Saveti – Najbolje art galerije Njujorka – Travel Magazine

Najbolje art galerije Njujorka

Najbolje art galerije Njujorka

Umetničke galerije nalaze se svuda u Njujorku, od Bruklina i Kvinsa do Upper i Low East strane Menhetna. I, naravno, najviše ih je u Čelziju, koji i dalje ima najveću koncentraciju art prostora u jednom kvartu – ne samo u Njujorku, već u svakom gradu na svetu.

Prema nekim procenama, u Njujorku postoji otprilike 1.500 galerija, zapanjujući broj kad malo bolje razmislite. Suprotno tome, Njujork ukupno ima samo oko 100 knjižara, te približno oko 40 pozorišta (mada, doduše, to ne uključuje mesta koja su van Brodveja). Dakle, ovde ima puno galerija koje pokrivaju sve periode istorije umetnosti, iako kod većine preovlađuju postavke savremene umetnosti.

Najbolji muzeji Francuske
PROČITAJTE I…

Najbolji muzeji Francuske

Da li smo spomenuli da su galerije besplatne? Jesu, te imajući to na umu, sastavili smo listu pet preporučenih njujorških galerija koje možete pronaći u nastavku.

1. Gavin Brown’s Enterprise (Harlem)

Samoprozvani buntovnik Gevin Braun skrasio se i postao glavni igrač na tržištu umetnosti sa dva prostora u Njujorku. Jedan se nalazi na Low East strani, drugi u Harlemu, dok je treća galerija u Rimu. Ovde svoje radove predstavljaju takva imena kao što su Urs Fišer, Laura Ovens i Rob Pruit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GBE (@gavinbrownsenterprise)

2. Hauser & Wirth Njujork (Čelzi)

Čuveni art ogranak sa devet lokacija širom sveta ima dve galerije u Njujorku: jednu u distriktu Čelzi, drugu u Upper East-u. Obe lokacije nude postavke svetskih umetničkih zvezda unutar Hauser & Wirth-a. Taj spisak uključuje velika imena poput Luize Bourgeois, Martin Krida i Roni Horna.

3. Galerija Gagosian (Čelzi)

Sa 15 prostora širom sveta, Lari Gagosian je neprikosnoveni gospodar sveta galerija. Njegova ogromna njujorška galerija (20.000 kvadratnih stopa) predstavlja središnje mesto ovog carstva. Galerija je otvorena 1999. godine sa grandioznom instalacijom Ričarda Sere. Od tada su na izložbama bila predstavljena dela Elen Galager, Dejmijen Hirsta, Anselm Kiefera, Edvarda Ruša, Džulijan Šnabela, Endi Vorhola i drugih vrhunskih imena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Guy Boyer (@guyboyer58)

4. CLEARING (Vilijamsburg)

Ovaj prostor sa velikim slovima predstavlja njujorški ogranak galerije koja postoji u Briselu (Belgiji), a poput matične, galerija u Bruklinu fokusira se na savremenu umetnost mladih umetnika. Galerija je nedavno dodala još jednu njujoršku lokaciju na Upper East-u.

5. Michael Werner (Lenoks Hil)

Legendarni nemački trgovac umetninama Majkl Verner otvorio je svoju njujoršku galeriju 1990. godine pod upravom Gordona VeneKlasena. Ova galerija ima postavke neke od najvažnijih umetnika našeg doba, uključujući Marsela Brodtersa, Džejmsa Li Barsa, Tomas Houseago-a, Jorg Immendorff-a i mnogih drugih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by George (@goodnightgallery)

Pored savremenog američkog i evropskog slikarstva, skulptura i crteža, galerija je specijalizovana za dela savremenih majstora, uključujući Hansa Arpa, Vilhelma Lehmbrucka, Pjera Manzonija i Kurta Schvittersa.

Neobicni muzeji Londona
PROČITAJTE I…

Šest neobičnih muzeja Londona

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
3Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *