Na putu – Mali trikovi za prijatniji boravak na aerodromu – Travel Magazine

Mali trikovi za prijatniji boravak na aerodromu

Mali trikovi za prijatniji boravak na aerodromu

Putovanje avionom je veoma stresno i komplikovano zbog brojnih procedura i pravila.

Većina putnika zna šta može, a šta ne može da se radi tokom putovanja, ali postoje i neka mala i simpatična pravila koja svakome mogu olakšati boravak na aerodromu pred poletanje.

Česte aerodromske gužve i ogromni redovi na imigracionoj kontroli mogli bi da se izbegnu uz upotrebu jedne psihološke činjenice. Kod levog i desnog izbora, dešnjaci automatski biraju desni, tvrde psiholozi, što znači da vi treba da izaberete levi red jer će postojati velika verovatnoća da će on biti kraći i samim tim brži. Naravno ovo nije pravilo, ali mogućnost postoji.

Besplatan upgrade u višu klasu nije toliko redak i ako putujete sami ili imate posebnu priliku, rođendan vam je, na primer, možete uvek ljubazno i tiho priupitati službenike aviokompanije da vas prebace u biznis klasu, ako postoji mesto. Najgore što može da vam se desi je da vam kažu ne.

Kako se na aerodrome, u tranzitnu zonu, nakon kontradiverzione kontrole putnika ne sme uneti tečnost u pakovanjima većim od 100 ml, a voda u duty free prodavnicama je uvek preskupa, možete poneti jednu praznu bocu za vodu, koju ćete nakon prolaska kontrole napuniti u obližnjem kafiću ili na česmi.

Jedna od najvećih agonija na aerodromima je parking. Kada se vratite sa dužeg puta i nemate pojma gde ste ostavili auto, fotografija mesta na koje ste se parkirali u vašem telefonu može biti od velike koristi.

Fotografisati treba i predati prtljag. Ako se desi da se zagubi ili ošteti, slika će vam pomoći da bolje objasnite služenicima kakav tačno kofer tražite.

Da biste izbegli turbulencije, trebalo bi da birate jutarnje letove. Vetrovi koji ih izazivaju obično duvaju u poslepodnevnim satima, a jutarnji letovi su mirniji. Takođe, izaberite srednje sedište, jer ćete tako manje osetiti turbulencije.

Kad se desi da vam je let otkazan i da morate da se obratite aerodromskom osoblju da biste uradili promenu rezervacije, suočićete se sa velikom gužvom na šalteru i sa brojnim nezadovoljnim i ljutitim putnicima, koji čekaju da završe istu stvar kao i vi. Rešenje postoji. Umesto da stanete u red, možete pozvati kompaniju sa aerodromskog telefona. Oni su obično besplatni za te svrhe, a call centar kompanije će vam uraditi promenu.

Savet za pakovanje koji neće svi dobro prihvatiti je da se teža i kabastija garderoba nosi na sebi umesto u koferu. Iako ćete se verovatno preznojavati možete uštedeti dosta na prostoru i težini kofera. Isto tako, manje cipele spakujte u kofer, a one veće i teže obujte tokom putovanja.

Vazduh u avionu tokom leta je znatno suv zbog čega bi nošenje kontaktnih sočiva moglo da predstavlja problem. Bolje je poneti naočare.

Hotelska kozmetika koja se besplatno dobija u sobama može odlično da posluži i da se spakuje u neseser koji će biti pored vas tokom putovanja. Tokom boravka na aerodromu ćete imati pri ruci tečnost za ispiranje usta, sapun, češalj, kremu za ruke.

Označite svoj kofer nekom nalepnicom, trakom ili kanapom. Tako ćete ga uvek lako prepoznati u gomili sličnih kofera prilikom isporuke prtljaga nakon sletanja.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *