Saveti – Jedinstveni suveniri koje treba kupiti u Maroku – Travel Magazine

Jedinstveni suveniri koje treba kupiti u Maroku

Jedinstveni suveniri koje treba kupiti u Maroku

Berberski ćilimi

Berberski ćilimi su tipični suveniri iz bilo koje zemlje severne Afrike i Sahare. Obično se prodaju oni tradicionalnog i modernog dizajna, koji se razlikuju po načinu tkanja, bojama i teksturama tkanine. Zanimljivo je da istorija ovih ćilima seže nekoliko milenijuma unazad. U neka davna vremena plemena su tkala svoje ćilime i koristila ih kao obeležje svog plemena.
Većina turista koji žele da kupe berberski ćilim obično bude šokirana cenama ovih ponekad prilično sitnih komada.

Ukoliko želite da baš ovaj suvenir ponesete iz Maroka, ne uzimajte prvi, već prošetajte sukom. Ponekad vam može dobro doći ako se sprijateljite sa prodavcem koji bi vas mogao odvesti do samog proizvođača – ne samo da ćete dobiti dobru priču, već i znatno bolju cenu.

Šefšauen pokrivači

Iako niste ljubitelj suvenira, velike su šanse da će vas ovi vuneni pokrivači ofarbani u jarke boje potpuno očarati. Šefšauen ili čuveni Plavi grad poznat je, između ostalog, i po ručno tkanim predmetima od vune jarkih boja. Tamno plave prekrivače videćete u brojnim restoranima i hotelima gde ih koriste kao ukrase. Gotovo sve prodavnice suvenira prodaju ove pokrivače, jedino kvalitet varira i upitno je da li su baš svi ručno rađeni. Bez obzira na to, Šefšauen pokrivači su odlični suveniri. Ukoliko nisu baš po vašem ukusu, od istog materijala se prodaju i šalovi i fenjeri što može biti sjajan poklon za prijatelje kod kuće.

Drvene kutije iz Esaure

U gradiću Esauri najpopularniji suveniri su drvene kutijice za nakit izrađene od poliranog drveta tuje, često obložene sedefom ili nekom drugom vrstom drveta. Radnje su prepune predivnih kutija, a njihova cena i kvalitet završne obrade variraju. Najjeftinije mogu koštati i manje od jednog eura, one detaljnije izrade koštaju od 6 do 7 eur, a iznad toga možete platiti koliko god možete da priuštite.
Najzanimljivije su možda “čarobne” kutije – na prvi pogled izgleda da ne postoji način da se otvore, dok ne saznate tajnu. Kod nekih morate da izvučete tajni komad drveta, kod drugih u pitanju je način na koji ćete držati kutiju pre nego što je otvorite. Postoje i one sa metalnim ključem, ali je sam ključ skriven u tajnom odeljku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Handmade Gifts (@handm.gifts)

Ružina vodica i ružino ulje

Dolina Dad u Maroku je čuvena po cveću, a posebno po svojim ružama! Proizvodi poput ružine vodice i ružinog ulja savršeni su suveniri u kojima ćete uživati dugo nakon putovanja.
Cene ružinog ulja mogu drastično da variraju. Iako visoka cena ne znači uvek i bolji kvalitet, što je ružino ulje čistije, ono je i skuplje. Imajte na umu da se veliki broj cvetova koristi za malu količinu ulja. Tako se od 10.000 ruža dobije 5 ml čistog ulja! Destilirano ulje je obično skuplje, ali ekstrahovano često može imati jači miris.

Ove suvenire možete naći u bilo kom lokalnom suku ili često u prodavnicama začina. Ne zaboravite da je ruža divna za vašu kožu. Ulje se može koristiti ne samo kao parfem, već i za aromaterapiju.

Jeftine stvari u Japanu
PROČITAJTE I…

Ovo su iznenađujuće pristupačne stvari u Japanu

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
413Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *