Na putu – Šta se dešava kada brod ode bez vas? – Travel Magazine

Šta se dešava kada brod ode bez vas?

Šta se dešava kada brod ode bez vas?

Ako vam je brod za krstarenje otišao ispred nosa, šta vam je činiti, osim da sednete na dok i zaplačete?

Zabavljači koji rade na brodovima za krstarenje imaju veseo odgovor na ovo pitanje – bar ćete moći da napravite prelepu fotografiju broda koji odlazi.

Ipak, zakašnjenje na brod nije nimalo zabavno iskustvo. Zapravo, može biti pakleno, jer ne zaboravite da su sve vaše dragocenost, novac, pasoš i garderoba na brodu koji isplovljava bez vas.

Itenereri brodova za krstarenje su veoma precizno isplanirani i to mesecima unapred. Veoma je precizno vreme uplovljavanja i isplovljavanja iz neke usputne luke, a putnici sa krstarenja su dužni da poštuju vreme koje im posada da. Nije neka uteha to što posade imaju evidenciju o svakom iskrcanom ili ukrcanom putniku. Na početku krstarenja vi dobijate kartice koje koristite prilikom ulaska i izlaska sa broda. Na taj način posada zna da li su se svi ukrcali posle nekog izleta ili neko nedostaje.

U zavisnosti od itinerera, gužve u luci i kapetana, moguće je (ali samo malo) da će vas sačeti ako vide da niste na spisku. Na ovo se ne smete previše pouzdati jer u praksi to se ne dešava. Kapetan će odlučiti da li da čeka u zavisnosti od broja ljudi koji fale, vremenskih prilika i udaljenosti i dostupnosti naredne luke. Zato je bolje da prilikom svakog iskrcavanja napravite back-up plan kako da se vratite na brod ako on otplovi bez vas.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Prvo, ne treba paničiti. U zavisnosti od itinerera to može biti jednostavno, ali i veoma komplikovano. Ako ste na rečnom krstarenju Dunavom problem će biti veoma mali. Ostali ste u Beču, a brod je otplovio dalje. Ništa lakše! Možete ga stići već u Bratislavi do koje imate na desetine autobuskih i voznih polazaka. Ali šta da radite ako ste na Karibima ili na grčkim ostrvima. Kako da se prebacite sa nekog malog ostrva do sledeće luke u koju će brod uploviti. Morali biste da čekate prvi let do Atine, na primer, pa potom prvi let do sledećeg ostrva gde brod pristaje. Ovo može da potraje i da košta baš, baš dosta.

Jedan od načina da izbegnete kašnjenje je da na izlete idete u organizaciji same kompanije za krstarenje. Oni u svakoj grupi za izlete imaju svog čoveka koji uvek može javiti kapetanu ako cela grupa kasni sa izleta zbog nekog opravdanog razloga. Ako ste pak sami otišli na izlet, nema šanse da vas kapetan sačeka. Uostalom, to je praksa kojom se putnici stimulišu da uplaćuju njihove aranžmane za izlete koji po pravilu koštaju mnogo više nego ako idete sami.

Trošak kašnjenja na brod može biti astronomski, piše Telegraph i daje neke najinteresantnije primere.

Jedan je Amerikanac propustio brod u Livornu. Samo što je se sa porodicom vratio sa izleta po Firenci, on je shvatio da je u vozu zaboravio kačket. Onog momenta kada se vratio u voz po njega, vrata su se zatvorila i on je ostao zarobljen u vozu. Dok su se ostali članovi njegove porodice ukrcavali na brod, on je morao da prespava na kopnu i da sledećeg dana otputuje o svom trošku do Ćivitavekije, koja je bila naredna luka prema itinereru. To je svakako najskuplji kačket na svetu.

Pre nekoliko godina mediji su izveštavali o engleskoj baki koja je na Maderi uskočila u more kako bi doplivala do odlazećeg broda. Na svu sreću spasli su je lokalni ribari.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *