Saveti – Mursija - dugo čuvana tajna Španije – Travel Magazine

Mursija – dugo čuvana tajna Španije

Mursija – dugo čuvana tajna Španije

Mursija (Murcia) je tajna koju su Španci dugo čuvali za sebe i za nju nije čulo mnogo ljudi izvan zemlje. U pitanju je regija poznata po prelepoj obali, ukusnoj mediteranskoj hrani i fascinantnim gradovima. Pogledajte šta možete da vidite i u čemu da uživate u Mursiji, pa odlučite da li želite da je jednog dana i posetite…

48 sati u Madridu
PROČITAJTE I…

48 sati u Madridu

Raznoliki gradovi fascinantne istorije

Mursija je relativno mala regija, a izuzetna raznolikost se ogleda u njenim gradovima. Bogata istorija ove oblasti seže još u doba Rimljana. Bila je deo Kordopskog kalifata i Al Andaluza do 13. veka, a nakon toga postaje deo hrišćanske Španije. Uticaji svih ovih kultura tokom vekova ostavilii su traga u regionu, a posebno u gradovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit_Murcia (@visit_murcia)

Mursija

Grad koji deli isto ime kao i region u sebi krije fascinantna mesta. Najpoznatija znamenitost grada je zadivljujuća barokna katedrala koja se nalazi na trgu “Plaza del Cardenal Belluga”. U njoj se nalazi grobnica kralja Alfonsa X, a kapelu porodice Veles (Capilla de los Velez) vredi posetiti zbog impresivne gotske arhitekture.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matthew Robson (@travelmattt)

Kartahena

Gradić Kartahena (Cartagena) se može pohvaliti impresivnim Rimskim pozorištem i Rimskim forumom. To je jedno od najvećih rimskih arheoloških nalazišta u Španiji, koje je otkriveno tek krajem 1980-ih. U srednjovekovnom zamku (Castillo de la Concepción) izgrađenom nad rimskim hramom, danas se nalazi centar za interpretaciju istorije – savršeno mesto ukoliko želite da upoznate grad kroz vekove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit_Murcia (@visit_murcia)

Lorka

Lorka (Lorca), poznat i kao “Barokni grad”, prava je poslastica za ljubitelje istorije. Tokom 15. veka ovde je bio dom velike jevrejske zajednice. Danas možete posetiti jevrejsku četvrt i sinagogu koja se nalazi unutar kompleksa zamka Lorka, koji, takođe, ne smete propustiti.

Prvoklasna hrana i vino

Španska hrana je poznata širom sveta, posebno na mediteranskoj obali, a Mursija, sigurno, nije izuzetak. Zapravo, region je poznat pod nazivom “voćnjak” (la huerta) Španije zbog svoje plodne zemlje, koja lokalne proizvode čini zaista preukusnim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit_Murcia (@visit_murcia)

“Pastel de carne” (pita od mesa) je tradicionalno jelo napravljeno od mesa, paradajza i jaja. Meštani ga obično jedu između obroka, kao užinu. Pirinač iz ovog kraja je jako poznat. Na području Kalaspara (Calasparra) uzgaja se pirinač istog imena koji je idealan za jela poput čuvene paelje ili lokalnog specijaliteta “arroz caldero”.

Budući da je u pitanju španski region, nemoguće je ne pomenuti tapase, a Mursija ima svoje lokalne tapas specijalitete. “Marinera murciana” je dvostruki štapić od hleba sa ruskom salatom (ensaladilla rusa) i inćunom. Savršeni tapasi za uživanje na jednoj od brojnih terasa na Trgu cveća u Mursiji, uz sir i čašu odličnog lokalnog vina.

Jedinstveni pejzaži i priroda

Kada je reč o prirodi, u Mursiji možete videti i ružičaste flamingose. Regionalni park “Las Salinas y Arenales of San Pedro de Pinatar” je mesto u kojem možete pronaći slaništa, peščane dine i plaže smeštene između lagune Mar Menor i Sredozemnog mora. To su najznačajnija močvarna područja u regionu i ovde se mogu videti jata flamingosa i drugih ptica selica koje obično dolaze pred kraj leta i ostaju tokom zime.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit_Murcia (@visit_murcia)

Slaništa ovde postoje od 14. veka, a po nekima čak i od ranije. Sa svojim podeljenim jezercima, čine nestvaran pejzaž. I danas se još mogu videti dve vetrenjače koje su korišćene za ispumpavanje vode.

Obala duž Mursije je zaista spektakularna. Pored popularnih urbanih plaža, kao što je prostrana plaža “Las Delicias” u ribarskom gradiću Agilas (Aguilas), tu su i skrivene uvale i plaže sa kristalno čistom vodom, kao što je “Playa La Carolina”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit_Murcia (@visit_murcia)

Magija Mursije se ovde ne završava. Gradić koji će vam sigurno privući pažnju u ovom regionu je i Začarani grad Bolnuevo (La Ciudad Encantada de Bolnuevo). Duž plaže gradića nalazi se područje stenovitih formacija od peščara u obliku pečuraka koje su vetar i voda nagrizali vekovima. Ako uživate u čudnim geološkim formacijama, ovo je sigurno mesto koje vredi posetiti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit_Murcia (@visit_murcia)

Bez velikih gužvi i mnoštva turista

Budući da je Mursija relativno nepoznata, mnogi posetioci Španije i ne stignu do ove predivne regije. Oni propuštaju nešto posebno, ali to znači da ovde nema nesnosnih turističkih gužvi karakterističnih za neke druge delove Španije. Mesta su netaknuta i sva su zadržala šarm prošlih vremena.

Surealna mesta Italije
PROČITAJTE I…

Nadrealna mesta Italije

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
8Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Ne zna se šta je lepše. Ova korona nas je zakovala, putujemo samo ako moramo, ali čim pandemija počne da jenjava, kupujem karte za
    „privatne letove za grupe“ i moj dragi i ja letimo za Andaluziju. Iskreno, ja bih se tamo preselila kad bih imala šta da radim. Predivni stari gradovi, mentalitet sličan našem, jezik koji volim, oredivna muzika, gaspačo, tapasi, sangrija i hamon… sve što obožavam!

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *