Saveti – Kako isplanirati pešački obilazak Roterdama? – Travel Magazine

Kako isplanirati pešački obilazak Roterdama?

Kako isplanirati pešački obilazak Roterdama?

Čuveni holandski grad već dugo vremena pomera arhitektonske granice. Od funkcionalističke kuće iz 1930-ih do futurističkog umetničkog depoa, ovo su građevine koje sigurno treba videti ako planirate pešački obilazak Roterdama.

Centralna stanica (Centraal Station)

Bez obzira da li dolazite vozom ili ne, pešački obilazak započnite od Centralne stanice. To je najbolji primer koji oslikava arhitektonske ambicije Roterdama. Redizajniran 2014. godine, ovaj džin sa staklenim zidovima najavio je urbanističku renesansu četvrti u kojoj se nalazi. Zahvaljujući zanimljivom krovu koji je obložen čelikom, meštani je zovu i “Kapsalon stanica“. Konstrukcija mnoge podseća na aluminijumske posude za poneti u kojima se poslužuje čuveni roterdamski “kapsalon” (jelo koje spada u brzu hranu).

Delft gradovi Holandije
PROČITAJTE I…

Bajkoviti gradovi Holandije, I deo

Markthal

Nakon Centralne stanice, uskočite u tramvaj do najveće gradske ulične pijace – Blaak Markt. Ovde možete nešto prezalogajiti ili se, ipak, čuvati za spektakularni Markthal. U pitanju je upečatljiv stambeno-gastronomski kompleks u obliku potkovice koji je dizajnirala lokalna arhitektonska firma. Ovde se iznad velike hale sa 100 pijačnih tezgi, prostire veliki luk u kome su smešteni stanovi. Tu su i elitni restorani, kafei i prodavnice. Ispod ogromnog luka prekrivenog delima holandskih umetnika, nalaze se štandovi sa raznovrsnom hranom i slatkišima. Tu ćete naći sve, od tradicionalnih stropvafela (kolač od dve kružne oblande koje podsećaju na vafl, sa filom od karamele u sredini), preko baklava do indonežanskog “nasi goreng”-a.

Kubne kuće (Kijk-Kubus Museum house)

Preko puta trga nalazi se najznačajnije arhitektonsko čudo Roterdama. To su čuvene Kubne kuće (Kubuswoningen) u kojima nema ni jednog uspravnog zida. Dizajnirao ih je krajem 1970-ih holandski arhitekta Piet Bloma. Оvo stambeno naselje sastoji se od 38 stanova smeštenih u objektima u obliku iskošenih Rubikovih kocki. Jedna od kocki je muzej, te možete videti i kako izgleda unutrašnjost. Takođe, Airbnb nudi priliku i da prespavate u jednoj od njih, ako želite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roman Luzin (@not.roman)

Kuća Sonneveld

Od Kubnih kuća, dve stanice metroa vas dele od sjajnog holandskog primera pokreta funkcionalističke arhitekture koji je zahvatio Evropu početkom 20. veka. Izgrađena po nalogu lokalne porodice 1930 -ih, kuća Sonneveld je brižljivo obnovljena 2001. godine, uključujući čak i originalni nameštaj. Danas je ovo muzej. Karta koju kupite omogućiće vam ulazak i u kulturni centar “Het Nieuwe Instituut”, koji je smešten preko puta.

Muzej “Boijmans Van Beuningen”

Iako je ovaj muzej likovne umetnosti zatvoren zbog renoviranja do 2026. godine, zapadno od ulaza, nalazi se ogroman depo muzeja u obliku činije. Zaista impresivan, prekriven je sa 1.664 ogledala, u kojima se vidi odraz obrisa grada. Dok se renoviranje muzeja nastavlja, Depo se otvara 6. novembra ove godine. To će biti prilika da se vidi skoro svih 151.000 umetničkih dela i artefakata koji se nalaze u muzejskoj zbirci.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SURFACE (@surfacemag)

De Rotterdam

Svega nekoliko projektanata je definisalo arhitekturu 21. veka kao što je to učinio Rem Koolhaas, arhitekta rođen u Roterdamu. Zgradu De Rotterdam čuveni Holanđanin je dodao u svoj portfolio 2013. godine. Ovaj div, koji prkosi gravitaciji, najveća je zgrada u zemlji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paddy (@pdy_graphy)

Ovde možete privesti dan kraju i završiti pešački obilazak grada. Posetite obližnji Gastrobar Elvy, čiji krovni bar na sedmom spratu pruža pogled na most Erasmus (Erasmusbrug), još jednu od arhitektonskih ikona grada.

Glazgov pesacke ulice
PROČITAJTE I…

Pešačke ulice stvorene za uživanje

Ostale zanimljive savete pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
21Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *