Najbolja američka hrana - nezdravo, ali neodoljivo – Travel Magazine

Najbolja američka hrana – nezdravo, ali neodoljivo

Najbolja američka hrana – nezdravo, ali neodoljivo

Doseljenici sa svih strana sveta, koji su pristizali u SAD tražeći bolji život, sa sobom su doneli i običaje i tradicije „starog kraja“. Tako je bilo i sa hranom. Američka gastronomija je spoj kuhinja imigranata, koji su u ofucanim koferima donosili i vredne porodične recepte.

Američka gastronomija danas je institucija – od ulične hrane, obroka uz filter kafu u jeftinim dajnerima, do savremenih restorana, izbor je neverovatan i svakog posetioca će staviti na slatke muke. Ovo je posebno slučaj u velikim metropolama kakav je Njujork, koji i u gastronomskom smislu predstavlja pravi svet u malom. Ali i pojedina jela održala su status perjanica američke kuhinje, a njih ćemo predstaviti danas.

Pita od jabuka

Postoji izreka „američki, kao pita od jabuka“. Ova jednostavna poslastica popularna je širom SAD-a i smatra se jednim od njenih simbola. Iako se originalno pravi od običnog prhkog testa i jabuka, ova pita je toliko popularna da su joj posvećeni čitavi festivali i brojna takmičenja širom zemlje, a nezaobilazna je na meniju u svakom dajneru.

Pita od jabuka je prava američka kuhinja

Foto: skeeze from Pixabay

Hamburger

Hamburger je još jedno omiljeno jelo u SAD-u. Brojni veliki i mali lanci poznati su po sopstvenim kombinacijama, originalnim sosovima i tajnim sastojcima zbog kojih je baš njihov hambuger „najbolji u zemlji“. Dupli, sa sirom, od pet vrsta mesa, sa slaninom i ektra ljutim sosom ili u XXL porciji sa brojnim prilozima, svaki Amerikanac će vam kao iz topa objasniti koja je njegova ideja o savršenom hamburgeru. Danas se prodaju u velikim generičkim lancima, na malim gurmanskim uličnim tezgama, ali i u skupim restoranima sa mišelinovim zvezdama. U varijanti za svačiji ukus i džep.

Hamburger je još jedno omiljeno jelo u SAD-u

Foto: Kai Reschke from Pixabay

Supa sa školjkama

Najpoznatiji specijalitet severoistočnog dela SAD-a (Nova Engleska) je supa sa školjkama (clam chowder). Neka od najboljih mesta za degustaciju ove aromatične supe nalaze se u Bostonu. Na prvi pogled odbojna, supa je bela i otužnog izgleda, ali kombinacija školjki, meko skuvanih krompira, usoljene svinjetine, pavlake i začina je prava gastronomska senzacija. Posebno je popularna varijanta supe koja se servira u lepinji.

Najpoznatiji specijalitet severoistočnog dela SAD-a (Nova Engleska) je supa sa školjkama

Foto: Kevin Lanceplaine on Unsplash

Zemičke sa lososom

Njujork je mesto gde se može naći hrana iz bukvalno svih krajeva sveta. Ali osim popularnih hotdogova i italijanskih specijaliteta, omiljena hrana vikendom uz jutarnju kafu je omaž velikoj jevrejskoj zajednici u ovom gradu. „Bagel and lox“ je zemička sa fileom lososa (lox) i krem sirom, često ud dodatak paradajza, luka, krastavca i kapara. Njujorške zemičke su same po sebi institucija, a sa lososom postaju pravi jutarnji delikates. Postoje i varijante sa kavijarom i raznim vrstama dimljene ribe, kao i sa različitim sirevima.

Bagel and lox su zemičke sa fileom lososa (lox) i krem sirom

Foto: Dale Cruse from Flikr

Pica iz pleha

Pica u Čikagu ima drugačiji izgled i ukus nego u ostatku SAD-a. Deep dish pizza, kako ime sugeriše, pravi se u dubokom plehu, što omogućava testu da više raste, ali da nadev od sira i paradajz-sosa bude višestruko bogatiji nego drugde u zemlji. U Čikagu je zato nekada zovu i pita. U gradu još uvek radi Uno Pizzeria, u kojoj je, mnogi veruju, ova američka varijanta pice nastala davne 1943. godine.

Pica u Čikagu ima drugačiji izgled i ukus nego u ostatku SAD-a

Foto: Marco Verch from Flikr

Teksaški roštilj

Nacija koja je poznata po ljubavi ka roštilju su Australijanci, koji obožavaju da vikendom raspale takozvani „barbi“ (barbie). Ali u Teksasu se roštilj shvata mnogo ozbiljnije – gotovo kao pitanje života i smrti. Teksašani su opsednuti prelivima i marinadama, a na roštilju se može naći sve – od bifteka i šnicli, do kobasica, burgera, krilaca i omiljenih rebara. Česta su komšijska okupljanja na kojima se pripremaju velike količine roštilja, kao i tailgate žurke na parkinzima sportskih stadiona i koncertnih dvorana. Tu se pre ili posle utakmica i koncerata organizuju roštilji i druženja.

eksašani su opsednuti prelivima i marinadama, a na roštilju se može naći sve

Foto: mike norris on Unsplash

Južnjački gric

Južnjačka hrana je specifična, jaka i masna, a među tradicionalnim favoritima je gric. Ovo jelo od kukuruznog griza dobija se kuvanjem sa puterom ili svinjskom mašću i servira se u različitim slanim ili slatkim kombinacijama. Omiljen je i kao doručak i kao večera, uz kobasice, ribu, jaja i sir, sa šećerom ili u prženoj varijanti. Može se isprobati u bilo kom lokalnom restoranu ili dajneru.

Južnjačka hrana je specifična, jaka i masna, a među tradicionalnim favoritima je gric

Foto: Megg from Flikr

Takos

Najbolji takosi se mogu degustirati ne samo u Meksiku, već i u američkim regijama sa velikom latino populacijom. U Los Anđelesu, na primer, taqueria se može videti na svakom ćošku, a takosi – male tortilje punjene najrazličitijim nadevima ubrzo će vam postati omiljena američka brza hrana. U ponudi su punjenja od svih mogućih vrsta mesa, sireva, pa i veganske varijante, sa gvakamole, mole verde i raznim drugim prilozima.

Pročitajte više o najpopularnijim jelima japanske kuhinje, i o mestima gde se služi najbolja pica van Italije. Upoznajte slatku stranu francuske i njenih top 5 čokolaterija.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Najbolji takosi se mogu degustirati ne samo u Meksiku, već i u američkim regijama sa velikom latino populacijom

Foto: Jarritos Mexican Soda on Unsplash

Podelite ovaj članak...
209Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *