Na putu – Stenice na putovanju: horor priča o kojoj se ne govori – Travel Magazine

Stenice na putovanju: horor priča o kojoj se ne govori

Stenice na putovanju: horor priča o kojoj se ne govori

Ako nikada niste videli stenicu i ne znate kako ona izgleda, imali ste puno sreće. Ovi maleni insekti koji se hrane krvlju ptica i sisara veoma su rasprostranjeni i mnogim hotelima i aviokompanijama širom sveta prave ozbiljne probleme.

Stenice su mali insekti braon boje i veličine 3 do 9 milimetara. Ne lete, tela su im prekrivena sitnim dlačicama, vole suva i topla mesta i najjaktivniije su noću. Mogu se naći širom sveta i često obitavaju u hotelskim dušecima i nameštaju, ali i u avionskim sedištima. Postoje dokazi da stenica može da registruje različite nivoe ugljen-dioksida u dahu budnog i čoveka koji spava, pa će svoju žrtvu najčešće napasti tokom spavanja. Samo kod 20% ljudi ubod stenice ne izazove nikaku reakciju, dok će ostali osetiti svrab i iskusiti crvenilo i osip na koži ili alergijsku reakciju. Brojna istraživanja koja su se bavila potencijalom stenice da prenosi zarazne bolesti nisu dala definitivne rezultate.

Postoji nekoliko načina da se zaštitite od ovih malih napasti na putu.

Prvi je da kada bukirate hotel, obavezno dobro iščitate kritike i vidite da li neko od prethodnih gostiju pominje susret sa stenicama. Kada se nađete u hotelu, trebalo bi da izvršite brzu inspekciju dušeka, jastuka i nameštaja. Budući da stenice uglavnom izlaze noću, najverovatnije ih nećete videti, ali ukoliko vidite njihov izmet, koji podseća na razmuljane fleke od mastila, to bi već trebalo da vam bude alarm da odmah napustite sobu. Ukoliko vam na recepciji ponude izvinjenje i premeštaj u drugu sobu, trebalo bi da odbijete i insistirate na vraćanju novca, jer ako je jedna soba infestirana, velike su šanse da ćete stenice naći i u ostalim sobama.

Ako su vam stenice svoje prisustvo obelodanile na klasičan način, ujedom, tada je već kasno. Prebacicete se u drugi hotel, ali ćete sve svoje stvari iz kofera oprati na visokoj temperaturi, ili, ukoliko niste u mogućnosti to da uradite, držite odeću u zatvorenim plastičnim kesama. Nakon povratka kući, sve dobro operite i obavezno proverite da li u uglovima kofera vidite izmet stenice. U suprotnom, ponećete kući podstanare koji se razmnožavaju velikom brzinom. Kako vam se stenice ne bi naselile u koferu, dobar savet je da ga uvek držite na specijalnom postolju za prtljag, koji postoji u mnogim hotelskim sobama. Ukoliko ga ostavite na stolici, fotelji ili drugom krevetu, stenice se veoma lako mogu uvući u njega.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *