Na putu – Aerodromi koji nude besplatne ture do grada – Travel Magazine

Aerodromi koji nude besplatne ture do grada

Aerodromi koji nude besplatne ture do grada

Ukoliko između letova imate nekoliko sati čekanja, to ne znači da morate biti zarobljeni na aerodromu. Vredna informacija je da neki aerodromi nude besplatne ili jako povoljne lokalne ture za putnike koji presedaju.

Ako ste u tranzitu pet ili šest sati, lako možete videti nekoliko stvari, a najbolje od svega je što ne morate ništa da planirate jer je sve već organizovano. Vaše je samo da se prijavite za turu! Imajte na umu da jedino morate pre putovanja proveriti da li vam je za izlazak sa aerodroma tj. iz tranzitne zone potrebna viza za ulazak u pomenutu zemlju (za državljane Republike Srbije: www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama).

Aerodrom Incheon, Seul

Glavni aerodrom Južne Koreje čini posetu prestonici, Seulu, veoma jednostavnom. Putnici mogu obilaziti hramove, pećine i palate, ili čak otići u šoping u centar grada. Svega nekoliko sati vam je dovoljno za tako nešto i vrlo je opušten način razgledanja grada, bez stresa da ćete zakasniti na let.

Glavni aerodrom Južne Koreje čini posetu prestonici, Seulu, veoma jednostavnom

Foto: Ken Eckert from Wikimedia Commons

Aerodrom Istanbul

Istanbul je nedavno otvorio novi aerodrom vredan 12 milijardi dolara, ali nastavlja dugu tradiciju besplatnih tura za putnike nacionalne aviokompanije Turkish Airlines. Ovi obilasci, dostupni putnicima sa najmanje šest sati čekanja u tranzitu, omogućavaju vam da vidite najznačajnije istorijske četvrti i pružaju priliku da ispobate izvrsnu tursku hranu. Sa druge strane, putnici koji čekaju duže od 20 sati imaju čak pravo i na besplatan boravak u hotelu.

Međunarodni aerodrom Solt Lejk Siti

Udaljen svega 8 kilometara od centra grada, aerodrom olakšava čekanje putnicima u tranzitu. Dobar izbor u ovom slučaju može da bude besplatna tura „Trg hrama“ u trajanju od 45 minuta koju organizuje Mormonska crkva. Ako imate više vremena, možete da posetite Biblioteku porodične istorije, vrtove crkve i nekoliko istorijskih građevina.

Aerodrom Narita, Tokio

Ukoliko boravite svega nekoliko sati u Japanu, još uvek imate vremena da se obučete kao samuraj ili nindža na jednoj od nekoliko tura na engleskom jeziku koje aerodrom nudi. Osim toga, možete posetiti i istorijski tematski park, obići hramove, prošetati u prirodi ili probati tradicionalni japanski obrok. Ture su besplatne, ali ne uključuju troškove javnog prevoza niti ulaznice.

Ukoliko boravite svega nekoliko sati u Japanu, jpostoji nekoliko tura na engleskom jeziku koje aerodrom nudi

Foto: Kentaro IEMOTO from Flikr

Aerodrom u Lisabonu

Putnici portugalske aviokompanije TAP Air Portugal koji u Lisabonu presedaju na naredni let imaju mogućnost zadržavanja (stopover) u gradu do pet dana. Opcija je dostupna i putnicima koji lete preko aerodroma u Portu. Za one koji se kraće zadržavaju u tranzitu, iako nema besplatnih tura, aerodrom u Lisabonu je u neposrednoj blizini centra grada do koga je lako doći javnim prevozom.

Međunarodni aerodrom Taoyuan, Tajvan

Ako vaš tranzit traje od sedam do 24 sata, imate pravo na besplatne ture po ostrvu. Putnici mogu da ostave svoje kofere i torbe na aerodromu, i da izaberu jedan od dva poludnevna obilaska grada koje organizuje Turistička organizacija Tajvana. Ture se mogu rezervisati i po dolasku na aerodrom, ali pošto su često popunjene, rezervisanje unapred je preporučljivo.

Foto: ume-y from Flikr

Aerodrom Keflavik, Island

Decenijama već Icelandair mami putnike u svoju zemlju nudeći besplatne „stopover“-e. Ovo je sjajna prilika da vidite čuvenu Plavu lagunu sa mineralnim toplim bazenima (temperatura vode je između 37 i 39 stepeni), koja je udaljena samo 20 minuta od aerodroma i povezana redovnim autobuskim linijama, a i najbolji način da se opustite između letova.

Međunarodni aerodrom Hamad, Doha

Doha je fascinantan grad, a putnici nacionalne aviokompanije Qatar Airways ga mogu jednostavno obići tokom tranzita u okviru organizovanog obilaska. Tročasovna tura uključuje posete Muzeju islamske umetnosti, veštačkom ostrvu Biser (Pearl-Qatar) i suku Vakif (Waqif).

Doha je fascinantan grad, a putnici nacionalne aviokompanije Qatar Airways ga mogu jednostavno obići tokom tranzita u okviru organizovanog obilaska

Foto: David McKelvey from Flikr

Aerodrom Changi, Singapur

Iako je aerodrom u Singapuru često rangiran kao najbolji na svetu, ipak vredi iskoristiti i besplatan obilazak grada koji je po mnogo čemu izuzetan. Tura kulturnog nasleđa uključuje posetu Kineskoj četvrti (Chinatown) i kvartu Mala Indija (Little India), a dostupna je putnicima koji su u tranzitu najmanje 5 i po sati. Svi oni koji čekaju najmanje 6 sati do narednog leta mogu izabrati i turu tokom koje će obići najznačajnije atrakcije grada, uključujući finansijski centar Marina Bay i najveći panoramski točak na svetu (Singapore Flyer).

Pročitajte još kako da sigurnosne provere na aerodromu prođete bez problema, kako da vam boravak na aerodromu bude što prijatniji, ali i koje je najbolje i najgore vreme za odlazak na aerodrom.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
2Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Za Dohu nije tacno. Nije tacno nista sto se prica o ovoj aviokompaniji i aerodromu. Vecina turista na konekciju ceka nocu, a tada nema izleta, niti popusta za hotel, jer razlika u vremenu mora da bude veca od 6h. Na aerodromu se nalaze „tihe sobe“, ali muske su odvojene od zenski, sto je za porodice katastrofa.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *