Kako da obezbedite dobru i jeftinu hotelsku sobu – Travel Magazine

Kako da obezbedite dobru i jeftinu hotelsku sobu

Kako da obezbedite dobru i jeftinu hotelsku sobu

Dobar smeštaj jedan je od najvažnijih preduslova za kvalitetno putovanje. On ne mora biti skup, ali bitno je da odaberete sobu koja odgovara vašim potrebama – bilo da se radi o blizini određenoj lokaciji, besplatnom parkingu za goste, odličnoj teretani ili dobroj gastronomskoj reputaciji.

Mnogim ljudima polomljen krevet, prljava posteljina ili kupatilo po dolasku u smeštaj mogu u potpunosti upropastiti ugođaj na odmor, čak i ako se problem može lako otkloniti. Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da odaberete pouzdan hotel, po povoljnoj ceni.

Rezervišite nekoliko dana unapred

Cene hotelskih soba se svakodnevno menjaju. One zavise od sezone i kalendara dešavanja (ovo posebno važi za destinacije koje su važni kongresni i sajamski centri). Zato proverite da li se u periodu za koji planirate putovanje dešava neki festival, koncert ili drugo važno dešavanje, koje može podići cenu smeštaju. Ukoliko želite veći popust, a spremni ste da rizikujete, sačekajte poslednji trenutak za bukiranje smeštaja i sobu rezervišite dan-dva pred put. Na ovaj način možete uštedeti i do 50%, ali naravno, uvek postoji mogućnost da više nema slobodnih soba.

Ukoliko želite veći popust, a spremni ste da rizikujete, sačekajte poslednji trenutak za bukiranje smeštaja i sobu rezervišite dan-dva pred put

Foto: Engin Akyurt from Pixabay

Ako vam se soba ne sviđa, promenite je

Tokom rezervisanja naglasili ste određene zahteve, kao što je soba sa pogledom na dvorište ili soba na nižem spratu jer se teže krećete, a nema lifta. Ako niste dobili ono što vam je obećano, imate pravo da na licu mesta zahtevate promenu.

Ako vam se soba ne sviđa iz nekog subjektivnog razloga (previše je mračna, na kraju je hodnika i sl.) nemate pravo da zahtevate drugu. Ipak, ako osoblju skrenete pažnju odmah i lepo ih zamolite, oni će vam najčešće izaći u susret (ukoliko imaju raspoloživih soba), bez dodatnih troškova.

Birajte hotel prema oceni, a ne po broju zvezdica

Nekada hotel sa tri zvezdice, sa ugodnom atmosferom, dobrom higijenom i kuhinjom i nasmejanim i uslužnim osobljem može biti mnogo bolji od hotela sa pet zvezdica sa lošom uslugom. Pre rezervisanja smeštaja uvek na internetu proverite ocene i iskustva prethodnih gostiju. Imajte na umu da ima raznih ljudi i da se negativna iskustva dokumentuju više nego dobra. Zato uzmite u obzir zapažanja koja se ponavljaju u komentarima.

Pre rezervisanja smeštaja uvek na internetu proverite ocene i iskustva prethodnih gostiju

Foto: bikson walder from Pixabay

Slobodno sa sobom ponesite šampon, ali…

Jednokratna pakovanja šampona, gelova za tuširanje, sapuna i drugih higijenskih i kozmetičkih proizvoda možete poneti sa sobom iz hotela. Ovi simpatični suveniri ujedno su i dobra reklama za hotel i niko vam neće zameriti što ste ih uzeli. Sa druge strane, peškiri, bade-mantili, papuče i sl. predmeti ne mogu se uzimati kao vid uspomene na lepo iskustvo. Zato ih ostavite u sobi, ma koliko bili u iskušenju da ih ponesete.

Poštovanja vredni „zlatni ključevi“

Ako u hotelu zatražite pomoć konsijerža i na njegovoj uniformi primetite oznaku sa dva ukrštena ključa, znajte da pričate sa vrhunskim profesionalcem kome možete u potpunosti da se prepustite. Društvo konsijerža „Les Clefs d’Or“ ima brojne članove širom sveta, koji moraju da ispune visoke standarde uslužnosti, profesionalnosti, znanja i veštine. Članovi društva mogu se prepoznati po „zlatnim ključevima“. Oni sa lakoćom izvršavaju zadatke organizovanja obilazaka, kupovine ulaznica za koncerte, šopinga umesto vas i sl.

Hotelu je u interesu da popuni što više svojih kapaciteta, zato plaća raznim sajtovima i platformama da ga uvrste u svoju ponudu

Foto: Steven Ungermann on Unsplash

Rezervišite povoljnije – direktno

Hotelu je u interesu da popuni što više svojih kapaciteta, zato plaća raznim sajtovima i platformama da ga uvrste u svoju ponudu. Ako želite bolju cenu za sobu od one koju ste videli na sajtu za bukiranje, pozovite direktno hotel. Zatražite da sobu rezervišete direktno, sa popustom. Hotel će vam najverovatnije izaći u susret, jer na ovaj način ne mora da plaća procenat za bukiranje sajtu.

Fotografije hotela mogu se razlikovati od realnosti

Na osnovu fotografija na hotelskom sajtu, oduševili ste se smeštajem. Očekivali ste prostranu lepo uređenu sobu, a dočekala vas je mala soba sa elementarnim inventarom i starim nameštajem. Ako želite da steknete pravu sliku o hotelu, potražite na internetu slike prethodnih gostiju.

Ako želite da steknete pravu sliku o hotelu, potražite na internetu slike prethodnih gostiju

Foto: Engin Akyurt from Pixabay

Proverite mini-bar

Mini-bar je hotelska magična škrinja sa blagom kome se obično ne možete odupreti u pola dva ujutru – slatkišima, grickalicama, alkoholom i gaziranim pićima, sa nestvarno visokim cenama. Da ne biste morali da platite i nešto što niste pojeli i popili, prvo po ulasku u sobu proverite da li nešto nedostaje u mini-baru. Takođe, preverite da li su neke flašice sa vodom ili alkoholom otvarane. Jedan od starih trikova je da gosti koji popiju piće flašicu napune vodom i vrate je na mesto.

Otkažite rezervaciju bez penala

Ako morate da otkažete rezervaciju neposredno pre čekiranja, veoma se lako može desiti da će vam hotel naplatiti penal za otkazivanje u poslednjem trenutku. Zato prvo pokušajte da pomerite rezervaciju za nedelju dana kasnije, a zatim sutradan pozovite i otkažite.

Saznajte kako brzo možete oceniti da li vam je hotelska soba prljava. Pročitajte savete koji će vam pomoći da ne zaboravljate stvari u hotelu i kako da olakšate posao hotelskom osoblju.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X