da ništa nisu dodirnuli (barem rukama). Što je u doba korone sjajna stvar! Mnoga novija javna kupatila nemaju rotirajući vrata na koja morate pritisnuti da biste ušli. Umesto toga, većina novijih kupatila ima dugački hodnik koji vodi do toaleta ili imaju automatska klizna vrata kakva biste pronašli u supermarketu. Ovo omogućava ljudima da uđu i izađu iz kupatila bez guranja ili otvaranja vrata. Ekstra, zar ne?

2. Automatska sedišta

Mnogi novi toaleti imaju senzore na toaletu koji se podižu i spuštaju kada neko priđe. To što ne morate podizati ili spuštati dasku za WC šolju nije samo sjajno za izbegavanje širenja klica, već je pogodno i za one koji zaborave da spuste dasku toaleta prilikom odlaska. Rajan (33), biznismen iz Čikaga, bio je šokiran kada je prvi put bio svedok kako se sedište diže. „Bio sam u svom hotelu i upravo sam ušao u kupatilo da odložim toaletne potrepštine kad je odjednom sedište zazujalo i počelo da se diže. Izluđivalo me je jer nisam očekivao. Ali sada mi se sviđa. Osećam se kao da sam u naučnofantastičnom filmu “, rekao je.

3. Automatsko ispiranje

Kada završite sa toaletom i ustanete, senzor aktivira funkciju automatskog ispiranja. Često ljudi zaborave da se isperu, pa se time rešava taj problem. Kako je ručica ili dugme za ispiranje najverovatnije najprljavija površina koju ćete verovatno dodirnuti u jjavnom toaletu, jer niko nije oprao ruke, automatsko ispiranje ima smisla i poželjno je. Umesto poluge, senzor vam omogućava ispiranje toaleta bez zagađenja ruku.

Japanska kuhinja je popularna širom sveta, i to ne bez razloga. Obroci su pretežno zdravi, uravnoteženog ukusa, a ono što ih dodatno izdvaja je pravilo da hrana mora da mami sva čula
PROČITAJTE I…

Najpopularnija jela japanske kuhinje

4. Pranje ruku uz pomoć senzora

Savremena kupatila takođe imaju umivaonik koji ima i dozatore vode i sapuna koji reaguju na senzore. Nije potrebno dodirnuti slavinu ili pritisnuti polugu sapuna kako biste pravilno oprali ruke. Međutim, mnogim javnim kupatilima u Japanu nedostaje sušilica za ruke ili peškiri. Za svaki slučaj ćete želeti da ponesete maramicu, jer ne želite da se obrišete o odeću!

5. Iznenađujuće čisto

„Ovde sam već tri godine i često sam morao da koristim javni toalet železničke stanice, i još mnogo sličnih van stanica. Šokantno, svi su bili čisti i dobro održavani„, izjavila je Kerol (58) iz Amerike. „Prema mom iskustvu, kako u mojoj zemlji, tako i kada putujem u inostranstvo, većina javnih kupatila koja sam posetio su prljava, oronula, smrdljiva ili zaražena bakterijama. U poređenju sa takvim kupatilima, ona koja sam posetila u Japanu su iznenađujuće čista. Mnogi posetioci koji dođu u Japan primećuju da su kupaonice na većini aerodroma, železničkih stanica, hotela, robnih kuća i javnih toaleta uglavnom u dobrom radnom stanju i čiste.“ Izgleda da je većina Japanaca mnogo opreznija u korišćenju javnih prostora. Ulice, vozovi i javni prostori u Japanu imaju manje smeća, grafita i prljavštine. Japanci teže da smeće nose kući sa sobom i pokušavaju da izbegnu pravljenje nereda.

6. Washlet – toaletna tehnologija

Japanski toaleti prednjače u tehnološkom napretku sa raznim karakteristikama i uređajima kakve nije imao nijedan drugi toalet sve dok kompanija TOTO nije predstavila svoj toalet u stilu umivaonika 1997. Guiness Book of World Records je takođe prepoznala umivaonik kao najsofisticiraniji toalet na svetu. Uz listu neverovatnih karakteristika, nije ni čudo što stranci koji nikada nisu koristili toalet u stilu umivaonika odlaze prilično impresionirani i zadovoljni.

7. Muzički bide

Verovatno najpopularnija karakteristika umivaonika je mlaznica koja se produžava i brizga vodu kada je dugme za bide aktivirano. „Impresionirana sam toaletima koji pevaju i koji ispuštaju zvukove ispiranja dok istovremeno peru vas“, rekla je Megan (24) iz Kanade, koja je u Japan došla kao student na razmeni. Mlaznica bidea se samočisti i takođe pulsira kako bi se osiguralo efikasno pranje. Postoje različiti nivoi pritiska za one koji žele lakši ili jači protok vode što čini postupak uklanjanja otpada jedinstvenim i prilagodljivim za svakog korisnika.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Niste rekli da se sedista na wc greju, ako zelite.
    Ja sam jedna od onih koji su samo u Japanu videli wc solje sa milion funkcija, ni na jednom kontinentu vise.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *