Saveti – Mesta van Italije na kojima se služi najbolja pica – Travel Magazine

Mesta van Italije na kojima se služi najbolja pica

Mesta van Italije na kojima se služi najbolja pica

Iako je nastala u Italiji, pica se danas smatra jednim od univerzalno prepoznatljivih jela. Omiljena je u celom svetu, što zbog ukusa, što zbog jednostavnosti pripreme. Danas postoji hiljadu i jedna varijanta recepta za picu, uključujući i one sa slatkim sastojcima.

Naravno, degustacija pice u Italiji je autentično iskustvo koje ne smete propustiti tokom posete ovoj zemlji. Ali i na drugim evropskim destinacijama možete naći odlične picerije sa autentičnim receptima i ukusima. Vodič „50 Top Pizza“ svake godine objavljuje kojih 50 picerija u Italiji, Evropi, Severnoj Americi, Aziji i drugim sveskim regijama pravi najkvalitetnije i najukusnije pice. Procedura je sledeća: mušterije prvo nominuju svoje omiljene picerije, a „tajni agenti“ vodiča ih tokom godine anonimno posećuju i ocenjuju jela sa menija. Mi vam predstavljamo najbolje picerije u Evropi, prema izboru ovog vodiča.

50 kalò di Ciro Salvo, London

50 kalò je otvoren 2018. na Trafalgar Skveru. Vlasnik restorana je šef Ciro Salvo iz Napulja, koji se zanat ispekao u restoranu svoje bake u Italiji. Picu u ovom restoranu „50 Top Pizza“ je proglasio najboljom u Evropi (van Italije). Tim povodom Ciro Salvo je izjavio da je počastvovan i ponosan što je tokom prve godine svog postojanja 50 kalò postigao tako nešto. Njegov restoran u Londonu na meniju ima englesku i mediteransku hranu, može da primi 90 gostiju, a među najpopularnijim picama su 50 kalò, montanara i margerita. Specifičnost restorana je u tome što je kuhinja na otvorenom i gosti mogu da prate sve faze pripreme jela koje su naručili.

Bijou, Pariz

Na drugom mestu ovog vodiča nalazi se restoran Bijou, čiji vlasnik je takođe napuljski šef Gennaro Nasti. Restoran je otvoren 2016. na prestižnoj pariskoj lokaciji (Monmartr) i poznat je po pažljivo osmišljenim picama čiji sastojci su isključivo sezonskog karaktera. To znači da se meni tokom godine često menja i da su kreacije inovativne i odišu svežinom. Šef Nasti je usavršio tehniku pravljenja pica od modernih kombinacija sastojaka, uz poštovanje osnovnih tradicionalnih principa pripreme napuljske pice, koji su prošle godine postali deo svetske nematerijalne baštine UNESCO-a. Kapacitet restorana je 40 mesta.

Naravno, degustacija pice u Italiji je autentično iskustvo koje ne smete propustiti tokom posete ovoj zemlji. Ali i na drugim evropskim destinacijama možete naći odlične picerije sa autentičnim receptima i ukusima. Vodič "50 Top Pizza guide" svake godine objavljuje kojih 50 picerija u Italiji, Evropi i Severnoj Americi pravi najkvalitetnije i najukusnije pice

Foto: engin akyurt from Pixabay

BÆST, Kopenhagen

Danski restoran BÆST našao se na trećem mestu liste 50 najboljih pica u Evropi. Nalazi se u distriktu Nørrebro. Otvoren je od 2014. godine u okviru gastronomskog kolektiva Relæ Community, koji se sastoji iz četiri restorana, pekare, vinoteke, koktel-bara i mini-farme. Sve pice na meniju restorana su organske i prave se od lokalnog brašna, sira i mesa. Mediteranski ukus se ne gubi na severu Evrope, jer se pice peku u pećima na drva koje su u BÆST stigle direktno iz Napulja.

Ober Mamma, Pariz

Na četvrtom mestu našle su se pice iz pariskog restorana Ober Mamma. Lociran nedaleko od trga Place de la République, ovaj restoran je poznat po tome što u njemu raste pravo drvo. Pice se peku u pećima na drva zbog čega imaju poseban autentičan kvalitet i aromu dima. Svi zaposleni u restoranu su Italijani, zbog čega „u njemu vlada ambijent pozitivnog haosa„. Oni su za Lonely Planet izjavili da je mesto na listi 50 najboljih picerija u Evropi jedno od najboljih priznanja za ceo tim. Najpoznatije pice Ober Mamma restorana su klasična margerita, kao i neobična pica sa tartufima, grilovanim tikvicama i sirom. Ipak, meni se svakog meseca menja i sastojci su pretežno sezonski.

Pizzeria Luca, Kopenhagen

Još jedan restoran u Kopenhagenu služi vrhunsku italijansku picu. U pitanju je Pizzeria Luca koja je u danskoj prestonici otvorena nedavno, u martu ove godine. Jedan od njenih vlasnika, Lasse Wiwe, nije krio oduševljenje: „Bili smo otvoreni tek dva meseca kada smo dobili priznanje, i to za nas predstavlja veliku čast. Od tada kontinuirano radimo na tome da održimo i dodatno unapredimo kvalitet pica i da nastavimo da se penjemo na listi.“ Jedna od najpopularnijih pica na meniju je Luca. Ime je dobila po napuljskom pica majstoru (pizzaiolo) po imenu Luca Platania. On je poznat po svom testu koje se pre pečenja diže 72 sata. Na ovaj način se prave sve pice u piceriji Luca.

Vodič "50 Top Pizza guide" svake godine objavljuje kojih 50 picerija u Italiji, Evropi i Severnoj Americi pravi najkvalitetnije i najukusnije pice. Procedura je sledeća: mušterije prvo nominuju svoje omiljene picerije, a "tajni agenti" vodiča ih tokom godine anonimno posećuju i ocenjuju jela sa menija

Foto: marcos vega from Pixabay

Kytaly, Ženeva

Na šestom mestu liste je restoran Kytaly, u švajcarskom gradu Ženevi. Restoran je otvorio čuveni pizzaiolo Franco Pepe. Sve pice koje se spremaju u restoranu pripremaju se prema njegovim standardima kako bi bile „ukusne, lagane i zdrave„. Ovaj princip je očigledno popularan i drugde u svetu, budući da se uz Kytaly Geneva, koji se našao na šestom mestu 50 Top Pizza vodiča za Evropu, istoimeni restoran u Hong Kongu našao na 1. mestu ove liste za Aziju. Iz Kytaly-ja su takođe izjavili za Lonely Planet da mesto na listi doživljavaju kao priznanje, ali i obavezu da nastave i postanu još bolji.

Lilla Napoli, Falkenberg

Na sedmom mestu je Lilla Napoli, u Falkenbergu, gradu na jugu Švedske. Ovaj restoran sktriktno prati napuljsku tradiciju pripreme pice, uz dodatak zanimljivih sastojaka. Kako kažu, ne brinu preterano za svoju autentičnost, jer u Napulju ima oko 3.000 picerija i svaka ima poseban stil pripreme i poneku tajnu. Meni se često menja u skladu sa dostupnim sezonskim sastojcima, ali i inspiracijom glavnog šefa. Ipak, uvek su dostupni italijanski klasici kakva je margerita.

Inače, zbog popularnosti italijanske kuhinje u celom svetu, gastro turizam u ovoj zemlji doživljava bum. Saznajte još i koji gradovi sveta su najbolji za gastro nomade, ali i koje svetske destinacije vode gastronomske ratove.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Nona u Briselu, Napoli pica iz snova, 450C, 60 sekundi…

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *