Na putu – Kako da provere na aerodromu prođu što bezbolnije – Travel Magazine

Kako da provere na aerodromu prođu što bezbolnije

Kako da provere na aerodromu prođu što bezbolnije

Kako biste na aerodromu što brže i jednostavnije prošli sigurnosne procedure, bitno je da se u potpunosti pridržavate pravila i procedura.

To, naravno, podrazumeva ograničenu količinu tečnosti u ručnom prtljagu, ali i brojna druga pravila, od kojih su neka specifična za aerodrom sa koga polećete. Uvek je zgodno proveriti ova pravila pre leta, jer se i dalje dešava da ljudi naprave haos tokom provere, kada shvate da ne mogu da prođu sa svojom skupocenom kremom u pakovanju od 250ml ili nikako ne žele da se razdvoje od obične flašice vode.

Pre polaska na put bi takođe trebalo da smislite gde ćete držati sve sitnice koje moraju da prođu kroz skener. Dragocenosti, sat, mobilni telefoni – ne želite da svoje lične stvari stavite direktno na prljave poslužavnike na kontroli, uz mogućnost da ih tamo i zaboravite. Idealno rešenje je mala torba koja se u potpunosti rasklapa i koju kada dođe vreme izvadite iz džepa u ručnom prtljagu i položite na poslužavnik, a po prolasku kontrole opet zatvorite i vratite na mesto.

Ako prvi put putujete sa malom decom, može se desiti da ih aerodromske kontrole uplaše ili uznemire, posebno kada gledaju kako njihov omiljeni plišani meda prolazi kroz skener. Neki stručnjaci predlažu da pre odlaska na put sa decom odigrate igru u kojoj ćete rekreirati aerodromsku kontrolu, kako bi se mališani na vreme upoznali sa procesom.

Kada se spremate na aerodrom, razmislite o tome koliko metala nosite na sebi. Pojedine vrste čizama i cipela imaju ugrađen metal, koji može da alarmira službenike, a ukoliko možete da izbegnete kaiševe sa metalnom šnalom, metalne ukrase za kosu, narukvice i slično, ubrzaćete svoj prolazak kroz kontrolu.

Obratite pažnju i na odeću, posebno ako prolazite kroz skenere za telo. Rolke, odeću na preklop ili kompleksnog dizajna skener može detektovati kao anomaliju, zbog čega možete biti poslati na dodatne pretrage.

Uvek nosite čarape, i to ne samo zato što je temperatura u avionskoj kabini između 18 i 20 stepeni. Ako službenici odluče da izvrše dodatne pretrage i od vas traže da se izujete, nikako ne želite da bosim nogama stanete na prljavi aerodromski pod.

I na kraju, nikada u prtljagu nemojte pokušati da prenesete nešto što ne biste smeli. Ideja da možete da prevarite skener i aerodromske službenike je veoma naivna, a posledice mogu biti veoma ozbiljne.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *