Medicinske norme – Kako let avionom utiče na vas? – Travel Magazine

Kako let avionom utiče na vas?

Kako let avionom utiče na vas?

Da li ste primetili kako sok od paradajza ima mnogo bolji ukus u avionu nego kad ga pijete kod kuće?

Letenje avionom utiče na naše telo na mnogo načina – od izmenjenog čula ukusa, pa do otečenih zglobova.

Sasvim je i logično da letenje, koje nije prirodno čoveku, upareno sa boravkom u malom, zatvorenom prostoru sa suvim i razređenim vazduhom, izaziva brojne promene u našem telu.

Ukusi se menjaju

Lufthansa je 2010. organizovala naučno istraživanje koje je trebalo da da odgovor na čudnu pojavu – sok od paradajza se na letovima troši u istim količinama kao i pivo.

Uslovi u putničkoj kabini su drugačiji i to utiče i na promenu čula ukusa. Naše kvržice se potpuno zbune na velikim visinama i onda hrana i piće dobijaju neobične ili drugačije ukuse. To se, izgleda, dešava i sa sokom od paradajza, koji postaje ukusniji.

 

 

Slično je istraživanje rađeno i u Aziji, gde je otkriveno da jedan od osnovnih ukusa japanske kuhinje „umami“ deluje daleko dopadljivije nego na zemlji.

Za umami što bi se kod nas prevelo kao prijatno, slasno, odgovoran je L-glutamat odnosno soli glutaminske kiseline. Receptori na jeziku koji su zaduženi za ovaj slankasti ukus pojačano reaguju u kabini putničkog aviona, zbog drugačijih uslova nego na zemlji. Zbog toga oni za pojedine namirnice mozgu šalju informaciju o snažnom ukusu.

Oticanje zglobova

Opšte je poznato da dugotrajno sedenje u skučenom prostoru u putničkoj kabini tokom leta može izazvati duboku vensku trombozu. Zato je važno da se redovno šetate, istežete i radite vežbe koje je moguće uraditi u avionu.

Putnicima, posebno na dužim letovima otiču ruke i noge, posebno zglobovi. Verovatno ste primetili na dugim letovima kada na početku leta izujete cipele da posle ne možete tako lako da ih obujete. Razlog su zglobovi, tj. ako držite ruke i noge savijene u zglobovima duže od tri ili četiri sata, to će otežati cirkulaciju krvi i zglobovi će početi da vam otiču.

Foto: KLM

Zgodno je nositi takozvane medinske čarape, koje imate da kupite bilo gde, a ako letite u biznis klasi možete ih i dobiti u poklon neseseru zajedno sa drugim zgodnim sitnicama. Ove čarape su veoma elastične i ne stežu vam nogu. To je veoma važno, upravo kao mera prevencije duboke venske tromoze. Osim čarapa, poželjno je i da vam pantalone ne budu preuske. Generalno, što šira garderoba da telo može da diše i da ne bude sapeto, dobro su rešenje za dugačke letove.

Postaćete emotivniji

Možda ste se tokom leta, gledajući neki tužan film, siti isplakali. Posle ste shvatili da film i nije baš toliko tužan, ali svejedno vama su suze krenule, što vam se retko dešava kad ste „na zemlji“. Ništa se ne brinite. Letenje izaziva pojačane emocije, tvrde naučnici. Objašnjenje je veoma jednostavno – sva čula su vam daleko izoštrenija, pa su i reakcije (emocije) postale intenzivnije.

Pojačana anksioznost

Isto kao i kod povećane emotivnosti, pojačana čula utiču i na povećanje anksioznosti ukoliko ona postoji. Sve što osećate biće jačeg inteziteta. Naučnici zato koriste šaljivi naziv „Mile Cry Club“ (Klub plačljivaca). Anksioznost se može ispoljiti na razne načine, kroz preteranu brigu, strah, nervozu, a u drastičnijim slučajevima može prerasti u paniku.

Sve ove pojave ne treba da vas brinu ako letite avionom. One su uobičajeno blage i lako se rešavaju nekom zanimacijom. Možete razgovarati sa saputnikom, igrati video igrice, jesti ili gledati filmove (izbegavajte tužne).

Šta treba da znate ako pijete ove lekove, a letite avionom. Daleko više tegoba možete imati posle dugačkog leta, ali naučnici su uspeli da otkriju kako da pobedite džet-leg. Putovanje avionom može biti veoma stresno kada putujete sa decom.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Akutni pericarditis, imam 22 god i radim kao stjuard…. Da li smem raditi taj posao?
    Hvala!

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *