Kolike su šanse da se zarazite koronom u avionu? – Travel Magazine

Kolike su šanse da se zarazite koronom u avionu?

Kolike su šanse da se zarazite koronom u avionu?

Zatvoreni više sati u klimatizovanom malom prostoru sa velikim brojem nepoznatih ljudi… Ovako bi mogao da se opiše scenario za situaciju visokog rizika kada se radi o zaražavanju virusom Covid-19.

Ali kolike su stvarno šanse da se u avionu zarazite koronom i da li je pametno putovati avionom u vreme pandemije?

Broj zaraženih u svetu svakodnevno obara rekorde. Mnoge zemlje više ne mogu da kontrolišu epidemiju, da pravovremeno registruju sve obolele niti da uđu u trag njihovim rizičnim kontaktima. Zato je i među putnicima svakako sve veći broj onih koji su prenosioci virusa.

Uprkos nekim ranijim idejama da tokom letova srednja sedišta ostanu prazna, mnoge aviokompanije, na ivici finansijskog kolapsa, pokušavaju da prodaju prodaju sva mesta i što više popune kabine. Situacija je i na aerodromima različita – negde se primenjuju striktne mere i vrše ozbiljne zdravstvene kontrole i testiranja putnika pre ulaska u avion, dok negde to nije obavezno. Zato je važno reći da postoji šansa da sa vama u avionu bude i osoba koja je zaražena. Ali postavlja se važno pitanje, kolike su šanse da vam ona prenese virus?

Zapamtite da u vreme epidemije nema opuštanja i uvek imajte sa sobom rezervne maske i dovoljno sredstva za dezinfekciju

Foto: lukasz_gl from Pixabay

Preventivne mere u avionu

Stručnjaci tvrde, šanse za prenos su manje nego tokom ostatka vašeg putovanja. Prema njima, ukoliko se pridržavate mera zaštite, šanse od zaražavanja u avionskoj kabini su male.

Virus se najlakše i u najvećoj meri prenosi kapljicama koje zaražena osoba izbacuje iz usta dok priča, kija ili kašlje. Ukoliko svi putnici i osoblje na letu nose maske, šansa za prenos se svodi na minimum, uz kombinaciju delovanja maski i moćnih avionskih filtera za prečišćavanje vazduha. Oni mogu da vazduh iz kabine kompletno prečiste i do 15 puta za sat vremena. Na ovaj način eliminišu preostale sitne aerosolne čestice i ne dozvoljavaju da se one u vazduhu zadrže dovoljno dugo da bi vas zarazile.

Aviokompanije preduzimaju i druge preventivne mere. Tako su obavezne dezinfekcije putničkih kabina nakon svakog leta, a mnogi prevoznici su na kratkim i srednjim letovima ukinuli posluženje.

Broj zaraženih u svetu svakodnevno obara rekorde i mnoge zemlje više ne mogu da kontrolišu epidemiju

Foto: Klaus Hausmann from Pixabay

Šta vi možete da uradite

Takođe, važno je pridržavati se ostalih mera predostrožnosti. Perite ili dezinfikujte ruke što češće i prema potrebi. Deiznfikujte i sami površine koje ćete dodirivati (rukohvati i stočić) i nikako se ne izuvajte niti se šetajte bez obuće po kabini. Budite oprezni ne samo u avionu, već i u redovima na aerodromu, u aerodromskim kafeima i restoranima, shuttle prevozu, terminalima i svakako toaletima. Zapamtite da u vreme epidemije nema opuštanja i uvek imajte sa sobom rezervne maske i dovoljno sredstva za dezinfekciju.

Samostalna procena rizika

Iako stručnjaci procenjuju da je rizik od zaražavanja u avionskoj kabini mali, on i dalje postoji. Putnici moraju sami da procene da li je njihovo putovanje vredno tog rizika. Nekada svrha putovanja nije odmor, već neodložna porodična ili poslovna obaveza. Ali ako se radi o putovanju radi zadovoljstva, pre odlaska na put vredi razmotriti dve važne stvari.

Prva je trenutna epidemiološka situacija na destinaciji, odnosno mogućnost zaražavanja tokom putovanja, a druga je rizik kod kuće. To znači da bi trebalo da razmislite o tome koliki rizik vaše putovanje predstavlja za druge. Ako u vašem domaćinstvu ima starijih članova ili posebno ugroženih zbog hroničnih bolesti, kakve su dijabetes, astma ili srčani problemi, onda ne možete misliti samo na sebe, već i njih morate ukalkulisati u jednačinu procene rizika.

Jedno moguće rešenje je da sebi obezbedite prostor u kome ćete nakon povratka sa putovanja biti u dvonedeljnom „karantinu“. Tako izlovoni od starijih i ugroženih članova domaćinstva, isključujete mogućnost od toga da ih zarazite.

Situacija je složena, a svaki putnik mora samostalno da donosi procene, na osnovu svoje individualne situacije, uzevši u obzir sve faktore rizika.

Evo kako da ostanete bezbedni u iznajmljenom smeštaju, ali i u hotelu tokom epidemije. Saznajte kako da pravilno dezinfikujete stvari nakon povratka sa putovanja.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
91Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *