Saveti – Kako će putovanja izgledati u budućnosti – Travel Magazine

Kako će putovanja izgledati u budućnosti

Kako će putovanja izgledati u budućnosti

Do 2040. godine međunarodna putovanja biće brža, jednostavnija i održivija nego ikada. Putna iskustva će biti bogatija, a broj avio putnika će se do tada udvostručiti.

Zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja lica, više nećemo čekati u redovima da bismo pokazali vize i pasoše. Virtuelna realnost će se u budućnosti koristiti kao standard za prezentacije hotelskih soba, muzeja i turističkih atrakcija. Ovo predviđa nedavno objavljen izveštaj ‘The Future Travel Experience’ –  deo serije studija „Svet 2040. godine“. Autor izveštaja je futurolog Rej Hamond koji prikazuje realistična predviđanja i trendove koji će uticati na međunarodnu travel industriju tokom narednih 20 godina. Prema izveštaju, ovo su ključni trendovi koji će oblikovati budućnost putovanja do 2040:

Virtuelna i izmenjena realnost

Mogućnosti virtuelne realnosti (VR) su praktično neograničene. Ona vam omogućava da uđete u hotelsku sobu bez napuštanja svog dnevnog boravka, da posetite ulične festivale, istražite muzeje i čak ocenite iznutra enterijer poznatih restorana. Uprkos bojazni da će VR zameniti pravo iskustvo, za sada ova tehnologija radi upravo na golicanju mašte i izazivanju želje za putovanjima.

Brzo čekiranje zahvaljujući novim tehnologijama

Sistemi za prepoznavanje lica već uveliko se testiraju na više svetskih aerodroma. Za 20 godina oni će biti toliko napredni, da će širom sveta čekiranje na let postati mnogo prijatnije iskustvo.

Hoteli kojima dominira softver

Iako će luksuzni hoteli verovatno zadržati staru dobru praksu da lično dočekuju goste, mnogi poslovni i niskobudžetni hoteli će svoje poslovanje olakšati i pojeftiniti korišćenjem elektronskog čekiranja, naručivanja usluga i i sistema koji pamti sve želje i preference putnika (temperatura, jačina svetlosti u sobi i sl.). Neki hoteli će koristiti robotizovani prenos prtljaga do sobe.

Značajno brži vozovi

U budućnosti će putovanja železnicom u mnogim delovima sveta biti brža i komfornija. Kompjuterske mreže i Internet stvari (IoT) koordinisaće nacionalnim i međunarodnim železničkim mrežama, omogućavajući vozovima brža putovanja i polaske u kraćim vremenskim intervalima.

3D odštampana odeća na odmoru

Do 2040. godine moći ćete da kontaktirate hotel u koji idete na odmor i da im date svoje diimenzije, kako bi vam na licu mesta odštampali velike i teške odevne predmete, umesto da ih nosite od kuće. Ovo će značajno smanjiti težinu prtljaga koji turisti sa sobom nose, a samim tim i karbonski otisak. Jeftina 3D štampana odeća se nakon odmora ne vraća kući, već se može pokloniti ili reciklirati.

Održiva krstarenja

Kruzeri bi u budućnosti trebalo da značajno manje zagađuju životnu sredinu. Gorivo koje će se pretežno koristiti u ovoj industriji biće tečni prirodni gas, sa zanemarljivim emisijama štetnih gasova. Na ovaj način krstarenja će postati jedan od ekološki najodrživijih vidova putovanja. Itinereri svetskih cruising kompanija biće još bogatiji, a posebno će azijske destinacije profitirati od ove industrije.

Svemir kao turistička destinacija

Putnicima kojima više nijedna destinacija na svetu nije zanimljiva, pružiće se prilika da istražuju dalje. Očekuje se da će do 2040. godine biti uspostavljena redovna „turistička konekcija“ sa Mesecom i da će turisti moći iz svemira da se dive pogledu na Zemlju.

Rej Hamond u zaključku objašnjava da će u narednih 20 godina doći do dramatičnih promena u travel industriji. Budući da će se broj avio putnika udvostručiti, industrija će biti pod velikim pritiskom da putovanja učini bržim i manje stresnim iskustvom. Veštačka inteligencija (AI) će biti toliko napredna, da će putnicima pomagati ne samo prilikom bukiranja, već i tokom realizacije kompleksnih putovanja, uzimajući u obzir njihove individualne potrebe i želje.

Virtuelna realnost se već koristi kao pomoć onima koji ne mogu da putuju. Takođe, da biste istražili Versaj, ne morate ići u Francusku. Pročitajte više i o prvom svemirskom hotelu, čije otvaranje je najavljeno za 2025. godinu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Ako se ovi ratovi nastave po svetu neces moci ni da putujes a kamo li da letujes.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X