Saveti – Kako da ostanete bezbedni tokom putovanja – Travel Magazine

Kako da ostanete bezbedni tokom putovanja

Kako da ostanete bezbedni tokom putovanja

Svake godine poznati svetski sajtovi o putovanjima biraju najsigurnije i najnesigurnije destinacije na svetu.

Ali putnici moraju da znaju da je oprez obavezan i na najbezbednijim mestima. Krađe i pljačke, u manjoj ili većoj meri, mogu se desiti bilo gde. Gubitak novca, dokumenata i dragocenosti može biti nezgodan i kada ste kod kuće. U inostranstvu, ovo će potencijalno izazvati brojne nepotrebne komplikacije.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da ostanete bezbedni dok putujete.

Nosite lažni novčanik

U turističkim gradovima u kojima su sitne krađe učestale, pobrinite se da u džepu ili torbi nosite što veći i upadljiviji lažni novčanik. Da bi izgledao što realističnije, napunite ga papirima ili lažnim novcem.

Ostavite dragocenosti kod kuće

Skupoceni nakit, sat i markirani predmeti ne samo da mogu biti ukradeni, već pljačkašima skreću pažnju na vas kao dobrostojeću žrtvu. Zato, umesto da vam samo skinu narukvicu ili sat na ulici, mogu vas pratiti do hotela i izvesti veću pljačku. Tada ćete ostati bez svih dragocenosti, elektronske opreme i sl. Zato je najbolje da skupe predmete ostavite kod kuće. Oblačite se pristojno i jednostavno i ne razmećite se skupim elektronskim uređajima.

Čuvajte kopije važnih dokumenata na mailu

Pre polaska na put, pošaljite sebi na mail kopije važnih dokumenata kao što su pasoš, vozačka dozvola, osiguranje, platne kartice i sl. U slučaju krađe ili gubitka, ovo vam može biti od velike koristi. Takođe je dobra ideja da umesto pasoša, sa sobom tokom obilazaka nosite papirnu fotokopiju ovog dokumenta.

Bankomati

Malo ljudi na ovo obraća pažnju, ali u zavisnosti od lokacije i banke, na priznanicama koje dobijate nakon transakcije na bankomatu, mogu biti prikazane informacije kao što su nedavne transkacije, saldo na računu, poslednje cifre broja vaše kartice ili računa. Ukoliko postoji mogućnost, odaberite da vam se uopšte ne štampa priznanica. Ako je ipak dobijete, uvek je ponesite sa sobom. Generalna pravila za korišćenje bankomata su sledeća: budite sigurni da vam niko ne stoji previše blizu dok ukucavate svoj PIN, trudite se da ne koristite bankomate noću i na lokacijama koje su izolovane, i ne zadržavajte se previše dugo ispred bankomata brojeći novac.

Internet konekcija

Iako svi volimo da koristimo besplatan Internet u inostranstvu, izbegavajte otvorene WiFi konekcije u hotelima, kafeima, na aerodromima i sl., jer nisu bezbedne. Ako baš morate da ih koristite, izbegavajte da se logujete na svoj bankovni račun, poslovni email i na bilo koji nalog koji može biti zloupotrebljen. Ako vam je potreban pristup besplatnom internetu, potražite ga, na primer, u nekom kafeu koji nudi besplatan WiFi, ali je konekcija zaštićena lozinkom koju ćete dobiti ukoliko zatražite.

Birajte hotelske sobe na drugom, trećem i četvrtom spratu

Eksperti za bezbednost smatraju da sobe u prizemlju i na prvom spratu imaju najviše šansi da budu opljačkane. Zato uvek treba da birate sobu na višem spratu, ali nikako iznad četvrtog, jer je to otprilike visina do koje većina vatrogasnih merdevina može da dosegne u slučaju nužde.

Uvek proverite prozore pre izlaska iz sobe

Svaki put kada izlazite iz sobe proverite da li su prozori zatvoreni. Tu proceduru ponovite i kada se vratite, kako biste isključili mogućnost da je neko ulazio u sobu dok ste bili odsutni.

Ostavite znak „Ne uznemiravaj“ kada izlazite iz sobe

Ukoliko verujete da vaše lične stvari nisu bezbedne u hotelu, možete se poslužiti sledećim trikom. Kada izlazite iz sobe ostavite uključen TV, a na vratima znak „Ne uznemiravaj“. Tako ćete zbuniti lopove koji neće biti sigurni da li ste i dalje unutra.

Ne koristite sef u sobi

U hotelske sefove nije naročito teško provaliti i pljačkaši će se prvo skoncentrisati na njih. Ukoliko ne odsedate u dobrom hotelu sa vrhunskim merama obezbeđenja, bolje je da na recepciji proverite ima li u hotelu drugih opcija za čuvanje stvari od vrednosti.

Ne govorite glasno svoje lične podatke na recepciji

Podatke neophodne za čekiranje u hotel ili napišite na formularu ili tiho izdiktirajte recepcioneru. Ne morate ih davati glasno.

Ostali korisni saveti

Ukoliko patite od alergija

Ukoliko patite od jakih nutritivnih alergija, potrudite se da zapamtite kako se na stranom jeziku zovu namirnice koje ne smete da jedete. Još bolje, zabeležite ih u telefonu i pokažite konobaru prilikom naručivanja jela.

Pre putovanja preuzmite korisne mobilne aplikacije

Google Maps, Google Translate, i brojne druge mobilne aplikacije vam mogu značajno pomoći na destinaciji. Potrudite se da preuzmete njihove offline verzije. Tako ćete biti u mogućnosti da ih koristite i bez interneta. Takođe preuzmite offline mapu grada u koji idete, ali i lokalne vodiče i aplikacije sa savetima za tu destinaciju.

Informišite se o rutama i rasporedu javnog saobraćaja

Ukoliko putujete sa ograničenim budžetom, a želite detaljno da istražite različite delove grada u koji putujete, javni prevoz je najbezbednija i često najjeftinija opcija kretanja. Kako biste ga iskoristili na najbolji mogući način, unapred saznajte koje rute su vam dostupne i upoznajte se sa rasporedom vožnji. Ovo je posebno važno ukoliko planirate večernji provod. Mnogi gradovi uopšte nemaju organizovan noćni prevoz. Ako propustite poslednji autobus ili voz, možda ćete morati da znatno više novca potrošite na povratak u hotel taksijem.

Pročitajte i kako žene koje putuju samostalno mogu da poboljšaju svoju bezbednost, kako ovu temu ne treba da zanemarite ni na krstarenju, a evo i detaljnih saveta kako u instranstvu možete bezbedno da koristite WiFi.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *