Na putu – Šta kada je čekirani prtljag oštećen? – Travel Magazine

Šta kada je čekirani prtljag oštećen?

Šta kada je čekirani prtljag oštećen?

Prema Montrealskoj konvenciji, aviokompanije su odgovorne za čekirani prtljag svojih putnika, s tim da je njihova odgovornost ograničena.

U slučaju da nosite nešto od velike vrednosti, bilo bi dobro da to prijavite aviokompaniji i dobijete specijalnu deklaraciju za prtljag koja predstavlja oznaku da sa njim treba postupati posebno oprezno, ili da, ukoliko je to moguće, predmet od vrednosti ponesete sa sobom u ručnom prtljagu. U suprotnom, bez obzira na vrednost stvari u koferu, maksimalna suma koju putnik može dobiti za oštećen prtljag iznosi oko 1.600 dolara.

Ovde ćemo se baviti samo fizičkim oštećenjima prtljaga i šta se podrazumeva pod fizičkim oštećenjem prtljaga za koje je aviokompanija odgovorna. Ukoliko je oštećenje površinsko ili spoljno nemate pravo na nadoknadu. Ako je ono izazvano pakovanjem previše stvari, ili usled izloženosti vodi, kiši i snegu, takođe nemate pravo na nadoknadu. Ukoliko je oštećen osetljiv ili lomljiv predmet u prtljagu, aviokompanija ne snosi odgovornost, i za to bi trebalo da se pobrinete pre puta, odnosno da taj predmet osigurate.

Ukoliko ste preuzeli svoj prtljag i utvrdili da je on zaista oštećen, najbolje bi bilo da delate odmah, na aerodromu (iako je rok za prijavljivanje sedam dana). Pripremite svoju bording kartu, ili bilo koji dokument na kome se vidi vaš broj bukinga (booking reference number). Dok ste na aerodromu, utvrdite gde treba da odete da prijavite slučaj, a zatim na licu mesta pokažite štetu osoblju, insistirajte da se prtljag fotografiše i popunite formular Property Irregularity Report. Mnoge kompanije daju mogućnost da formular popunite i kasnije online (u roku od sedam dana), ali je najbolje da to uradite odmah, dok ste na aerodromu.

Aviokompanija može u potpunosti negirati odgovornost, ili vam može ponuditi: novčanu nadoknadu, popravku kofera ili zamenu. U slučaju oštećenih predmeta iz prtljaga, situacija je takođe neizvesna, svakako bi trebalo da se potrudite i zatražite nadoknadu.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *