Na putu – Kako da "kliknete" sa lokalcima – Travel Magazine

Kako da „kliknete“ sa lokalcima

Kako da „kliknete“ sa lokalcima

Prilikom organizovanja putovanja i planiranja itinerera, većina putnika sanja o tome da osim standardne turističke ponude uspe da oseti i autentični duh destinacije i da bar na tren postane deo svakodnevice njenih stanovnika.

Da biste ovo zaista doživeli, ipak ćete morati da se malo potrudite i zaboravite na klasične turističke obilaske.

Pokažite da vam je stalo

Fenomen prekomernog turizma i sve veći broj destinacija čije normalno funkcionisanje pa i sam opstanak postaju ugroženi nekontrolisanim povećanjem broja posetilaca, već nekoliko godina je realnost travel industrije. Ipak, čak i na destinacijama koje su zasićene kratkim i površnim turističkim posetama, lokalci će ceniti ljude koji se iskreno zanimaju za njihovu kulturu i pokazuju želju da nauče nešto novo, uz poštovanje lokalnih običaja i tradicija. Ukoliko pokažete da prihvatate i poštujete njihovu različitost, učeći osnovne fraze i upoznajući se sa najvažnijim događajima u lokalnoj istoriji, takođe ćete lakše srušiti barijere.

Lokalci će vam pružiti šansu, ako osete da ste iskreno zainteresovani da učite

Obratite pažnju na oblačenje

Možda ste turista, ali to ne opravdava šetanje glavnom gradskom ulicom u kupaćem kostimu. Ukoliko se ističete odećom koja je neuobičajena, ili čak ekstravagantna za regiju koju posećujete, u startu ćete biti podvrgnuti stereotipnim predrasudama o turistima. Ali ako se obučete u skladu sa lokalnom etikecijom, lakše ćete stupiti u komunikaciju sa ljudima oko sebe.

Steknite prijatelje

Ljudi koji se na destinaciji ne zadržavaju dugo, smatraju da nema potrebe da ulažu u odnose sa lokalcima. Ali dovoljan je samo iskren osmeh i odbacivanje predrasuda i svuda u svetu možete upoznati divne ljude. Čak i oni koji vam pružaju usluge, kao što je vlasnik Airbnb-a u kome odsedate ili konobar u lokalnom kafeu, mogu vam dati iskrene savete i vredne informacije, i biti divni sagovornici.

Ako se osmehnete, veće su šanse da ćete dobiti iskreni savet ili upustiti se u zanimljiv razgovor

Iskoristite obroke za upoznavanje

Deo turističke ponude mnogih destinacija upravo je njihova gastronomija i turisti upoznavanje lokalne kulture delimično poistovećuju sa isprobavanjem lokalnih specijaliteta. Zato, umesto da posetite izvikane restorane, otkrijete koja mesta posećuju lokalci. Atmosfera je ovde mnogo opuštenija, a čak će i iskrena negativna reakcija na ljuta ili začinjena jela kod lokalaca izazvati simpatije i probiti led kako bi se uspostavila šaljiva komunikacija.

Hrana ruši sve kulturološke barijere

Postavite sebi izazov

Turistički obilasci sa vodičem imaju svojih prednosti, ali su ukalupljeni i ne dozvoljavaju vam da zastanete gde želite, istražite zanimljivu arhitekturu u sporednoj uličici, posetite malu lokalnu pijacu i provozate se gradskim prevozom da biste osetili kako zaista žive lokalci. Sa mapom u ruci (ili u telefonu) upustite se u samostalno istraživanje destinacije, a na ovaj način ćete možda otkriti i neki skriveni dragulj, koji će vam putovanje učiniti još vrednijim.

Pročitajte još i kako da ne budete tipični turista, kako da se izdvojite iz mase u Amsterdamu, a zanimaće vas i tekst o prekomernom turizmu iz ugla lokalnog stanovništva.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *