Na putu – Naučno dokazani načini kako da pobedite džet-leg – Travel Magazine

Naučno dokazani načini kako da pobedite džet-leg

Naučno dokazani načini kako da pobedite džet-leg

Putovanja na udaljene egzotične destinacije nam donose radost upoznavanja sa različitim kulturama, tradicijama i običajima, ali nažalost, dugi međunarodni letovi imaju i jednu lošu stranu – džet-leg.

Cirkadijalna disritmija, odnosno desinhornizacija, u vašem organizmu nastaje kao posledica letenja avionom kroz više vremenskih zona, zbog čega je telo izloženo drugačijem dnevnom ritmu u odnosu na onaj na koji je naviklo.

Jednostavno objašnjeno, ako je na destinciji na koju ste stigli noć, a vaše telo očekuje da je dan, dolazi do razmimoilaženja između geografskog i fiziološkog ritma. Najčešći simptomi ove desinhronizacije su nesanica, umor, razdražljivost, gubitak apetita, opšta slabost, problemi sa varenjem, itd. Ukoliko ostajete duže na destinaciji, ovaj problem će se za nekoliko dana rešiti sam, ali ako je vaša poseta kratka i želite da je u potpunosti iskoristite, postoje neki delotvorni načini da smanjite simptome džet-lega.

Sinhronizujte telo u um sa suncem
Najboji način da „resetujete“ svoj biološki sat je izlaganje suncu. Letenje na istok preko vremenskih zona je teže od letenja na zapad, zato što letenje na istok skraćuje dan i telo mora da uloži veći napor da uskladi svoj cirkadijalni ritam. Ukoliko je moguće, po dolasku na destinaciju izađite napolje, na sunce, koje telu daje jasan signal koje je doba dana. Sledećeg dana ujutru, takođe odmah izložite telo dnevnoj svetlosti, a ne samo hotelskom veštačkom osvetljenju, kako bi se ono što brže sinhronizovalo sa okruženjem.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Uzimajte male količine melatonina
Melatonin je hormon koji mozgu govori kada je vreme za spavanje. Tablete sa melatoninom mogu se naći i u našim apotekama i odlično rešavaju kratkoročni problem sa nesanicom, mada njihovo dugoročno korišćenje može izazvati poremećaj prirodnog lučenja hormona u telu. Dovoljno je uzeti malu količinu 30 minuta pre odlaska na spavanje. Pre konzumiranja melatonina, svakako se konsultujte sa svojim lekarom.

Obratite pažnju na to šta jedete i pijete
Tokom leta treba izbegavati masnu, preslanu i preterano začinjenu hranu, kao i kafu i alkohol. Vodu treba piti u velikim količinama, a prvim velikim obrokom i mirisnom šoljom kafe se počastite tek prvog jutra na destinaciji.

Ne plašite se hladnog tuša
Za prevazilaženje džet-lega, naučnici preporučuju različite prakse za buđenje i odlazak na počinak. Ujutru je poželjno tuširanje hladnom vodom, koja telu pomaže da se razbudi i razdrma, a uveče, pre spavanja, priuštite sebi toplu kupku ili tuš, i obavezno isključite klima-uređaj (li bar smanjite hlađenje, ukoliko ste na izuzetno toploj destinaciji), jer toplota telu pomaže da se opusti i uspava.

Planirajte da na destinaciju stignete uveče
Ukoliko vam putne okolnosti to dopuštaju, organizujte se tako da na destinaciju stignete uveče. Ovo je jedan od najdelotvornijih načina da, pospešeni putnim umorom, brzo zaspite i da se ujutru probudite čili i odmorni.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *