Saveti – Najbolje evropske atrakcije za putovanja sa decom – Travel Magazine

Najbolje evropske atrakcije za putovanja sa decom

Najbolje evropske atrakcije za putovanja sa decom

Kada putujete sa decom, izbor prave destinacije i atrakcija koje će biti zanimljive i razumljive mališanima, može predstavljati težak posao.

Deca su po prirodi radoznala, vole avanture i upoznavanje novih ljudi i običaja, zato ih treba voditi na putovanja od najranijeg uzrasta. Da bi im ovo iskustvo učinili još zanimljivijim, bitno je da svoj itinerer prilagodite njihovim potrebama i interesovanjima.

Internet je tu od velike koristi, jer na sajtovima kakav je TripAdvisor možete naći ocene drugih putnika koje će vam pomoći da odaberete zabavne, edukativne i porodične sadržaje na odabranoj destinaciji. Tematski parkovi, prirodnjački i muzeji igračaka, zoološki vrtovi i utočišta za životinje – izbor je veliki. Ukoliko je vaše dete dovoljno staro, možete mu poveriti zadatak da samo istraži turističku ponudu i odabere deo sadržaja i iskustava koji mu se učine zanimljivim.

Ali ako nemate mnogo vremena da istražujete, sajt Budget Direct je koristeći TripAdvisor-ove preporuke, sastavio listu najboljih atrakcija primerenih dečjem uzrastu, za većinu evropskih zemalja (mada je Rusija iz nepoznatog razloga izostavljena).

Srbija

Počećemo od naše zemlje. Kalemegdanska tvrđava i park navedeni su kao atrakcija koja će, zahvaljujući raznovrsnim sadržajima (zoo-vrt, opservatorija, park, vojni i prirodnjački muzej, itd.) najbolje animirati decu.

Zemlje bivše Jugoslavije

Što se tiče ostalih zemalja bivše Jugoslavije, u Sloveniji ne bi trebalo propustiti posetu Bledu, a u Hrvatskoj Nacionalnom parku Plitvice. U Crnoj Gori je Lipska pećina, udaljena od Cetinja samo 5km, najbolja atrakcija za posetu sa decom, dok je u Makedoniji to Ohridsko jezero. Bosanski Muzej ratnog detinjstva u Sarajevu naveden je kao jedna od najzanimljivijih atrakcija za decu u Evropi, sa postavkom ličnih stvari, pričama i videima, čiji zadatak je da dočaraju odrastanje dece u ratnim uslovima.

u Sloveniji ne bi trebalo propustiti posetu Bledu, a u Hrvatskoj Nacionalnom parku Plitvice

Bledsko jezero, Foto: 歌 高 from Pixabay

Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Irska

U Ujedinjenom Kraljevstvu obavezno treba posetiti Nacionalni muzej železnice u Jorku, u kome je na upečatljiv način predstavljen presudan uticaj železnice na razvoj britanskog društva, sa izloženim brojnim važnim modelima vozova.

U Irskoj su najveća atrakcija jedan od najlepših pejzaža ove zemlje – klifovi Mohera, a u Francuskoj Luksemburški vrtovi u Parizu, koji se prostiru na 23 hektara.

Belgija, Luksemburg, Švajcarska i Nemačka

U Belgiji je najbolja dečja atrakcija Veliki trg (Grande Place) u Briselu, sa savršeno očuvanim zdanjima iz 17. veka koja ga okružuju, dok ga tokom avgusta krasi cvetni „tepih“ u centralnom delu.

U Luksemburgu je deci omiljeno igralište u centru grada u kome je postavljena replika piratskog broda. U Švajcarskoj, koja pleni prirodnim lepotama, najbolja atrakcija je jezerska promenada Fleuri na Lemanskom jezeru.

U Nemačkoj deca najviše vole da posećuju Miniatur Wunderland u Hamburgu – sa minijaturnom železnicom i aerodromom i delovima koji prikazuju odabrane regije Evrope i sveta.

U Belgiji je najbolja dečja atrakcija Veliki trg (Grande Place) u Briselu, sa savršeno očuvanim zdanjima iz 17. veka koja ga okružuju, dok ga tokom avgusta krasi cvetni "tepih" u centralnom delu

Brisel, Foto: Goi from Pixabay

Island, Norveška, Švedska i Danska

Na Islandu će decu oduševiti čudo prirode – vodopadi Gullfoss. U norveškom gradu Bergenu je najbolja atrakcija ove zemlje – uspinjača (fenikular) Floibanen, koja povezuje centar sa planinom Fløyen, odakle se proteže spektakularan pogled. U Švedskoj je najzanimljivija atrakcija za decu muzej Vasa u Stokholmu. U njemu se nalazi savršeno očuvan ratni brod iz prve polovine 17. veka. Zabavni park Tivoli u Kopenhagenu, koji je otvoren davne 1843. godine, najbolja je dečja atrakcija u Danskoj.

Finska, Estonija, Litvanija i Letonija

U Finskoj treba da upoznate Nacionalni park Urho Kekkonen koji se nalazi u Laponiji. U Estoniji se sa decom šetajte po staroj gradskoj četvrti Talina. U litvanskom baltičkom rizortu Palangi nalazi se najbolja atrakcija za decu u ovoj zemlji – park Birute. U Letoniji je to šumski park Dzintari u primorskom rizortu Jurmala, sa brojnim igralištima, skejterskim rampama, kafeima i stazama za šetnju.

U Finskoj treba da upoznate Nacionalni park Urho Kekkonen koji se nalazi u Laponiji, a u Estoniji staru gradsku četvrt Talina

Talin, Foto: Nick Tomlinson from Pixabay

Austrija i Lihtenštajn

U Austriji je najfascinantniji stari gradski centar Beča. U Lihtenštajnu na farmi Lama & Alpakahof Triesenberg (u Trizenbergu) možete pomaziti prave lame i alpake.

Italija, Monako i Andora

U Italiji je najbolja atrakcija Sassi di Matera – stare pećinske kuće u ovogodišnjoj evropskoj prestonici kulture – Materi. U Monaku, odabrani su vrtovi Les Jardins Saint Martin et Sainte Barbe. U Andori vidikovac Mirador del Roc del Quer posetiocima pruža spektakularan pogled na dolinu Kanilo.

U Italiji je najbolja atrakcija Sassi di Matera - stare pećinske kuće u ovogodišnjoj evropskoj prestonici kulture - Materi

Matera, Foto: Tomas Turek from Pixabay

Portugal i Španija

Lisabonski Okeanarijum (drugi po veličini u Evropi) je atrakcija koju ne treba zaobići u Portugalu. U Španiji je najbolje ocene dobio Parque del Buen Retiro, jedan od najvećih i najlepših parkova u Madridu.

Malta, Grčka i Kipar

Na Malti svakako posetite interaktivni naučni centar Esplora. U Grčkoj, ako letujete na Kritu, idite sa decom na magičnu plažu Elafonissi sa ružičastim peskom. Na Kipru je obavezno jahanje konja u Pafosu, antičkoj prestonici ostrva, na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Albanija, Turska i Jermenija

U Albaniji je vredan pažnje Nacionalni park Butrint koji je od poznatog letovališta Saranda udaljen samo 18km. U Turskoj su najbolja atrakcija istorijske četvrti Istanbula, a u Jermeniji Plešuće fontane na Trgu Republike u Jeravanu.

U Albaniji je vredan pažnje Nacionalni park Butrint koji je od poznatog letovališta Saranda udaljen samo 18km, u Turskoj istorijske četvrti Istanbula, a u Jermeniji Plešuće fontane na Trgu Republike u Jeravanu

Istanbul, Foto: Кирилл Соболев from Pixabay

Bugarska, Rumunija i Mađarska

U komšijskoj Bugarskoj deca su se najviše radovala poseti parku Morska gradina u Burgasu, gradu na Crnom moru, koji je proglašen nacionalnim spemenikom pejzažne arhitekture. U Rumuniji je najbolja atrakcija za decu Veliki trg (Piata Mare) u prelepom gradu Sibinju u Transilvaniji. U Mađarskoj obavezno posetite Ribarski bastion (Halaszbastya) u okviru kompleksa Budimskog dvorca u Budimpešti.

Češka, Poljska, Slovačka i Moldavija

U Češkoj je, prema ocenama TripAdvisor-a, najbolja atrakcija za decu čuveni praški trg Staromestske Namjesti sa Astronomskim satom iz 15. veka. U Poljskoj je takođe u pitanju trg, i to najveći srednjovekovni gradski trg u Evropi – Rynek Glowny u Krakovu. U Slovačkoj je pažnje vredno jezero Štrbske Pleso u Visokom Tatrama, na čijoj obali se nalazi istoimeni popularni ski-rizort, a u Moldaviji park Dendarijum u Kišinjevu.

U Češkoj je prema ocenama TripAdvisor-a, najbolja atrakcija za decu čuveni praški trg Staromestske Namjesti sa Atronomiskim satom iz 15. veka, a u Poljskoj, takođe trg, i to najveći srednjovekovni gradski trg u Evropi - Glavni trg (Rynek Glowny) u Krakovu

Krakov, Foto: Dimitris Vetsikas from Pixabay

Ukrajina i Belorusija

Najbolja ukrajinska atrakcija za decu je Trg Rinok u starom delu Lavova. U Belorusiji je, ukoliko uzrast dece to dozvoljava, popularna edukativna poseta memorijalu žrtvama nacističkog pokolja u selu Hatin u minskoj oblasti.

Inače, po svemu sudeći, naša deca će biti samostalniji putnici od nas. Takođe, istraživanja pokazuju da su deca koja putuju kasnije uspešnija u životu. Saznajte i kako da preživite putovanje avionom sa decom.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *