Saveti – Kada rezervišete smeštaj preko Airbnb-a, vodite računa o... – Travel Magazine

Kada rezervišete smeštaj preko Airbnb-a, vodite računa o…

Kada rezervišete smeštaj preko Airbnb-a, vodite računa o…

Na poznatoj platformi gde možete rezervisati smeštaj, Airbnb, može se naći pregršt stanova i kuća za iznajmljivanje. Neki od njih su neverovatni, a neki i ne tako sjajni kako u prvi mah izgledaju. O čemu treba voditi računa i koji su to ključni indikatori koje treba uzeti u obzir kako biste izbegli prevaru i razočaranje smeštajem kada stignete na destinaciju?

Fotografije koje daju više pitanja nego odgovora

Najbolje ponude pružiće virtuelni foto-obilazak prostora koji ćete privremeno zvati domom. Sa druge strane, sumnjiva ponuda nudiće fotografije spoljašnjeg dela objekta, komšiluka i ulice. Ali ne i onoga što vam je najbitnije: spavaće sobe, kupatila, kuhinje. Ako nema dovoljno fotografija, zatražite od domaćina dodatne. Ako domaćin pošalje loš izgovor zašto to nije moguće, budite jako oprezni jer nešto sigurno nije u redu.

Oprez se savetuje i u iznajmljenom smeštaju kako se ne biste zarazili
PROČITAJTE I…

Kako da ostanete zdravi u iznajmljenom smeštaju

Ne možete da pronađete nijednu recenziju

Kada kupujete bilo šta, od dušeka do blendera, koje su vam informacije najdragocenije? Ocene drugih kupaca sa interneta, komentari vaših prijatelja, vašeg komšije, nekoga ko će opisati svoje iskustvo. Isto važi i za Airbnb ali i za druge platforme za rezervaciju smeštaja. Ako ih je malo ili nema recenzija uopšte, treba biti oprezan. Naravno, treba imati na umu da će svaki novi stan ili kuća koja počinje da se iznajmljuje biti u početku bez komentara. Ali ako razmišljate da rezervišete smeštaj koji je u ponudi već neko vreme ali bez povratnih informacija i domaćina koji vam ne odgovara, razmislite još jednom!

Pronalazite samo negativne recenzije

Takođe, možete pronaći stan sa brojnim recenzijama, ali pitanje je koliko njih je pozitivno. Jedina stvar gora od objekta bez povratnih informacija je smeštaj sa negativnim recenzijama i kritikama. Ocene koje govore loše stvari o Wi-Fi mreži, komšijama ili bezbednosti u kraju važno je uzeti u obzir. Zbog toga bi trebalo da odvojite vreme kako biste pročitali sve kritike i zdravorazumski odlučite. Takođe, pratite komentare gostiju koji pominju izgradnju, jer se to vremenom može promeniti ili poboljšati. Komentari i ocene sigurno nisu jedina stvar koju treba uzeti u obrzir, ali to nije nešto što bi trebalo da zanemarite.

Ne nalazite fotografije koje se podudaraju sa opisom

Iskoristite svoje istraživačke veštine kako biste utvrdili da li se opis poklapa sa priloženim fotografijama. Ako se u tekstu pominje “luksuzan stan”, a na slici vidite oguljenu boju na zidovima, neravne betonske podove i malo nameštaja koji je fotografisan, sigurno nije u pitanju luksuz kakav očekujete. Obavezno proverite fotografije koje je verifikovao ili napravio Airbnb. Njima se rukovodite da biste znali šta možete da očekujete, a ne opisom, ukoliko se te dve stvari ne podudaraju. Mada, ukoliko je to slučaj, to je znak da bi najbolje bilo da, ipak, takav smeštaj zaobiđete.

Ne možete da poverujete koliko je cena dobra

Pronalaženje povoljne ponude često je mač sa dve oštrice: ušteda novca je uvek dobrodošla, ali važno je utvrditi zašto je neki objekat daleko ispod tržišne vrednosti u poređenju sa ostalima na istoj lokaciji. Često postoji jasan razlog za to, tako da nemojte odmah pomisliti da ste izuzetno srećni što ste nabasali na povoljnu opciju. Naravno, moguće je da razlog za nižu cenu vama neće smetati i zaista ćete uštedeti novac. Ali, bitno je da to znate pre samog odlaska i da svesno odlučite. Nekada kvart nije idealan za sve posetioce, ili smeštaju nešto nedostaje, a domaćin samo pokušava da to nadoknadi nižom cenom. Ako vam je nešto nejasno, zatražite od svog potencijalnog domaćina da vam da objašnjenje.

Pronašli ste greške

Naravno, nisu svi eksperti za pisanje niti stručnjaci za gramatiku, ali ako pronalazite značajne kontradikcije u ponudi, imate razloga za sumnju. Jedno su sitne greške jer npr. domaćinu engleski nije maternji, ali ako čitate o “dvorištu”, a njega nema ni na jednoj slici, zatražite pojašnjenje. Ako ne uspete da uspostavite efikasnu komunikaciju sa domaćinom, tražite dalje.

Niste sigurni da li je smeštaj legalan

Sa porastom popularnosti Airbnb-a, gradski i državni zvaničnici počeli su da regulišu šta je dozvoljeno, a šta nije. Vama kao gostu važno je da se zaštitite, da ne biste “ostali na ulici” kada konačno dođete do svog odredišta. Jako je važno da smeštaj u kome želite da odsednete ima potrebnu dozvolu ili registracijski broj. U mnogim gradovima, objekti Airbnb-a moraju biti zakonski registrovani da bi se zaista radilo o Airbnb-u. Npr. Barselona i San Francisko su dve takve destinacije, ali trebalo bi da proverite pravila svakog mesta gde putujete. Od vas će se čak možda tražiti ove informacije i prilikom ulaska u zemlju, i ako ih imate pri ruci, sprečićete sve zabune ili poteškoće. Brojni su primeri gostiju gde su službenici na aerodromu (npr. na Sejšelima) proveravali da li je njihov Airbnb objekat registrovan ili ne. Za većinu gradova broj gradske dozvole ili registracije naveden je u opisu objekta.

Rezervišete prvo mesto koje ste našli

Mnoga neprijatna iskustva na putovanju mogu se izbeći ako ste spremni da odvojite malo vremena i preduzmete sve potrebne mere kako biste bili sigurni da rezervišete ono što želite. Ne možete očekivati da će neko mesto u potpunosti odgovarati vašim standardima ako niste odvojili vreme za proučavanje detalja onoga što ste rezervisali. Ako vam je važan jak i pouzdan Wi-Fi, nemojte pretpostaviti da su svi isti. Ili, ako imate lak san, a prozor spavaće sobe gleda na veliku raskrsnicu, trebalo bi da proverite kakva je buka od saobraćaja. Kada čitate opise, pripazite na ono što domaćin pokušava da vam kaže. Nemojte pretrčavati preko teksta žureći da skinete nešto sa liste želja samo zato što je navedeno u opisu. I domaćini žele da budete pažljivi i da rezervišete u skladu sa svojim očekivanjima jer je to i manje glavobolje kasnije za njih.

Domaćin dugo ne odgovara

Kada gledate profile, ne zanemarujte brzinu odgovora. Kada putujete na nepoznato odredište, gde nećete govoriti maternjim jezikom, bitno je da domaćin bude brz i dostupan. Nemojte uzimati u obzir ona mesta gde vašem domaćinu treba večnost da vam odgovori ili vam uopšte ne odgovara. Domaćin koji ne može da odgovori na upit u razumnom roku obično je onaj koji vam neće ni pomoći da rešite problem kada uđete u njegov stan.

Putovanje u cetrdesetim
PROČITAJTE I…

Solo putovanje u četrdesetim? Evo šta bi trebalo da znate …

Ostale zanimljive savete pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
82Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Odličan članak!
    Spremam se za letovanje u Crnoj Gori, pa razmišljam upravo o tome, koliko su slike validne i da li sam preplatila aranžman. A pritom planiram i da iznajmim auto kod cars4rent, da malo obiđem primorje.
    Sve mi je ovo prošlo kroz glavu. Sasvim ste u pravu.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *