Saveti – Jedinstven način za obilazak Švajcarske – Travel Magazine

Jedinstven način za obilazak Švajcarske

Jedinstven način za obilazak Švajcarske

Bernina Exress, kompanije Rhaetian Railway, vijuga kroz nestvarne pejzaže u švajcarskim Alpima. Ovo je zanimljiv način za obilazak čuvenih bajkovitih predela, a smatra se i jednim od najnezaboravnijih putovanja vozom na svetu. Njegova ruta vas vodi od istorijskog švajcarskog grada Hura (Chur), koji se smatra najstarijim u zemlji, kroz planine i doline sve do palmi i kaldrmisanih ulica italijanskog Tirana u Lombardiji.

Nocni voz mreza Nightjet
PROČITAJTE I…

Noćni voz: Mreža linija koje će povezivati 13 evropskih metropola

Spektakularna avantura i obilazak

Spektakularna avantura privlači ljude iz celog sveta, bez obzira da li su ljubitelji prirode, istorije i kulture ili jednostavno žele da vide što više tokom uzbudljivog četvorosatnog putovanja. Ovaj svojevrsni meandar dužine 120 kilometara čvrst je podsetnik da putovanje vozom može biti moderan, zanimljiv i održiv način za istraživanje i obilazak.

Naravno, dobro dođe i kada je putovanje prepuno prvoklasnih sadržaja. Ovde se ističu sjajni panoramski prozori, audio vodič dostupan na tri jezika i Wi-Fi, preko potreban onima koji žele da odmah postavljaju svoje očaravajuće fotografije na društvene mreže. A prilika za to je pregršt jer se tokom celog putovanja prolazi pored brojnih lokacija koje oduzimaju dah. U vozu vas očekuje i suvenirnica, kao i prvoklasan mini bar i pladanj regionalnih delikatesa, koji se moraju rezervisati unapred. U nastavku vam dajemo neke od najzanimljivijih činjenica o čuvenoj železničkoj ruti.

Prolazi kroz mesta pod zaštitom UNESCO-a

Tokom 2008. godine, deonice železničkih pruga Albula i Bernina dodate su na listu svetske baštine UNESCO-a. Izgrađene ranih godina 19. veka, obe su inženjerska remek-dela.

Na ruti vas očekuje 196 mostova

Među njima se izdvaja kružni vijadukt Brusio, koji predstavlja zadivljujuću arhitektonski podvig zakrivljujući se za 360 stepeni. Ne treba zanemariti ni kultni šestolučni vijadukt Landvaser (Landwasser). Prostirući se preko doline Landvaser, na visini od 65 metara i dužinom od preko 130 metara, ovaj krečnjački most je najspektakularnija znamenitost Albula železnice.

Tu je i 55 tunela

Na ruti se nalazi nekoliko zavojitih tunela, izgrađenih kako bi se savladale ozbiljne visine zahtevnog terena. Čuveni tunel Albula, između Prede i Spinasa, trenutno je u fazi preuređenja i očekuje se da bude otvoren 2024. godine.

Ovo je najviši železnički prelaz u Evropi

Putovanje Bernina Express-om doseže vrhunac na 2.250 metara nadmorske visine na stanici Ospicio (Ospizio). Ovde posetioci mogu uživati u spektakularnim pogledima na okolne Alpe.

Ekološki je svestan

Od januara 2013. godine, usredsređenost kompanije “Rhaetian Railway” na održivost znači da 100% električne energije za rad železnica crpi iz lokalne hidroelektrane.

7 virtuelnih zeleznickih tura
PROČITAJTE I…

Sedam virtuelnih železničkih ruta koje će vas odvesti na put oko sveta

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
414Shares
Podelite ovaj članak...

3 Komentara

 1. Pozdrav
  Zainteresovani smo da doživimo ovo što ste ovde opisali pa nas interesuje još ponešto:
  Da li vi ili neko organizuje turu koja obuhvata i ovu vožnju vozom ?
  Ako ne, da li je ova tura vozom kružna i gde počinje ?
  Molimo i za svaki drugi savet.
  Hvala .

  Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *