Na putu – Upgrade u biznis klasu je lakši nego što mislite – Travel Magazine

Upgrade u biznis klasu je lakši nego što mislite

Upgrade u biznis klasu je lakši nego što mislite

Let u biznis ili prvoj klasi je san mnogih putnika avionom.

Oni sa dubljim džepom to sebi mogu da priušte, ali kako da sa kartom za ekonomsku klasu ipak uletite u udobniji i luksuzniji deo putničke kabine?

Nije toliko nedostižno koliko mislite. Ako postoji slobodno mesto u biznis klasi moguće je da će neko od putnika iz ekonomske dobiti besplatan premeštaj. Ako je ekonomska klasa krcata, šanse za premeštaj u biznis su čak i veće.

Aviokompanije obično prodaju nekoliko sedišta više nego što je to kapacitet aviona. Razlog za to je što se u proseku od 3 do 5 posto putnika ne pojavi na letu. Prodajom preko kapaciteta, takozvanim overbukingom se zato bave mnoge kompanije, jer na taj način osiguravaju da avion bude popunjen do poslednjeg mesta. Ako se pak, na let pojavi više putnika nego što su očekivali onda će biti potreban njihov razmeštaj. Aviokompanija će „višku“ putnika ponuditi besplatan transfer na drugi let, smeštaj u hotel i prebivanje na let narednog dana ili jednostavno premeštaj u višu putnu klasu, ako je tamo koje sedište slobodno.

Da biste povećali šanse da dobijete veoma vredan upgrade možete da preduzmete par koraka. Direktna molba je svakako obavezna, ali kada je pravo vreme da je postavite službenicima aviokompanije.

Foto: Singapore Airlines

Mnogi će pomisliti da je to nakon ukrcavanja, kada ste već u avionu, ali to bi bilo pogrešno. Aviokompanije retko odobravaju upragrade kada su se putnici već ukrcali, već to obično rade pre samog ulaska u avion. Zato je najbolje da još prilikom čekiranja (prijave za let) nonšalantno priupitate službenika na šalteru kakva je popunjenost leta. Proćaskajte na tu temu i recite da ste radi da pređete u biznis klasu ukoliko ta mogućnost bude postojala. Možete se iznenaditi koliko je lako dobiti premeštaj, ako kapacitet to dozvoljava.

Čak i ako ne dobijete premeštaj u višu klasu, velike je verovatnoća da ćete dobiti neko bolje sedište, pored praznog mesta ili u redu za slučaj evakuacije koji ima daleko više prostora i komfora.

Zato, ne oklevajte, nabacite osmeh, uključite šarm i pitajte. Nemate šta da izgubite, možete samo da dobijete. Let u višim klasama možda nije toliko atraktivan na kraćim, kontinentalnim, linijama ali je zato prava banja na dugim letovima. Vaše telo će vam biti zahvalno. Osim povećane udobnosti u višim klasama imaćete i bolju uslugu, kvalitetniju hranu i piće i bolji sistem zabave tokom leta.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *