Saveti – Kalendar za bukiranje putovanja u 2020. godini – Travel Magazine

Kalendar za bukiranje putovanja u 2020. godini

Kalendar za bukiranje putovanja u 2020. godini

Januar se bliži kraju, prvi deo zimskog raspusta završen je još početkom meseca, a zimovanja su i dalje u jeku.

Ovo je prema stručnjacima idealan mesec da unapred bukirate odmor ili putovanje za ostatak godine – ili, da uhvatite last minute ponudu i poslednje dane januara provedete na nekoj snežnoj planini ili, ako ste u mogućnosti, na nekoj sunčanoj destinaciji.

Januar je odličan za planiranje. Ako imate decu, februarski školski raspust je sjajna prilika za porodični odmor, a ako želite da obeležite Dan zaljubljenih, potražite što pre do kraja januara preostale povoljne aranžmane. Za one koji razmišljaju unapred, januarsko bukiranje karata i smeštaja za aprilski raspust, Prvi maj ili letnji odmor, može vam obezbediti sjajne i povoljne first minute ponude.

Februar

Februar je idealan za one koji putuju sa školarcima i oslanjaju  se na drugi deo zimskog raspusta. Početkom meseca možete potražiti povoljne last minute ponude za evropska skijališta. Ali u mnogim evropskim zemljama raspust počinje tek 14. februara, a tada je i Dan zaljubljenih, sve je popunjeno i cene su obično veoma visoke.

U februaru, ukoliko putujete sa školarcima i oslanjate se na drugi deo zimskog raspusta, početkom meseca možete potražiti povoljne last minute ponude

Foto: Pexels from Pixabay

Mart

Ovo je mesec za one koji putuju bez dece. Bilo da želite da idete na zimovanje, produženi vikend ili možda na neku destinaciju u Jugoistočnoj Aziji, mart je odličan mesec za putovanje. Tokom marta možete pronaći dobre last minute ponude. Ali pre nego što bukirate zimovanje, proverite prognozu snežnih padavina!

April

Ovo je mesec kada se slavi Uskrs i po gregorijanskom (od 10. do 13. aprila) i po julijanskom kalendaru (od 17. do 20. aprila). U Evropi je to jedan od najprometnijih perioda za aerodrome. Ukoliko možete, izbegavajte odmore tada. Dobra vest je da potražnja nakon Uskrsa, recimo od 17. aprila, naglo pada, pa se tada mogu naći znatno povoljniji smeštaj i nešto povoljnije avio karte.

Maj

Prva nedelja maja je vreme kada mnogi odu na kraći odmor – često kolima. Tada dolazi do kolapsa na auto-putevima. Ovo je period i kada se ljudi odlučuju na kraće city break odmore do bliskih i atraktivnih okolnih destinacija, kakve su Beč, Prag, Istanbul, Atina, itd. Ukoliko ne bukirate unapred, ovo su putovanja koja ćete u maju skupo platiti. Ipak, neki meditaranski rizorti sezonu počinju početkom meseca. Ukoliko je lepo vreme, iako ne možete da se kupate, možete uživati u divnom i povoljnom odmoru.

Za većinu odmora u mediteranskoj regiji jun je mesec koji se smatra predsezonom i za odmor u ovom periodu možete naći dobre ponude

Foto: Татьяна Чернышева from Pixabay

Jun

Za većinu odmora u mediteranskoj regiji jun je mesec koji se smatra predsezonom i za odmor u ovom periodu možete naći dobre ponude. Ako ste spremni da čekate do poslednjeg trenutka, očekuju vas veliki popusti.

Jul i avgust

U sezoni letnjeg raspusta i godišnjih odmora cene su na vrhuncu. Ako svoj odmor niste isplanirali unapred, pripremite se ne samo da platite skuplje, već i da birate smeštaj i aranžmane koji su vam preostali. Nešto je bolja situacija u poslednjoj nedelji avgusta. Tada se većina roditelja sa školarcima vraća kući kako bi se pripremili za početak školske godine.

U sezoni letnjeg raspusta i godišnjih odmora cene su na vrhuncu

Foto: analogicus from Pixabay

Septembar

Tokom prve dve nedelje septembra potražnja za mediteranskim destinacijama je i dalje visoka. Ovo je slučaj i sa popularnim gradovima, kakvi su Pariz, Venecija, Rim, Amsterdam i Barselona. Hoteli su uglavnom bukirani i cene su visoke. Ako baš morate da putujete u septembru, pokušajte da organizujete odmor krajem meseca.

Oktobar

Hoteli u Sredozemlju uglavnom rade i tokom oktobra, kada su cene obično najniže. Razlog za ovo su nepredvidivi vremenski uslovi. Iako nema pravila, sigurnije je da bukirate odmor tokom prve polovine meseca. Ukoliko je vreme lepo, ovo je idealan period i za upoznavanje ruralnih oblasti Francuske, Italije i Španije.

Ukoliko je vreme lepo, ovo je idealan period za upoznavanje ruralnih oblasti Francuske, Italije i Španije

Foto: gabeltuerk from Pixabay

Novembar i decembar

Tokom novembra i prve polovine decembra, očekuju vas povoljniji aranžmani, jer je potražnja za svim tipovima odmora u ovom periodu manja. Od polovine decembra situacija se menja i praznična putovanja dižu cene prevoza i smeštaja u Evropi.

Pročitajte još male savete za jeftinija putovanja i koliko unapred treba da kupite avio kartu. Saznajte i koje su najbolje destinacije za svako godišnje doba.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
148Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X