Na putu – Saveti za smanjenje stresa na aerodromu – Travel Magazine

Saveti za smanjenje stresa na aerodromu

Saveti za smanjenje stresa na aerodromu

Putovanja su uzbudljiva i zabavna, ali prolazak kroz aerodrom može biti veoma stresno iskustvo.

Aerodromske procedure su obavezne i moraju se ispoštovati, a redovi, čekanje i gužve su neprijatni deo putovanja koji niko ne voli. Pomisao na odlazak na aerodrom kod mnogih budi i podsvesno negativna osećanja i asocijacije na lošu i skupu hranu, skupe duty free prodavnice, neugodnost zbog teških torbi i kofera, i osećaja izgubljenosti u velikim nepoznatim prostorima.

Ipak, mnogi aerodromi danas teže tome da njihovi putnici budu zadovoljni, obezbeđujući zanimljive sadržaje i prostore za opuštanje. Iako neko vreme na aerodromu svakako morate provesti u redovima, potrudite se da ostatak boravka iskoristite najbolje moguće. Istražite pre odlaska na put sajt aerodroma i proverite kakve sve sadržaje i pogodnosti nudi. Mnogi aerodromi danas imaju muzeje, izložbe, biblioteke, sobe za rekreaciju, pa čak i bioskope. Tako, na primer, međunarodni aerodrom Franc Jozef Štraus u Minhenu ima lokalnu pivnicu, na tajvanskom aerodromu možete posetiti Hello Kitty centar, a na singapurskom Čangiju, između ostalog, i Botaničku baštu.

Što se tiče uštede vremena, stručnjaci savetuju da izbegavate redove u kojima ima puno roditelja sa malom decom, jer ćete u njima napredovati mnogo sporije. Ukoliko nema nikoga u redu za biznis klasu, slobodno pitajte službenika da li tu možete da se čekirate.

U prvom toaletu na aerodromu je uvek najveća gužva (a i najlošija higijena). Ukoliko se malo strpite do sledeće prilike, redovi će biti značajno manji, pa ćete i tako uštedeti vreme.

Na aerodromu možete da uštedite i novac, tako što ćete se raspitati ima li oblasti sa besplatnim WiFi internetom. Ukoliko ga sam aerodrom ne nudi, raspitajte se u kafeima i prodavnicama. Takođe, umesto da novac razmenjujete u aerodromskim menjačnicama (ovo nije pravilo, ali često je kurs nepovoljniji nego drugde), ako vam novac hitno treba, podignite ga na aerodromskom bankomatu u lokalnoj moneti.

Kako biste sebe poštedeli nepredviđenih situacija i kako ne biste okolo lutali sa teškim koferima tražeći povoljan prevoz od aerodroma do destinacije, obavezno dobro proučite tačnu lokaciju aerodroma, koji tip prevoza imate od svog terminala do smeštaja, koliko će to da vas košta, i ukoliko je moguće, organizujte prevoz unapred.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *