Najbolja američka hrana – nezdravo, ali neodoljivo
Doseljenici sa svih strana sveta, koji su pristizali u SAD tražeći bolji život, sa sobom su doneli i običaje i tradicije „starog kraja“. Tako je bilo i sa hranom. Američka gastronomija je spoj kuhinja imigranata, koji su u ofucanim koferima donosili i vredne porodične recepte.
Američka gastronomija danas je institucija – od ulične hrane, obroka uz filter kafu u jeftinim dajnerima, do savremenih restorana, izbor je neverovatan i svakog posetioca će staviti na slatke muke. Ovo je posebno slučaj u velikim metropolama kakav je Njujork, koji i u gastronomskom smislu predstavlja pravi svet u malom. Ali i pojedina jela održala su status perjanica američke kuhinje, a njih ćemo predstaviti danas.
Pita od jabuka
Postoji izreka „američki, kao pita od jabuka“. Ova jednostavna poslastica popularna je širom SAD-a i smatra se jednim od njenih simbola. Iako se originalno pravi od običnog prhkog testa i jabuka, ova pita je toliko popularna da su joj posvećeni čitavi festivali i brojna takmičenja širom zemlje, a nezaobilazna je na meniju u svakom dajneru.
Hamburger
Hamburger je još jedno omiljeno jelo u SAD-u. Brojni veliki i mali lanci poznati su po sopstvenim kombinacijama, originalnim sosovima i tajnim sastojcima zbog kojih je baš njihov hambuger „najbolji u zemlji“. Dupli, sa sirom, od pet vrsta mesa, sa slaninom i ektra ljutim sosom ili u XXL porciji sa brojnim prilozima, svaki Amerikanac će vam kao iz topa objasniti koja je njegova ideja o savršenom hamburgeru. Danas se prodaju u velikim generičkim lancima, na malim gurmanskim uličnim tezgama, ali i u skupim restoranima sa mišelinovim zvezdama. U varijanti za svačiji ukus i džep.
Supa sa školjkama
Najpoznatiji specijalitet severoistočnog dela SAD-a (Nova Engleska) je supa sa školjkama (clam chowder). Neka od najboljih mesta za degustaciju ove aromatične supe nalaze se u Bostonu. Na prvi pogled odbojna, supa je bela i otužnog izgleda, ali kombinacija školjki, meko skuvanih krompira, usoljene svinjetine, pavlake i začina je prava gastronomska senzacija. Posebno je popularna varijanta supe koja se servira u lepinji.
Zemičke sa lososom
Njujork je mesto gde se može naći hrana iz bukvalno svih krajeva sveta. Ali osim popularnih hotdogova i italijanskih specijaliteta, omiljena hrana vikendom uz jutarnju kafu je omaž velikoj jevrejskoj zajednici u ovom gradu. „Bagel and lox“ je zemička sa fileom lososa (lox) i krem sirom, često ud dodatak paradajza, luka, krastavca i kapara. Njujorške zemičke su same po sebi institucija, a sa lososom postaju pravi jutarnji delikates. Postoje i varijante sa kavijarom i raznim vrstama dimljene ribe, kao i sa različitim sirevima.
Pica iz pleha
Pica u Čikagu ima drugačiji izgled i ukus nego u ostatku SAD-a. Deep dish pizza, kako ime sugeriše, pravi se u dubokom plehu, što omogućava testu da više raste, ali da nadev od sira i paradajz-sosa bude višestruko bogatiji nego drugde u zemlji. U Čikagu je zato nekada zovu i pita. U gradu još uvek radi Uno Pizzeria, u kojoj je, mnogi veruju, ova američka varijanta pice nastala davne 1943. godine.
Teksaški roštilj
Nacija koja je poznata po ljubavi ka roštilju su Australijanci, koji obožavaju da vikendom raspale takozvani „barbi“ (barbie). Ali u Teksasu se roštilj shvata mnogo ozbiljnije – gotovo kao pitanje života i smrti. Teksašani su opsednuti prelivima i marinadama, a na roštilju se može naći sve – od bifteka i šnicli, do kobasica, burgera, krilaca i omiljenih rebara. Česta su komšijska okupljanja na kojima se pripremaju velike količine roštilja, kao i tailgate žurke na parkinzima sportskih stadiona i koncertnih dvorana. Tu se pre ili posle utakmica i koncerata organizuju roštilji i druženja.
Južnjački gric
Južnjačka hrana je specifična, jaka i masna, a među tradicionalnim favoritima je gric. Ovo jelo od kukuruznog griza dobija se kuvanjem sa puterom ili svinjskom mašću i servira se u različitim slanim ili slatkim kombinacijama. Omiljen je i kao doručak i kao večera, uz kobasice, ribu, jaja i sir, sa šećerom ili u prženoj varijanti. Može se isprobati u bilo kom lokalnom restoranu ili dajneru.
Takos
Najbolji takosi se mogu degustirati ne samo u Meksiku, već i u američkim regijama sa velikom latino populacijom. U Los Anđelesu, na primer, taqueria se može videti na svakom ćošku, a takosi – male tortilje punjene najrazličitijim nadevima ubrzo će vam postati omiljena američka brza hrana. U ponudi su punjenja od svih mogućih vrsta mesa, sireva, pa i veganske varijante, sa gvakamole, mole verde i raznim drugim prilozima.
Pročitajte više o najpopularnijim jelima japanske kuhinje, i o mestima gde se služi najbolja pica van Italije. Upoznajte slatku stranu francuske i njenih top 5 čokolaterija.
Skorašnji komentari