Saveti – Koronavirus - Kako da se ne zarazite na letu? – Travel Magazine

Koronavirus – Kako da se ne zarazite na letu?

Koronavirus – Kako da se ne zarazite na letu?

Kako se koronavirus širi po svetu i Evropi i broj potvrđenih slučajeva raste, sve je više putnika koji razmišljaju o odlaganju ili otkazivanju svojih putovanja.

Eksperti zato daju putne savete za sve one koji strepe od svojih letova i naglašavaju da nema nikakvih novih mera predostrožnosti. Pre svega, važno je rigorozno se pridržavati standardne preventive.

Naučnici još uvek istražuju novi virus i nemaju sve informacije u vezi sa mehanizmima njegovog širenja, ali veruje se da se direktnim putem može preneti sa razdaljine do 2m, putem kašljanja ili kijanja. Takođe, osoba može dobiti koronavirus indirektno, dodirujući inficirane površine, a zatim dodirujući njima usta, oči ili nos. Doktori naglašavaju da je redovno pranje ruku obavezno i kao standardna, redovna higijena na letovima, budući da se 80% infektivnih bolesti prenosi rukama.

Preventivne mere

U slučaju koronavirusa, pranje ruku bi moglo biti jedna od najučinkovitijih mera zaštite, budući da su neka istraživanja pokazala da virus na sobnoj temperaturi na inficiranim površinama može opstati do devet dana.

A evo šta doktori predlažu kao standardnu praksu nakon ulaska u avion. Prvo vežite svoj pojas, zatim prebrišite sve površine oko sebe (posebno stočić) sredstvom za dezinfekciju, a zatim i svoje ruke. Ruke perite ili čistite ovim sredstvom pre svakog jela i pre i nakon odlaska u toalet.

Pranje ruku nije delotvorno ukoliko nije temeljno. To znači da se ruke moraju sa svih strana dobro trljati bar 20-30 sekundi. Doktori takođe savetuju putnicima da nikako ne dodiruju lice rukama, već, ako moraju, da se ne češu šakama, već nekim drugim delom ruke.

Maske nisu dobra zaštita od koronavirusa

Foto: Terri Sharp from Pixabay

Vazduh u avionu

Putnici se neopravdano najviše plaše „ustajalog vazduha“ u avionskoj kabini. Avioni su generalno opremljeni vazdušnim filterima koji uklanjaju 99,5% bakterija i virusa iz vazduha tokom leta.

Ipak, bez obzira na mere predostrožnosti, ne postoji garancija da tokom putovanja nećete „zakačiti“ koronavirus. Svetska zdravstvena organizacija objavila je da inficirani putnici virus mogu da prenesu saputnicima udaljenim do dva reda od njih.

Stručnjaci naglašavaju da na početku leta proverite da li vam je ventilacija uključena i da je pojačate ukoliko je to moguće.

Oni takođe smatraju da putnici koji sede pored prozora imaju manje šanse da se zaraze. Ovi putnici generalno manje ustaju i dolaze u kontakt za manje potencijalnih prenosilaca virusa.

Ako krente bolesni na putovanje, možda vam neće biti dozvoljen bording na let

Foto: leo2014 from Pixabay

Maske – koliko su delotvorne?

Hirurške maske se ne smatraju idealnom zaštitom, budući da ne mogu da spreče da se zdrava osoba zarazi. Sa druge strane, one pomažu da osobe zaražene virusom ne šire dalje infekciju. Postoje i specijalne maske koje su bar 95% sugurne. Njih je malo teže naći i mogu biti neudobne za nošenje, posebno na dugim letovima.

Ipak, važno je i biti odgovoran prema drugima. Ukoliko se ne osećate dobro ili sumnjate na to da se možda razboljevate, najbolje je da izbegavate putovanja. Trebalo bi da imate u vidu da ukoliko imate temperaturu ili druge simptome prehlade, nakon kontrole i pregleda na aerodromu možete završiti na dodatnom ispitivanju ili sa zabranom ukrcavanja na let.

Pročitajte još i kakav je kvalitet vazduha u avionima, ali i kako se avionske kabine čiste između letova. Evo šta treba da znate kada letite avionom.

Ostale zanimljive savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
107Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *