Na putu – Šta sve možete kada ste zaglavljeni na aerodromu – Travel Magazine

Šta sve možete kada ste zaglavljeni na aerodromu

Šta sve možete kada ste zaglavljeni na aerodromu

Putovanja su svakako neprocenjiva iskustva koja nas oplemenjuju i ispunjavaju, ali neke njihove delove bismo svi najradije da preskočimo.

To je najčešće slučaj sa vremenom provedenim na aerodromu, bilo da se radi o dugoj pauzi između letova ili neplaniranom kašnjenju ili otkazivanju leta. Ali osim što možete da popijete kafu, pojedete skupi bajati sendvič i istražujete prodavnice, na koje još načine možete da prekratite vreme na aerodromu?

Potražite knjižaru

Na mnogim aerodromima postoje dobro snabdevene knjižare koje osim lokalnim, obiluju i međunarodnim naslovima, najrazličitijim magazinima i stripovima. Slobodno istražite zanimljivo štivo, i napravite belešku o svojim otkrićima, kako ne biste zaboravili da ih pronađete i pročitate po povratku sa puta.

Potražite umetnička dela, instalacije i ostale zanimljive stvari

Većina aerodroma svoje otvorene prostore oplemenjuje slikama, skulpturama, upečatljivim umetničkim instalacijama. Aerodrom Shiphol u Amsterdamu, na primer, ima pravi muzej – „ispostavu“ čuvenog Rajksmuseuma, a ulaz je potpuno besplatan.

Pobrinite se za decu

Najbolji aerodrom za igru i zabavu trenutno je Čangi u Singapuru, koji, između ostalog, na Terminalu 3 ima četvorospratni tobogan (za svakih 10 dolara potrošenih na aerodromu, jedna vožnja je besplatna), ali većina svetskih aerodroma ima neki, pa makar i najskromniji vid igraonice za decu. Skakanje, penjanje i jurcanje će prijati vašoj deci, kojoj čekanje na aerodromu pada još teže nego vama. A kada su deca manje nervozna, bićete i vi.

Istegnite se

Međunarodni aerodrom u San Francisku za svoje putnike obezbedio je salu za vežbanje joge. Mnogi drugi aerodromi putnicima pružaju mogućnost fitnes aktivnosti – od celih dobro opremljenih teretana do jednostavnih traka za trčanje, a negde ćete, ukoliko imate kupaći, moći i da plivate u bazenu. Čak i u slučaju da vam ništa od ovih sadržaja nije na raspolaganju, uključite aplikaciju za merenje koraka na svom telefonu i krenite u šetnju po aerodromu – osim što je zabavno, biće veoma korisno za vaše zdravlje (posebno ako ste se upravo iskrcali sa prethodnog leta i morate da pokrenete cirkulaciju).

Napunite svoje eletronske uređaje

Nažalost, u većini aviona putnici u kabini nemaju mogućnost da pune električne uređaje. Zato, ukoliko morate da napunite svoj laptop, kindl, telefon, slušalice ili sličan uređaj, iskoristite priliku dok se odmarate na aerodromu. Pronađite zgodno mesto za sedenje pored utičnice i dopunite sve što treba. Naravno, ne zaboravite da u ručni prtljag spakujete odgovarajuće punjače.

Sredite fotografije

Ako ste na aerodromu zaglavljen u povratku sa putovanja, iskoristite vreme pametno da sredite svoje utiske i fotografije. Sortirajte ih u foldere, sredite ukoliko ima potrebe, a koristeći razne aplikacije, možete čak od njih napraviti kratak video zapis celog putovanja.

Upoznajte avione

Sve češće avioni, osim standardnih logoa aviokompanija, na sebi imaju i atraktvine dekororacije, a razgledanje različitih modela može biti veoma zanimljiva aktivnost, posebno ako ste sa decom. Šetajte se od gejta do gejta i kroz prozor posmatrajte sve te lepe avione. Možda ovo ležerno razgledanje preraste i u pravo, ozbiljno interesovanje za avijaciju.

Pročitajte koji aerodromi putnicima nude besplatne ture do grada, koje je najbolje, a koje najgore vreme za odlazak na aerodrom, kako da što bezbolnije prođete kroz aerodromske provere, ali i kako da smanjite stres na aerodromu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
4Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *