Saveti – Najbolji jednodnevni izleti iz Rima – Travel Magazine

Najbolji jednodnevni izleti iz Rima

Najbolji jednodnevni izleti iz Rima

Rim nije samo jedan od kulturno najznačajnijih gradova na svetu, već i jedan od najromantičnijih. Sa preko 3000 godina istorijskog nasleđa za istraživanje, u Rimu vam svakako neće biti dosadno. Međutim, jednom kada „overite“ Koloseum, fontanu di Trevi i Rimski forum, vreme je da krenete u istraživanje okoline koja nudi jedan čaroban svet. Od mondenske obale do masivnih toskanskih vinograda, od srednjovekovnih sela do gradskih pejzaža, jednodnevni izleti iz Rima samo na vas čekaju.

Rimski forum je bio srce Rimskog carstva
PROČITAJTE I…

Nezaobilazne atrakcije Rima

Pogledajmo najbolja jednodnevna putovanja iz Rima:

1. Firenca

Ako ste fanatik po pitanju kulture, strastveni ljubitelj likovne umetnosti ili ste jednostavno po profesiji kustos i umetnik, sigurno ćete se zaljubiti u Firencu. Dom bezbrojnih muzeja, galerija i modnih ateljea nudi onome ko ima oko za fine stvari, jedno temeljno istraživanje i uživanje. Muzeji koje treba posetiti uključuju galeriju Uffizi u kojoj se nalaze remek-dela Rafaela, Botičelija i Karavađa. Muzej brenda Gucci pruža fascinantan uvid u evoluciju moderne mode kroz oči svetski poznate modne kuće. Mikelanđelovu veličanstvenu skulpturu „David“ pronaći ćete u galeriji Galleria dell’Accademia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by robertkris (@robertkrisphotography) on

2. Pompeja

Antički grad Pompeja koji se nalazi pored Napulja, jedno je od najstarijih istorijskih mesta na svetu i datira sve do 79. godine nove ere kada je Vezuv uništio ceo donji grad. Do vrha Vezuva moguće je prepešačiti za samo 20 minuta. Pešačenje vas vodi pored starih tokova lave i neravnina te mekog vulkanskog pepela. Pogledi sa vrha, dole u ​​krater su neverovatni, a kako je vulkan još uvek aktivan, para iz kamenih ventilacionih otvora izlazi u vazduh. Kada se vratite na nivo tla, možete da lutate po drevnim ruševinama Pompeja i naučite kako je izgledao život u rimsko doba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by J. Mora (@moraaraujo_) on

3. Hadrijanova vila i vila D’Este

Grad Tivoli dom je ne jedne, već dve najraskošnije i najbolje očuvane rimske vile u Italiji. Hadrijanovu vilu sagradio je strašni car Hadrijan u 2. veku i ona je u besprekornom redu, uzimajući u obzir sve stvari. Jednom kada posetite terme, hramove i palate možete preći na vilu D’Este. Nekadašnji dom kardinala Ipolita, sina Lukrecije Bordžije, koji ju je dao izgraditi u 16. veku ima prelepe bašte, desetine složenih fontana i vodopada. Priče koje ćete čuti u vili D’Este prilično su neverovatne, a sama vila je deo UNESCO kulturne baštine i najbolje ju je  istražiti uz pratećeg turističkog vodiča.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Villa d’Este – Lake Como (@villadestelakecomo) on

4. Napulj

Napulj je grad u čijoj blizini se nalazi Pompeja, te ako imate dovoljno vremena spojite u jednom danu posetu Pompeji i ovom obalnom gradu. Iako, prema našem mišljenju Napulj je toliko zanimljiv i veliki da su vam dva celodnevna dana potrebna da ga istražite. Kraljevska palata u Napulju je poslastica koju treba istražiti, kao i Nacionalni arheološki muzej. Za svakog putnika kog strastveno zanima rimska istorija, poseta Napulju je od suštinske važnosti. U Napulju se nalaze neki od najboljih picerija u celoj Italiji, te trošne ali prelepe palete i odlične gradske plaže. Da biste isprobali neku od najboljih pica na svetu, bukirajte sebi sto u Pizzeria Dal Presidente ili Pizzeria Starita. Nećete biti razočarani.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VISIT NAPLES ® (@visitnaplesofficial) on

5. Cinque Terre

Jedan od najslikovitijih delova obale u celoj Evropi je deo italijanske rivijere koji je poznat pod imenom Cinque Terre. Ovaj potez tradicionalnih sela i autentičnih gradova istražite obavezno ako imate dovoljno vremena. Svako od pet sela ima drugačiji vajb, ali svako mesto nudi živopisne kuće, porodične restorane i prekrasan pogled na italijansku rivijeru. Ovo područje je poznato po tome što je autentični dom pesto-a, pa obavezno probajte ili kupite neki sos.

PROČITAJTE I…

Besplatne atrakcije Rima

Podelite ovaj članak...
5Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X