Saveti – Kako ćemo putovati za 20 godina? – Travel Magazine

Kako ćemo putovati za 20 godina?

Kako ćemo putovati za 20 godina?

Nedavno sprovedeno istraživanje sajta eDreams u kome je učestvovalo 10.000 putnika iz Evrope, pokazalo je da ljudi veruju da bi nove tehnologije mogle da promene način na koji putujemo.

Analizirajući rezultate istraživanja, ne možemo se oteti utisku da su ispitanici pokazali veliku dozu optimizma. Više od polovine njih veruje da će biti moguće putovati u svemir. Oko 15% ispitanika očekuje da će moći da se teleportuje i da bira vremenske prilike na destinaciji, a čak 10% veruje da će uskoro biti moguća i putovanja kroz vreme.

Načini putovanja

Što se tiče transportnih sredstava, putnici su veoma jasni u vezi sa pogodnostima koje žele u budućnosti. Tako avioni treba da budu unapređeni obaveznim besplatnim WiFi i striming uslugama na letu (58% ispitanika). U rad što pre treba pustiti supersonične i električne avione, i uvesti krevete za putnike u svim klasama (39%). Čak 35% putnika je poželelo da u budućnosti mogu da na letovima jedu hranu naručenu u restoranima i da u avionima postoje bioskopi i igraonice.

Nove tehnologije

Kada bi mogli da izaberu jednu naprednu tehnologiju koja će biti široko rasprostranjena u budućnosti, većina (57%) bi se opredelila za prepoznavanje lica na aerodromima. Ovo će po njihovom mišljenju ubrzati aerodromske procedure i zameniti standardne pasoše.

Oko 33% ispitanika želi da u budućnosti na odmoru ima pristup personalizovanom vodiču, uz podršku tehnologija kakva je izmenjena realnost. Zanimljivo je i da skoro trećina smatra da bi bilo veoma korisno kada bi se 3D printeri u budućnosti koristili u hotelima za štampanje odeće i drugih predmeta. 28% putnika bi rado pristalo da putuje sa robotom kao saputnikom, zaduženim za planiranje i rešavanje problema na putovanju.

Cena putovanja

Što se tiče cene putovanja u budućnosti, putnici uglavnom nisu optimistični. Većina njih veruje da u narednih 20 godina putovanja neće, ili će samo neznatno pojeftiniti. Među onima koji veruju da će putovanja postati povoljnija, 62% smatra da će se to destiti zahvaljujući novim tehnologijama. Čak 75% očekuje da će low cost princip postati još popularniji širom sveta.

Šta kažu žene, a šta muškarci?

Što se tiče najvažnijih tehnoloških proboja u travel industriji, muškarci (21%) veruju da će u narednih 20 godina presudan biti razvoj hiperlupa. (Hyperloop, tehnologija koju razvija Ilon Mask, omogućila bi putovanja pri brzini od 1.200km na sat). Žene (17%) su izgleda još veći vizionari. One se nadaju se da je teleportacija sledeći veliki korak koji će drastično promeniti turizam.

Kada su avioni u pitanju, 58% žena bi najradije uživala u besplatnom WiFi-ju i strimingu tokom leta, dok bi muškarci (61%) voleli da isprobaju supersonične letelice. Ipak, oba pola se slažu oko toga da je je tehnologija koja će biti široko rasprostranjena u budućnosti biti prepoznavanje lica na aerodromima (58% žena i 56% muškaraca).

Generacijski jaz

MIlenijalci definitivno imaju pozitivniji stav od starije generacije u vezi sa cenom putovanja u budućnosti, i to zahvaljujući tehnološkom napretku. Ipak, i stari i mladi putnici su podjednako uvereni da će komercijalna putovanja u svemir biti moguća u bliskoj budućnosti (53%).

Koja nacija je najveći vizionar?

U poređenju sa ostalim evropskim nacijama, Portugalci imaju najviše vere da će u budućnosti putovanja biti jeftinija (48%). Za njima slede Italijani (29%) pa Španci (25%). Sa druge strane, Šveđani su najmanje optimistični (60%), a veoma bliskih shvatanja su i Nemci (59%).

Evo kako zahvaljujući tehnologiji bez odlaska u Francusku možete istražiti Versaj. Saznajte i kako virtuelna realnost pomaže onima koji ne mogu da putuju. Pročitajte još da li agencije na pravi način koriste nove tehnologije kako bi unapredile svoje poslovanje.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
33Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *