Na putu – 6 grešaka koje svaki turista napravi u Londonu – Travel Magazine

6 grešaka koje svaki turista napravi u Londonu

6 grešaka koje svaki turista napravi u Londonu

London je jedan od najvećih gradova na svetu. I nije važno da li ste prvi put ili 12. put u njemu, da li ga posećujete zbog posla ili zadovoljstva, uvek ima nešto novo da se vidi, otkrije. Ali kako biste maksimalno iskoristili svoj naredni izlet u London, izbegavajte da pravite greške. Evo i koje…

1. Svuda idete isključivo metroom

Tube jeste srce Londona. Bez njega, milionski grad bi se zaustavio. Ali to ne znači da bi turisti sada trebali da koriste isključivo usluge metroa. Naprotiv, putovanje između glavnih turističkih atrakcija u centralnom Londonu moguće je obaviti i pešice. Uostalom, biće vam mnogo lepše i slikovitije nego da ste ispod svih tih divnih ulica i atrakcija. Na primer, uobičajeno putovanje od Trga Leicester do Covent Garedna, možete obaviti pešice umesto da provodite vreme u prljavim tunelima. Šetanje znači da vidite London iznad zemlje i možda otkrijete stvari koje ne biste otkrili ukoliko idete metroom.

Ako niste ljubitelj šetanja, ostali načini zaobilaženja metroa uključuju Santander Cicles! Za dve funti na svakih pola sata vožnje (max 24h), možete da unajmite bicikl. Grad je nedavno uložio u biciklističke staze i sigurnost biciklista. Tu je i rečni autobus koji je malo skuplji od metroa i drugih vidova javnog prevoza, ali to je sjajan način da se iz grada u grad stigne brodom preko Temze.

PROČITAJTE I…

Najbolji dnevni izleti iz Londona

2. Ne koristite ispravno metro

Bez obzira da li ste turista ili lokalac, kretanje u podzemnom Londonu ume da bude komplikovano ukoliko se ne pridržavate striktnog niza nepisanih pravila. Nepoštivanje navedenih pravila može rezultirati pasivno- agresivnim i sarkastičnim komentarima nezadovoljnih prolaznika. U ovom slučaju, potrudite se da budete uvek srdačni i pripremljeni na gužve. Na primer, vrlo je bitno da propustite druge putnike koji izlaze iz metro linije, pre nego što vi uđete. Kada koristite pokretne stepenice, stanite sa desne strane i hodajte levo.

Nemojte blokirati prolaze za karte. Ako imate problema sa očitavanjem karte, obratite se zaposlenom licu da vam pomogne umesto da sprečavate druge da prođu. Napravite prostor. Budite pažljivi prema drugima. Pružite ruku pomoći nekome kome je to potrebno, nudeći im svoje mesto ako primetite da su trudni, stariji ili da bi mogli imati koristi od toga da sednete više nego što ste mogli. Skinite ranac i držite ga ispred sebe ili pored. Ne kupujte karte. Korišćenjem telefona i različitih beskontaktnih načina plaćanja pojednostavljuje vaše iskustvo u metro sistemu. Za putovanja u svim vozovima, autobusima i metro linijama u zonama 1-2, biće vam naplaćeno najviše 8.60 dolara dnevno.

PROČITAJTE I…

10 atipičnih mesta Londona

3. Pijete kafu u velikim lancima kafeterija

Često se desi da posle beskonačnih šetnji poželite da sednete negde na kafu ili samo da pokupite neku za poneti. U tom slučaju biste trebali da izbegavate, gde god je to moguće, velike lance poput Starbucks-a, Costa Coffee i Pret-a, uprkos tome što ih ima na gotovo svakom uglu. Ako istražite malo više, naći ćete nezavisne kafeterije koje će vas oduševiti sa ponudom i ukusom kafa! Dakle, za početak isprobajte neke od favorita lokalaca: Fork Deli poslastica (St. Pancras), Monmouth (London Bridge i kod Covent Garden-a, u blizini Seven Dials), Cafe de Nata (Soho i Hammersmith), Drury 188-189 (Covent Garden) i Caravan ( King’s Cross, Ekmouth Market i Bankside).

4. Jedete na pogrešnim mestima

Suprotno uvreženom mišljenju, hrana u Velikoj Britaniji nije loša. Ovu nesrećnu reputaciju Britanija je stekla zbog mnogih prosečnih restorana koji se nalaze u centralnom Londonu, oko turističkih atrakcija. U pokušaju da poboljšate svoje kulinarsko iskustvo u Londonu, sa nadom da ćete promeniti odnos prema britanskoj kuhinji, udaljite se malo od centra. Ako malo Trip Advisor istražite, naći ćete neverovatne restorane.

Ako ste željni ipak da ostanete u centru, pogledajte neke od ovih favorita lokalaca: Flat Iron (odrezak nešto najbolje što ćete probati, ali nažalost, nema rezervacija, zato dođite rano da biste izbegli red), El Ganso ( opušteni, autentični španski tapas restoran), temper Soho, Hakkasan, Duck and Waffle (miks britanske i evropske kuhinje, uz obaveznu rezervaciju) i Hutong at the Shard (savremeni kineski restoran koji se nalazi visoko iznad grada u Shardu).

5. Plaćate vidikovce Londona

Ako putujete u London sa ograničenim budžetom ili biste radije uštedeli za izlete, ne bojite se. Još uvek možete doći do vrha sjajnih zgrada i besplatno videti neverovatne poglede na grad. Umesto da platite oko 40 dolara da biste videli britansku prestonicu sa točka London Eye, evo koja mesta pružaju jednako spektakularne poglede.

Sky Garden restoran: rezervacija je obično dostupna između 10h i 18h tokom nedelje i nešto kasnije vikendom između 11h i 21h.

Tate Modern: Čuvena galerija Tate Modern ima 360° pogled na London, sa južne strane Temze. Radno vreme je od nedelje do četvrtka od 10h do 17h, dok je petkom i subotom ulaz od 10 do 22 sata.

Postoje i odlični barovi i restorani koji pružaju neverovatan pogled na grad, uključujući Duck and Waffle, Madisons One New Change i Coq d’Argent. Ako ne bežite od avanture, razmislite o poseti Primrose Hill-u u severnom Londonu, koji pruža impresivan pogled na grad i smešten je u divnom kvartu sa kafićima, pabovima i buticima. Tu je i Greenwich Observatory koji se nalazi istočno od Londona, a pruža pogled na gotovo ceo grad.

6. Preskačete red

Britanci vole sebe da smatraju pristojnom, dobro odgajanom, obrazovanom nacijom. To sve prikazuju kroz nekoliko navika od kojih ne odstupaju ni mladi, ni stariji. Jedna takva navika je da „čekaju“ za sve. Ako radite nešto od sledećeg, želećete da se pridružite: čekanje autobusa, odlazak do turističke atrakcije, odlazak u popularni restoran koji ne zahteva rezervacije. Preskakanje reda ovde nikada nije opcija, imajte to na umu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
2Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *