Na putu – Da li alkohol treba proterati iz aviona i sa aerodroma – Travel Magazine

Da li alkohol treba proterati iz aviona i sa aerodroma

Da li alkohol treba proterati iz aviona i sa aerodroma

Od samog nastanka komercijalne civilne avijacije, služenje pića na letovima bilo je standardna rutina.

Bilo da se radi o čaši vina koja će obogatiti bezukusni avionski obrok ili čašici žestine koja putniku pomaže da se opusti i na dugim letovima lakše zaspi, alkohol je na letovima većine svetskih aviokompanija deo redovne ponude za putnike.

Nažalost, svedoci smo sve većeg broja incidenata koje izazivaju putnici u alkoholisanom stanju. Zbog nasilja i antisocijalnog ponašanja kasnili su mnogi letovi, a često su i tokom leta piloti donosili odluku da vanredno slete kada ponašanje pijanih putnika ugrožava bezbednost njihovih saputnika i celog leta.

Putnici se nekada napiju u kabini, nekada pogrešno procene svoje mogućnosti pa naprave haos kada pomešaju alkohol i tablete za spavanje, a nekada već na aerodromu započinju sa „opuštanjem“.

Zar ne bi bilo lakše kada bi alkohol bio u potpunosti proteran sa aerodroma i iz avionskih kabina (nekada su i cigare bile sastavni deo iskustva letenja avionom, a danas, nakon globalne zabrane, pušenje je potpuno nezamislivo na letovima)?

Stručnjaci kažu da to nije slučaj, budući da velika većina ljudi koji u uživaju u konzumiranju alkohola na aerodromima i u avionima ne pravi nikakve probleme i ne mogu biti sankcionisani zbog ružnog ponašanja nekolicine putnika. Takođe, aviokompanije profitiraju od prodaje alkohola na letovima, a aerodromi profitiraju jer na svojim terminalima dozvoljavaju poslovanje kafeima, barovima i restoranima koji nude alkohol putnicima. Šanse da alkohol bude zabranjen na letovima zato su veoma male, ali postoje načini na koje se ovaj problem može držati pod kontrolom. Stručnjaci iz Velike Britanije imaju veoma zanimljiv predlog. Budući da se alkohol naviše konzumira na samom aerodromu – pre leta, trebalo bi uvesti kontrole „sumnjvih“ putnika pre ulaska u kabinu. Oni predlažu da ovi putnici rade alko-test na licu mesta, osnosno, narodski rečeno, da „duvaju“ u aparat za proveru nivoa alkohola. Pre toga, organizacije i institucije zadužene za bezbednost u avio saobraćaju bi trebalo da odrede koji nivo alkohola u organizmu je prihvatljiv, a koji bi značio da putnik nije u stanju da leti.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *