Na putu – Piće i vožnja? Evo šta kažu evropski propisi... – Travel Magazine

Piće i vožnja? Evo šta kažu evropski propisi…

Piće i vožnja? Evo šta kažu evropski propisi…

Putnici koji planiraju da posete neku evropsku destinaciju kolima, trebalo bi da se upoznaju sa njenim osnovnim saobraćajnim propisima, čije kršenje za sobom ne povlači samo visoke novčane kazne, već u zavisnosti od ozbiljnosti prekršaja, može dovesti i do gubitka vozačke dozvole ili zatvorske kazne. Evropske zemlje uglavnom imaju slične zakone o sabraćaju, što putovanje iz jedne države u drugu čini lakšim. Ono po čemu se veoma razlikuju su upravo ograničenja vezana za dozvoljeni nivo alkohola u krvi tokom vožnje. Primetićete da zemlje čiji državljani imaju reputaciju „ljubitelja čašice“, imaju i najstrože propise o vožnji pod uticajem alkohola. Pored podataka o dozvoljenom nivou alkohola u krvi, dajemo vam i informacije o kaznama koje slede za nepoštovanje propisa, i to za sve evropske zemlje.
Andora: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (kazne mogu biti novčane, gubitak dozvole i zatvor)
Austrija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (do 0,8 novčana kazna, preko 0,8 visoke novčane kazne i zabrana vožnje u Austriji)
Belorusija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,0. (za kršenje propisa kazna je zaplena vozila)
Belgija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (od 0,5 do 0,8 – kazna 170 eura, od 0,8 do 1 – kazna 400 eura, od 1,2 do 1,5 – kazna 1.200 eura, preko 1,5 – kazna 12.000 eura plus pet godina zabrane vožnje)
Bosna i Hercegovina: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,3. (od novčane kazne do zabrane vožnje)
Bugarska: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (od novčane kazne do zabrane vožnje)
Hrvatska: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (konfiskacija vozila, novčane kazne)
Kipar: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,2. (novčana kazna na licu mesta: od 0,2 do 0,35 kazna 100 eura, 2-4 poena u vozačkoj dozvoli, od 0,55 do 0,7 kazna 300 eura, 3-5 poena u vozačkoj dozvoli. Preko 0,7 kazna preko 4.000 eura, zatvor, 3-5 poena u vozačkoj dozvoli)
Češka Republika: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,0. (kazna na licu mesta 5.000 kruna. Maksimalna kazna do 100.000 kruna, oduzimanje dozvole)
Danska: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (kazna može biti novčana, zatvorska ili suspenzija vozačke dozvole)
Estonija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,2. (novčana kazna ili zatvor)
Finska: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (oduzimanje dozvole plus novčana kazna ili zatvor)
Francuska i Monako: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (novčana kazna na licu mesta – oko 750 eura, zatvor i zaplena vozila)
Nemačka: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (novčana kazna i zabrana vožnje u Nemačkoj. Za vozače mlađe od 21 g. ili one koji voze manje od 2 godine – novčana kazna 250 eura)
Gibraltar: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,8. (novčana kazna 5.000 funti, oduzimanje dozvole)
Velika Britanija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,8. (novčana kazna do 5.000 funti, 6 meseci zatvora, oduzimanje dozvole na 12 meseci)
Grčka: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (novčana kazna 200 eura, oduzimanje dozvole na 3 do 6 meseci, zatvor do 2 godine)
Mađarska: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,0. (visoko novčane kazne, oduzimanje dozvole na minimum 6 meseci, zatvor)
Island: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (oduzimanje dozvole na određeni period, novčana kazna 200.000 kruna, zatvor)
Irska: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (novčana kazna i/ili zatvor)
Italija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (novčana kazna, zaplena vozila, zatvor)
Letonija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (maksimalna novčana kazna je 700 eura, zatvor do 15 dana, zabrana vožnje u Letoniji)
Litvanija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,4. (novčana kazna, oduzimanje dozvole na 5 godina)
Luksemburg: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (visoke novčane kazne, zatvor)
Makedonija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (novčana kazna, zatvor, suspenzija vozačke dozvole. Takođe, osoba pod uticajem alkohola ne sme sedeti na prednjem sedištu)
Malta: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,8. (novčana kazna, zatvor)
Crna Gora: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,3. (novčana kazna, zatvor, suspenzija vozačke dozvole)
Holandija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (novčana kazna, zatvor, oduzimanje dozvole)
Norveška: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,2. (visoke novčane kazne i/ili zatvor, suspenzija vozačke dozvole)
Poljska: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,2. (od 0,2 do 0,5 visoka novčana kazna i suspenzija dozvole, preko 0,5 – novčanu i zatvorsku kaznu određuje sud)
Portugal: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (od 0,5 do 0,8 novčana kazna i oduzimanje dozvole na period od maksimalno godinu dana, preko 0,8 oduzimanje dozvole na period od maksimalno dve godine)
Rumunija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,0. (oduzimanje vozačke dozvole na period do 90 dana, zatvor)
Rusija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,3. (visoke novčane kazne, oduzimanje dozvole na period do 2 godine, zatvor).
Slovačka: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,0. (novčana kazna, zatvor i/ili suspenzija vozačke dozvole)
Slovenija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (novčana kazna i/ili suspenzija vozačke dozvole. Mogu se kazniti i vozači sa manjim izmerenim vrednostima, ukoliko policija proceni da ugrožavaju saobraćaj).
Španija: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (novčana kazna, zatvor i/ili oduzimanje dozvole)
Švedska: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,2. (novčana kazna, oduzimanje dozvole, zatvor)
Švajcarska i Lihtenštajn: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (novčana kazna ili zatvor. Mogućnost zabrane vožnje u Švajcarskoj u periodu od najmanje mesec dana)
Turska: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,5. (visoke novčane kazne i zabrana vožnje u periodu od 6 meseci)
Ukrajina: dozvoljeni nivo alkohola u krvi je 0,0. (iako je limit 0,0, toleriše se do 0,2. Kazne su veoma visoke. U slučaju ponavljanja prekršaja, dozvola se oduzima)

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Zašto za prvi put po pozivu kolege oduzeta vozačka na šest mjeseci platio kaznu 1700eura još me matletiraju peta godina svaki mjesec kontrola krvi interesira me dali sam poseban slucaj

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X