Na putu – Ne pravite ove greške u Portugaliji! – Travel Magazine

Ne pravite ove greške u Portugaliji!

Ne pravite ove greške u Portugaliji!

1. Noću izlazite da se napijete umesto da „živite noć“

Nemojte nikako doći u Portugaliju i pokušavati da pijete kao da vas neko juri da što pre iskapite sve iz čaše. Subota je veče, pogledate oko sebe i shvatate da ste već popili šest velikih piva dok su vaši portugalski prijatelji tek kod trećeg. Možda ćete pomisliti da su oni slabići i da vi možete da popijete mnogo više alkohola od njih, ali sa druge strane, verovatno ćete uskoro morati da krenete kući, gde ćete se potpuno obeznaniti. Oni će dalje nastaviti i otići u klub, u 3 sata ujutru, popiti nekoliko pića, igrati ostatak večeri, pojesti bogat sendvič ili hot dog u 6 sati ujutru, popiti još po koju dok uživaju u izlasku sunca, sačekati da se otvore prve pekare, a onda se malo odmoriti pre nego što se nađu sa vama kako biste igrali odbojku na plaži. Portugalci ne izlaze da bi se napili, već žele da prožive noć…

2. U Lisabonu kupujete minijaturni žuti tramvaj iz Porta

Da li biste želeli da kupite Ajfelov toranj u Londonu ili Big Ben u Madridu? Kupujte suvenire lokalnih zanatlija koji vas podsećaju na određeno mesto i određeno vreme. Vodite računa o tome gde se nalazite i, ako želite, ponesite sa sobom delić kulture mesta koje ste posetili, a ne grada koji je satima udaljen od vas i koji možda nikada nećete ni posetiti.

3. „Enchidos“ zovete kobasicama

Možda vama izgledaju isto, ali za Portugalce, kobasice su samo „salsichas“. Dakle, ukoliko želite da probate chouriço, alheira frita, farinheira, paio, salame, salpicão, mortandela, morcela, chouriço de sangue ili bilo koju drugu vrstu „enchidos“-a koju imaju u ovoj zemlji, ne nazivajte ih kobasicama jer ćete se iznenaditi. To je kao da odete u supermarket, tražite bananu, a očekujete da će imati ukus jabuke.

4. Idete u strogi centar grada da biste probali lokalna jela

Napravićete grešku ako, recimo, odete u centar Lisabona (Baixa) kako biste jeli Caldo Verde (popularna portugalska supa), samo zato što slepo pratite ostale turiste. Oni su verovatno juče stigli, a restoran im je preporučio drugi putnik koji je boravio u gradu nedelju dana, a koji je, kao i vi, samo sledio gomilu turista. Prošetajte se kaldrmisanim ulicama, nađite restorančić pun lokalaca i jedite ono što oni jedu. Ne pitajte recepcionera u hotelu šta bi vam preporučio, nego ga pitajte koje je njegovo omiljeno mesto u gradu, njegov omiljeni restoran i njegova omiljena plaža…

5. Volite pivo i naručujete „cerveja grande“ (veliko pivo)

Da li ste čuli nekog lokalca da je to uradio? Velike su šanse da niste i da nećete ni čuti. Što se pravila u vezi piva tiče, imajte na umu da je veliko pivo „caneca“, dok je malo „imperial“. Ukoliko želite da naručite flašu umesto točenog piva, tražite ga po imenu – Super Bock ili Sagres. Ukoliko želite malu bocu od 200 ml, zatražite „mini“, a ukoliko ste pre raspoloženi za tamnije pivo, tražite „cerveja preta“.

6. Pretpostavljate da Portugalci govore španski

Ako govorite španski, sigurno će vam biti malo lakše da se snađete i da imate neku predstavu o tome šta se dešava oko vas, ali kao što ni vi nećete razumeti sve, tako ni oni neće razumeti vas u potpunosti. Ako ih, na primer, upitate gde je „oficina“ (kancelarija na španskom), oni će vas poslati u garažu! Ista je situacija i kada Portugalac dođe u Španiju i kaže da se oseća „embaraçado“ (postiđeno na portugalskom), Španci će ga sa čuđenjem gledati i pitati se kako je moguće da je ostao u drugom stanju („embarazado“ na španskom)?!?

7. Pijete čuveni Porto uz glavno jelo

Iako je vino Porto poznato u celom svetu, a vi ste užasno nestrpljivi da ga probate, zapamtite da je to desertno vino. Ukoliko želite da ga pijete uz neku hranu, odlučite se na neki tipični portugalski sir, možda malo čokolade ili jagode…

8. Koristite termin Hispanosi

Termin Hispanos se obično odnosi na osobu koja je rođena u nekoj od zemalja španskog govornog područja centralne i južne Amerike. Zašto biste onda Portugalce, koji su rođeni u zemlji oko 400 godina starijoj od prostora koji se danas naziva Španijom, zvali Špancima ili Hispanosima?

9. U Portugaliji ste na dijeti

Usudite se pa preskočite desert. Jedina gora stvar od propuštanja uživanja u portugalskoj gastronomiji je odluka da preskočite slatkiše. Makar jednom morate probati klasičan obrok od tri jela u tipičnom, malom restoranu, a završiti ga slatkišima „Baba de Camelo“ ili „Toucinho do céu“, zbog čega će vam vaš stomak biti večno zahvalan!

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X