Kako da ostanete zdravi u iznajmljenom smeštaju – Travel Magazine

Kako da ostanete zdravi u iznajmljenom smeštaju

Kako da ostanete zdravi u iznajmljenom smeštaju

Možda su vam ovih dana razvejane i poslednje nade da ćete na letovanju uživati na moru, ali to ne znači da odmor morate provesti kod kuće. Domaće turističke destinacije ovog leta su dobile na popularnosti, posebno kada se radi o izdvojenom privatnom smeštaju u prirodi. Čist vazduh, zelenilo, duge šetnje i rekreacija u prirodi svakako su odličan način da se napune baterije. Ovo je posebno važno u situaciji kada smo svi izloženi dodatnom stresu i neizvesnosti zbog epidemije Covid-19.

Ipak, ni na odmoru nema potpunog opuštanja i mora se obratiti pažnja na bezbednost. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da rizik od zaraze u iznajmljenom smeštaju svedete na minimum.

Čišćenje i dezinfekcija

Prvo i osnovno, pokušajte da pronađete provereni smeštaj, sa visokim ocenama za čistoću i urednost. Ako domaćini inače mnogo polažu na održavanje higijene, velike su šanse i da ozbiljno shvataju pretnju od zaraze virusom Covid-19 i dobro će dezinfikovati prostor pre vašeg dolaska. Ipak, pošto ne možete da se u potpunosti oslonite na to, neophodno je da se i vi pozabavite čišćenjem. Dezinfikujte sve površine koje se mnogo dodiruju – kvake, prekidače, radne površine, ručke na frižideru i kuhinjskim elementima, toalet, a ukoliko u smeštaju imate i sudomašinu – operite preventivno pre korišćenja sav neophodni escajg i sudove.

Uprkos merama opreza, nikada ne možete biti potpuno sigurni da vam tokom odmora neće iznenada pozliti u smeštaju

Foto: Damián Stolár on Unsplash

Izbegavajte kontakt

Raspitajte se kod domaćina kakvi su uslovi boravka, da li je smeštaj izolovan i da li postoji mogućnost prijavljivanja i odjavljivanja bez viđanja sa njim. Ukoliko smeštaj ne rentirate preko platformi tipa Airbnb, već direktno od domaćina, dogovorite se kako da plaćanje obavite na bezbedan način.

Raspitajte se kod domaćina kakvi su uslovi boravka, da li je smeštaj izolovan i da li postoji mogućnost prijavljivanja i odjavljivanja bez potrebe sa viđanjem sa njim

Foto: Zeki Çebi on Unsplash

Napravite plan za slučaj nužde

Uprkos merama opreza, nikada ne možete biti potpuno sigurni da vam tokom odmora neće iznenada pozliti i da će vam neće biti potrebna hitna zdravstvena pomoć. Zato pre odlaska na put proverite gde je najbliža ustanova zdravstvene zaštite ili Covid ambulanta. Pozovite ih telefonom i pitajte kakva je procedura i kome biste morali da se javite u slučaju nužde, kako tada ne biste gubili vreme.

pre odlaska na put proverite gde je najbliža ustanova zdravstvene zaštite ili Covid ambulanta

Foto: Holly Mandarich on Unsplash

Putna apoteka

Osim standardnih lekova, probiotika i sredstava za zaštitu od insekata, veću pažnju posvetite lekovima za spuštanje temperature i rastvorima za rehidrataciju. Takođe, obavezno ponesite dovoljnu zalihu maski za lice, rukavica i sredstva za dezinfekciju. Ne znate u kojoj meri će vam biti potrebni, a nikada ne bi trebalo da ostanete bez njih.

Gde god da se zaputite, pažljivo birajte društvo. U ovo nesigurno vreme najbolje je da letujete samo sa članovima najuže porodice

Foto: A T on Unsplash

Birajte društvo

Gde god da se zaputite, pažljivo birajte društvo. U ovo nesigurno vreme najbolje je da letujete samo sa članovima najuže porodice, a da odmor sa prijateljima ostavite za neko bolje vreme. Iako su druženje i zabava važne stavke na letovanju, jedni druge možete zaraziti i od odmora napraviti neprijatnu situaciju. Zato je važno da budete odgovorni.

Pročitajte i savete za bezbedan boravak u hotelu u vreme epidemje. Saznajte više o najvažnijim uticajima virusa Covid-19 na turizam i o tome gde ljudi planiraju da putuju nakon epidemije.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
66Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *