Saveti – Na ivici - neverovatne destinacije koje se nalaze na rizičnim mestima – Travel Magazine

Na ivici – neverovatne destinacije koje se nalaze na rizičnim mestima

Na ivici – neverovatne destinacije koje se nalaze na rizičnim mestima

Ako se bojite visine, onda su sledeće destinacije sigurno mesta koja bi potencijalno mogla da vas bar malo uplaše. Jer, u pitanju su neka od najopasnijih mesta na svetu – hramovi, manastiri, kuće i zamkovi koji se nalaze na dramatičnim ivicama litica i stenovitih planina. Do nekih je moguće doći putem, dok su za neke potrebne veštine penjanja i mala doza adrenalina.

PROČITAJTE I…

Turističke prevare na koje iznenađujuće lako padamo

Sant’Agata de ’Goti, Italija

Već prvi pogled na ovo mesto ostaviće magičan utisak na vas. U pitanju je mesto koje ima sve čari koje biste očekivali od srednjovekovnog grada. Smešten nežno na vrhu strme visoravni, iznad rečne klisure, ovaj istorijski dragulj će vam pružiti osećaj da ste se vratili u prošlost, ili pak otišli na mesto koje je odsečeno od ostatka sveta.


Katskhi stub, Gruzija

Smeštena na vrhu 130 metara visoke krečnjačke stene pod nazivom Katskhi pillar, ovo je verovatno jedna od izolovanih i najsvetijih crkvi na svetu. Neverovatna znamenitost zemlje nalazi se na oko 200 km zapadno od glavnog grada Gruzije, Tbilisija. Poznata je po tome što je do nje vrlo teško doći, ali 1944. godine planinar Aleksandar Japaridze vodio je malu grupu do crkve i ceo taj uspon dokumentovao. I dan-danas uspon je podvig samo za najhrabrije i najpripremljenije planinare.


The Swallow’s Nest, Ukrajina

Plitko gnezdo ili Ljubavno gnezdo je zamak smešten u Gaspri i predstavlja čudan ostatak carske Rusije. Smešten na obodu Krimskog mora, verovatno se nalazi na najčudesnijem mestu gde biste mogli da očekujete tako lep i raskošan dvorac. Izgrađen 1911. godine, zamak je uspeo da preživi zemljotres. Sada je otvoren za turiste, a u njemu se nalazi i italijanski restoran.

Kineski viseći hram

Izgrađen pre više od 1500 godina, kineski viseći hram je zaista arhitektonsko čudo. To je hram ugrađen uz liticu u blizini planine Heng u provinciji Shanki u Kini, koji je zapravo izgrađen bez drvenih stubova koji ga sada podržavaju. Ima 40 soba koje su povezane lavirintom prolaza. Prvobitno je napravljen bušenjem rupa na litici koje drže hramove.

Castellfollit de la Roca, Španija

Ovo živopisno srednjovekovno selo izgrađeno je na bazaltnoj steni u severoistočnoj Španiji. Većina ulica i kuća izgrađena je od tamne vulkanske stene. Grad je nekada imao normalan oblik, koji se usled neverovatne sile razvukao na kilometar dugoj bazaltnoj formaciji. Glavna ulica ovog mesta vijuga se kroz čitav grad koji je pritisnut između kuća sa obe strane, povlačeći ga tako da ostane na samoj ivici litice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cripto (@__cripto__)

Saint-Michel d’Aiguilhe, Francuska

Kapela Saint-Michel d’Aiguilhe u južnoj Francuskoj stara je više od hiljadu godina a stoji na vulkanskoj steni. Da bi se došlo do kapele, treba se popeti na 268 stepenica urezanih u stenu. To je fascinantna mala kapela smeštena na vrhu stene iglaste formacije koja vam daje osećaj da se dramatično penjete visoko u zagrljaj neba.

Meteori, Grčka

Ovo čudesno mesto nalazi se pod zaštitom UNESCO-a od 1995. godine, a službeno je sveto mesto Grčke od 1995. godine. To je ogroman kompleks koji se nalazi na džinovskim stenovitim stenama koje „drže“ pravoslavne manastire koji su građeni bukvalno na vrhu litica. Ovo zaista stvara nadrealni pejzaž koji se ne može naći nigde drugde na svetu!

PROČITAJTE I…

14 najčudnijih „prestonica“

Druge atraktivne destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
20Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *