Na putu – Čuvajte se lažnih vodiča u Pragu – Travel Magazine

Čuvajte se lažnih vodiča u Pragu

Čuvajte se lažnih vodiča u Pragu

Turizam u celoj Češkoj Republici, a posebno u Pragu, je u usponu. Prošle godine prestonicu je posetilo skoro osam miliona turista, što predstavlja povećanje od 3,2%, a 6,67 miliona njih su stranci, koji su i najčešće žrtve sve brojnijih i raznovrsnijih podvala i prevara.

Gradske vlasti se trenutno bore sa fenomenom lažnih turističkih vodiča. Državni zakoni gotovo da uopšte ne regulišu ovu profesiju, a kao rezultat toga, na ulicama starog dela grada turiste često vrbuju lažni vodiči, koji čak imaju i tradicionalne kišobrane kao znak raspoznavanja – sa natpisima tipa “FreeTours” ili još besramnije “Tour4Charity” – ture za podršku bolesnoj deci u Češkoj.

Ove ture možda vode lažni vodiči, ali ćete tokom njih čuti mnoštvo zanimljivih stvari koje tokom tradicionalnih obilazaka nećete moći da saznate – uglavnom zato što se radi neistinama smišljenim da privuku pažnju turista. Među popularnim lažnim zanimljivostima, najzanimljivije su tvrdnje da oko 20% Čeha radi u porno industriji i da je Češka prva na listi evropskih zemalja sa najvećim brojem tetoviranih i pirsovanih građana. Britanskim turistima se često servira priča da je Karlov most (na engleskom Charles Bridge) ime dobio po princu Čarlsu, koji je baš tu izgubio svoj venčani prsten. Statua Jana Husa na trgu Staromestske namjesti u Starom gradu, više puta je prepoznata kao sveti Vaclav, a primera je još mnogo.

Država trenutno radi na izmeni postojećih zakona kako bi se regulisalo tržište turizma u zemlji. Ukoliko sve bude išlo po planu, vodiči će uskoro opet moći da se za ovaj posao kvalifikuju samo ukoliko imaju diplomu iz oblasti turizma ili su položili odgovarajuće ispite i dobili licence (što je bio slučaj do 2008. godine).

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *