Saveti – Jedan italijanski sir je toliko vredan da se čuva u ... – Travel Magazine

Jedan italijanski sir je toliko vredan da se čuva u …

Jedan italijanski sir je toliko vredan da se čuva u …

Da li ste čuli da se bilo koji sir čuva u nekoj banci? Priznajemo da mi nismo, i da nam nije palo napamet da tako nešto uopšte postoji. Ali da, jedan sir je toliko bitan i vredan da se čuva u banci, kao da je u pitanju zlatna poluga. U pitanju je parmezan, vrsta tvrdog granularnog sira. Naime, u italijanskoj regiji Emiliji-Romanji, proizvođači sira su iznajmili „banku za sir“ ne bi li zaštitili svoje „blago“ od lopova. Sir se čuva u kontrolisanim uslovima vlage, sve sa kamerama, alarmima i antiseizmatičkom opremom.

Najpoznatija američka hrana je hamburger
PROČITAJTE I…

Najbolja američka hrana – nezdravo, ali neodoljivo

Parmigiano-Reggiano – princ parmezana

Regija koja se nalazi na severu zemlje je jedina koja ima ekskluzivu da koristi ime parmezan „Ređiano„, koji se smatra princem parmezana, toliko dragocenim da ga mnogi smatraju simbolom Italije. Samo jedan kolut sira sadrži čak 550 litara mleka. Inače, Italija je nakon višedecenijske borbe za zaštitu brenda postigla 2008., da na tržištu EU bude zabranjena upotreba imena „parmezan“.

„Ukupna vrednost sira koji se nalazi u skladištu banke je između 120 i 140 miliona evra“, objasnio je Roberto Frignani, direktor banke CREDEM.

Da je ovaj sir nalik zlatu te mamac lopova, dokazuje cena samo jednog pakovanja koja ide i to 400 evra, pa nas ne čudi što su neke banke spremne da zadrže sir kao otplatu dugova i kredita svojih klijenata. Sa druge strane, proizvođači sira su srećni što čak 80 odsto dugova otplaćuju sirom, a samo mali deo kamate novcem.

Iako je nastala u Italiji, pica se danas smatra jednim od univerzalno prepoznatljivih jela. Omiljena je u celom svetu, što zbog ukusa, što zbog jednostavnosti pripreme
PROČITAJTE I…

Mesta van Italije na kojima se služi najbolja pica

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
255Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *