Na putu – Saveti za putovanje sa čekiranim prtljagom – Travel Magazine

Saveti za putovanje sa čekiranim prtljagom

Saveti za putovanje sa čekiranim prtljagom

Mnogi putnici koji lete avionom imaju strah da će im se prtljag u putu izgubiti ili oštetiti, ali kako što smo nedavno pisali, statistike pokazuju da aerodromi sve ređe gube prtljag, i to zahvaljujući novim tehnologijama za praćenje.

Ipak, za svaki slučaj, pre putovanja bi trebalo da preduzmete sve potrebne mere kako biste smanjili mogućnost da do ovoga dođe, a u slučaju da se vaše „najcrnje slutnje“ ipak ostvare, da povećate šanse za pronalaženje svoje torbe ili kofera. Evo nekoliko jednostavnih saveta koji vam u tome mogu pomoći.

Fotografišite prtljag

Fotografišite svoju torbu, odnosno kofer, odmah nakon što je stavite na vagu pri čekiranju. Fotografija će službenicima aviokompanije bolje od reči opisati kako prtljag izgleda u slučaju da nestane, ali isto tako ćete u slučaju bilo kog spoljnog oštećenja imati dokaz da je ono nastalo tokom puta i veće šanse za obeštećenje.

Fotografišite i oznaku aviokompanije

Kada već fotografišete, uslikajte i oznaku koju ste dobili od kompanije kada je prtljag čekiran. Takozvani bag tag sadrži sve podatke o vašem prtljagu i važno je da ga imate u slučaju da se on izgubi ili ošteti.

Koristite blagodeti novih tehnologija

Ako niste ljubitelj ideje o pametnim koferima, koji u sebi imaju ugrađene GPS trekere, ali i brojne druge pogodnosti, kakve su USB priključci za punjenje elekstronskih uređaja, možete kupiti i samo mali GPS uređaj za praćenje, koji ćete staviti u torbu i putem mobilne aplikacije lako pratiti njeno kretanje.

Stavite u prtljag dodatnu identifikaciju

Osim što ćete svoje podatke napisati na za to predviđenoj etiketi, uvek možete ostaviti i, na primer, svoju vizit kartu ili papirić sa kontakt telefonom i mejlom u neku od spoljnih pregrada ili džepova torbe. Tako ćete se osigurati da ako spoljna identifikacija i bag tag spadnu sa torbe, i dalje postoji mogućnost da vas pronalazač kontaktira.

Stavite originalan detalj na prtljag

Iako se krađe sa trake za prtljag dešavaju, mnogo češće će vašu torbu greškom pokupiti umorni saputnik, koji će pomisliti da je u pitanju njegov prtljag. Kako biste izbegli neprijatne situacije, kako za vas, tako i za vašeg brzopletog, ali ne i zlonamernog saputnika, ukrasite prtljag nekim posebnim detaljem. Budite kreativni i za torbu ušijte ukras jarkih boja ili, ako nemate vremena, danas se mogu naručiti prilagođene navlake za kofere, na kojima čak može biti i vaša fotografija!

Pročitajte još i savete za putovanje sa ručnim prtljagom, zašto u slučaju evakuacije iz aviona morate da ZABORAVITE na prtljag, ali i šta treba da radite u slučaju oštećenog prtljaga.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *