Saveti – Lonely Planet objavio svoju najnoviju ultimate travel listu destinacija – Travel Magazine

Lonely Planet objavio svoju najnoviju ultimate travel listu destinacija

Lonely Planet objavio svoju najnoviju ultimate travel listu destinacija

Ov godine mnogi od nas su bili prisiljeni da stopiraju bilo kakve planove za putovanja nakon izbijanja pandemije Covid-19. To nas opet nije sprečilo da iznenadni „blues“ za putovanjima preživimo sanjareći o budućim avanturama! U tome bi mogla prilično da vam pomogne nova „Ultimate Travel List“ lista prestižnog travel vodiča Lonely Planet. Naime, Lonely Planet je upravo objavio drugo izdanje svog popularnog book table izdanja „Ultimate Travel List“, koja svrstava 500 najboljih nezaobilaznih putničkih iskustava na svetu.

Nova lista, koju je sakupio tim stručnjaka Lonely Planet-a, u fokus stavlja mesta kao što je egzotični Galapagos ali i spektakularni vodopad Iguazu Falls koji se proteže kroz Argentinu i Brazil.

Izleti iz Pariza
PROČITAJTE I…

Najbolji jednodnevni izleti iz Pariza

Pogledajte u nastavku top 10 Ultimate Travel mesta po izboru Lonely Planet-a i koja je destinacija zauzela prvo mesto:

10. Krug oko Annapurne (Nepal)

Poznata nepalska treking staza možda nudi posebno himalajsko iskustvo, ali je ozbiljan test za sve iskusne planinare koji vole penjanje i pešačenje. Prelazeći nepalski krug Annapurna, proći ćete kroz pirinčana polja, nestvarne gorske travnjake i snežni planinski prevoj nazvan Thorung La. Delovi šetnje su na vrlo velikoj nadmorskoj visini, uključujući zapanjujuće jezero Tilicho, što samo doprinosi kompletnoj privlačnosti rute i uzbuđenju. Prema Lonely Planet-u, krug oko Annapurne je „sve što bi jedan dobar put trebao biti“.

9. Salar de Uyuni (Bolivija)

Poseta Salaru de Uyuniju, najvećem slanom staništu na svetu, čini vam se kao da hodate po oblacima ili kroz njih. Posle kiše voda na slanoj površini jezera stvara sjajnu iluziju nalik staklu, pretvarajući jezero u ogledalo u koje se odražava nebeski svod. Salar de Uyuni je takođe prilično impresivan kada je suvo vreme, a površina bude ispucana nalik nekim geometrijskim šarama. Pored toga, kada je suvo vreme, možete posetiti dva jezerska ostrva – Isla Incahuasi i Isla del Pescado.

8. Hramovi Angkor (Kambodža)

Atmosferska okolina Angkora, skup prelepih ali oronulih hramova okruženih džunglom, nalazi se na osmom mestu liste Lonely Planet. Najveća turistička atrakcija Kambodže, ujedno je i deo svetske baštine UNESCO-a i možda i najspektakularniji hram koji ćete posetiti na svetu. Angkor Vat, najpoznatiji kompleks hramova Angkor, zamišljen je kao vizuelni prikaz planine Meru, doma hinduističkih bogova. Lonely Planet naziva Angkor „spomenikom ljudske domišljatosti“.

7. Iguazu Falls (Argentina-Brazil)

Vodopadi Rio Iguazu su spektakularni kaskadni vodopad, smešten između Argentine i Brazila. Posmatranje vode koja se prebacuje preko vertikalne izbočine je neverovatno iskustvo – delom i zbog obimnih razmera: Iguazu se zapravo sastoji od 275 vodopada, a najviši, Đavolje grlo, dubok je 80 metara.„Gromoglasne vibracije vode koja se urušava ka vama, podsećaju vas bez sumnje na moć i raskoš prirode“, kaže Lonely Planet.

6. Bledsko jezero (Slovenija)

Na slikovitom Bledskom jezeru nalazi se neobična, bela crkva, koja „sedi“ na zelenom ostrvu i okružena je akva-plavom vodom, dok je okružuju siluete moćnih Julijskih Alpa. Nekada su hodočasnici putovali u crkvu da bi se klanjali, a kasnije je to bilo mesto za odmor kraljevskih porodica iz 19. veka. Danas turisti uživaju u šetnji i biciklizmu oko jezera.

jezera-evrope
PROČITAJTE I…

Prelepa evropska jezera koja čekaju da ih otkrijete

Podelite ovaj članak...
20Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X