Saveti – Jedinstveni suveniri koje treba kupiti u Maroku – Travel Magazine

Jedinstveni suveniri koje treba kupiti u Maroku

Jedinstveni suveniri koje treba kupiti u Maroku

Ako uživate u kupovini i volite da donesete kući nešto što će vas podsećati na putovanje, suveniri iz Maroka će biti pun pogodak. Kupovinu je nemoguće zaobići u ovoj fascinantnoj zemlji. Razgledanje, cenkanje i osećaj zadovoljstva zbog niske cene za koju ste se izborili su delovi nezaboravnog iskustva. Marokanski suveniri će sigurno ulepšati vaš dom i uneti notu egzotike.

Osnovna pravila u kupovini

Postoji nekoliko stvari koje treba da znate pre nego što se upustite u kupovinu u Maroku kako biste došli do što povoljnijih cena.

Gde se kupuju suveniri

Najbolja kupovina se obično obavlja na tradicionalnim sukovima ili pijacama. Oni se uglavnom nalaze unutar starih gradskih zidina tj. istorijskog centra grada (medine).

Jardin Majorelle - najlepsa basta Maroka
PROČITAJTE I…

Jardin Majorelle u 4k Ultra HD – najlepša bašta Marakeša

Novac

Gotovina je najbitnija. Malo radnji prihvata kreditne kartice, te se pobrinite da imate dovoljno gotovine kod sebe. Lokalna valuta je marokanski dirham (MAD), a 10 MAD iznosi približno 1 eur.

Cene i cenkanje

Ukoliko niste sigurni kakve su cene, najbolje da obiđete nekoliko radnji da biste stekli neki utisak. Imajte na umu da će u radnjama koje su bliže glavnim trgovima i turističkim atrakcijama cene biti visoke. Pokušajte da nađete one u sporednim uličicama gde je manji broj turista i gde imate veću šansu za bolju cenu.

Cenkanje je deo procesa kupovine u Maroku. Cene koje su navedene namerno su uvećane, tako da će se od vas očekivati da se cenkate. Ukoliko niste baš vešti u ovome, ponudite polovinu traženog iznosa. Iako je to možda nerealno, svakako ćete na kraju platiti više dok prodavac snižava svoju prvobitnu cenu.

Dobra taktika je udaljavanje ili pretvaranje da se udaljavate iz radnje, a vešti prodavci će vas najverovatnije zvati da se vratite i ipak dogovorite oko cene. Uvek imajte na umu maksimalni iznos koji ste spremni da platite i zabavite se spuštajući ga koliko možete. Većina prodavaca ima odličan smisao za humor i oni iskreno uživaju u ovome. Neko će vas možda pozvati i da sednete na šolju čaja. Ako zaista želite nešto da kupite, samo onda i prihvatite poziv. Možda naiđete i na prodavce koji su nepristojni i prave se da su uvređeni vašom ponudom. Jednostavno izađite iz radnje i pređite u drugu.

Na kraju, imajte na umu da na nekim prodavnicama stoji natpis “Fiksna cena”. U tom slučaju, ne pokušavajte cenkanje jer bi to bila uvreda.

Cegeri i torbe od pruća

Ovakve torbe su u trendu, a Maroko je savršeno mesto za njihovu kupovinu. Raznolikost dizajna je tako velika da ćete zapravo imati problem sa odabirom prave, pa postoji rizik da na kraju izađete iz radnje i sa više njih.

Ovde ćete naći cegere i torbe svih oblika i veličina, šarenih i neutralnih dezena, kao i ukrasne korpe za kuću. Neke od njih mogu biti personalizovane za vezom koji želite. Ukoliko ste u Marakešu, krenite do suka u blizini “Cafe de Epices”, gde veliku torbu od pruća možete kupiti za desetak eura.

Fenjeri

U Maroku možete kupiti toliko neverovatnih stvari da biste danima mogli lutati sukovima Marakeša, Fesa i Meknesa. Suveniri koji su sigurno među najzanimljivijim su fenjeri. Mnogi su ukrašeni stotinama sićušnih rupica koje stvaraju spektakularni sjaj u mraku. Vlasnici radnji ih obično uključe kako biste mogli videti efekat svetlosti koja se probija i blista. Možete ih naći u različitim oblicima i veličinama, neki vise, dok su drugi samostojeći.

Kvalitet varira i ako pažljivo pogledate, možete videti razliku između nečega što je prilično jednostavno i napravljeno od tankog materijala koji se lako savija. Ali ima i kvalitetnijih fenjera napravljenih od vrhunskih materijala, uz složeniju i spretniju zanatsku veštinu. Naravno, upravo ovo utiče na cenu. Manji, kvalitetan fenjer možete nabaviti za oko dvadesetak eura.

Arganovo ulje

Jedan od proizvoda koji se najčešće nalazi u centru pijaca i bazara je upravo arganovo ulje. Biljka Argan, poreklom iz jugozapadnog Maroka, postala je jako bitan faktor za ekonomiju ove zemlje. Arganovo ulje se može naći u celoj zemlji. Ne samo da je odličan začin za hleb i testenine, već čini čuda i kada se doda proizvodima za negu kose i kože.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lati Organic (@lati.organic)

Tradicionalno, arganovo ulje se dobijalo ručno, što znači da je bilo teško proizvesti velike količine. Početkom 2000-ih, određeni broj stranih investitora izgradio je pogone za hladno ceđenje i time su oduzeli veći deo zarade berberskim zajednicama koje su se oslanjale na ovaj izvor prihoda. Srećom, poslednjih godina, zahvaljujući naporima nevladinih organizacija i vlade, osnovane su zadruge za proizvodnju arganovog ulja. Ove zadruge su omogućile lokalnim ženama pristup mašinama i opremi zahvaljujući kojoj su mogle da se takmiče sa strancima. Na ovaj način profit se, ipak, vraća zajednici.

Kao i kod drugih stvari, kvalitet robe određuje njenu cenu. Boca visokokvalitetnog ulja može da košta oko 20 eur. Pošto arganovog ulja ima svuda, posetiocu može da bude teško da utvrdi koji je najbolji proizvod. Ono što treba gledati pre kupovine je boja, tekstura i miris!

Kožni taburei

Kožni taburei su jako popularni suveniri za kupovinu u Maroku, jer ih je vrlo lako poneti kući. Vi ćete ih videti napunjene, tj. kako zapravo izgledaju, ali ih kupujete bez punjenja, što je odlično za pakovanje i nošenje.

Taburei su zanimljiv dekor u mnogim kućama. Mogu se naći svuda u svetu, ali cena koju ćete za njih platiti u ovoj zemlji je višestruko niža od one kod kuće. Kožni taburei će vas otprilike koštati između 15 i 30 eura u zavisnosti od veličine i kvaliteta.

Čaj

Čaj je način života u Maroku. Prilikom svakog obroka, kao i između njih, pije se čaj. Služi se u prelepim čajnicima, obično napravljenim od metala. Čaj se deli sa porodicom i prijateljima u svim prilikama. U ovom ukusnom napitku se uživa više puta tokom dana. Odlične radnje u kojima se prodaju listovi čaja nalaze se u svim većim gradovima Maroka. Prilikom obilaska Marakeša, svuda ćete nailaziti na radnje koje su od poda do plafona pune listova čaja, ulja i začina.

Zeleni čaj, kao i marokanski (“Maghrebi”) čaj od mente popularne su vrste čajeva i služe se uz većinu obroka i grickalica. Čaj se obično služi jako sladak, s tim da nivo slatkoće zavisi od regiona. Najbolje je zato unapred tražiti čaj bez šećera. Jako je pristupačan i smatra se osnovom marokanske kulture.

Podelite ovaj članak...
413Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *