Saveti – Najbolji jednodnevni izleti iz Pariza – Travel Magazine

Najbolji jednodnevni izleti iz Pariza

Najbolji jednodnevni izleti iz Pariza

Pariz je stvarno čudesan grad koji će vam tokom svake nove posete ponuditi neku novu lepotu, novo mesto. Ali iako u njemu ima podosta da se vidi, na samo nekoliko sati vožnje od grada nalazi se mnoštvo uzbudljivih gradića. Do ovih mesta može se doći širokom i efikasnom mrežom brzih vozova u Francuskoj.

Najlepse skrivene baste Pariza
PROČITAJTE I…

Najlepše skrivene bašte Pariza

1. Auvers-Sur-Oise

Otprilike sat vremena vožnje vozom iz Pariza, nalazi se Auvers-sur-Oise. Šarmantno seosko selo je mesto gde je jedan od najpoznatijih umetnika na svetu proveo svoje poslednje dane. Nakon vrlo izolovanog života u Provansi, Vincent van Gog se 20. maja 1890. preselio u Auvers-sur-Oise. Njegov brat Teo živeo je u Parizu, ali van Gogu se nije svideo Pariz, pa se preselio u Auvers-sur-Oise da bude u blizini svog brata. U ovom mestu slikar je odlazio na terapiju kod dr. Gašeta, koji ga je i finansijski podržavao plaćajući mu skromnu sobu i pansion u lokalnoj gostionici, kao i boje i platna. Van Gog će u ovom seocetu naslikati skoro 80 ​​slika, što će predstavljati izuzetno plodno vreme njegovog stvaralaštva do navodnog samoubistva koje se desilo 29. jula 1890.

Danas možete posetiti mnoga mesta i prizore koje je Van Gog slikao u poslednjim danima, uključujući dom doktora Gašeta (van Gog je takođe slikao njegove portrete), gradsku kuću, gotičku crkvu Auvers i žitna polja. Takođe možete posetiti groblje na kojem su van Gog i njegov brat Teo sahranjeni jedan pored drugog. Ne zaboravite da posetite muzej Absinthe, fascinantan pogled na zloglasno piće kojem su se mnogi umetnici toga vremena prepustili. Auberge Ravouk, kuća u kojoj je živeo van Gog, sada je otvorena za javnost pa možete pogledati njegovu sobu, a takođe pojesti obrok u kuhinji koja služi jela iz tog perioda.

Vozovi za Auvers-sur-Oise polaze sa stanice Pariz Saint-Lazare najmanje jednom na sat.

2. Brisel

Za samo 90 minuta možete da TGV vozom skoknete do kosmopolitskog Brisela u Belgiji. U gradu u kojem se govori francuski nalazi se sedište važnih evropskih i međunarodnih organizacija, uključujući NATO, Evropsku uniju i Evropsku komisiju. Grand Place, prvobitni gradski trg koji datira iz 14. veka, ima mnoštvo istorijskih zgrada, uključujući impresivnu Gradsku kuću, Kraljevu kuću i nekadašnje privatne vile. Deo UNESCO baštine, Grand Place se smatra jednim od najlepših trgova Evrope. Na trgu se održavaju mnogi festivali i događaji, poput Cvetnog tepiha u avgustu, tokom kojeg je cela površina prekrivena cvećem i travnjakom koji podseća na tapiseriju.

Tokom posete prošetajte Kraljevskom galerijom Saint Hubert, zatvorenom trgovačkom arkadom iz 1846. godine sa bogatim arhitektonskim detaljima. Tu se nalaze elegantne prodavnice kao što su La Ganterie Italienne, visokokvalitetni proizvođač rukavica, zatim JOTT, butik sa laganim pernatim jaknama i Akaso, lokalni, održivi brend odeće i detalja koji su dizajnirali belgijski i etiopski umetnici.

Kad ogladnite, prepustite se nekoj od omiljenih belgijskih kombinacija, poput dagnji sa pomfritom, dvostruko prženim i posluženim sa majonezom i karbonadom, goveđom čorbom od piva. Brisel je poznat po svojoj kulturi piva, a Moeder Lambic je bar koji ima preko 400 vrsta piva. Pazite se čokoholičara! Belgija je svetski poznata po svojoj vrhunskoj čokoladi, a čokolaterija ima skoro na svakom uglu Brisela.

Vozovi za Brisel često polaze sa pariske stanice Gard du Nord.

3. Chantilly

Impresivni dvorac iz bajke i istorijsko trkalište samo su neke od privlačnih atrakcija u Šantiliju, koje se nalaze na oko 30 minuta od Pariza. Naravno atrakcija ovog mesta je Domaine de Chantilly, jedan od najvećih dvorca Francuske. Prvobitno sagrađen 1358. godine, dvorac je u potpunosti obnovljen 1882. godine dok je bio u vlasništvu vojvode od Aumale-a, koji je sakupio vrhunsku umetničku kolekciju dela iz 17. i 18. veka. Vojvoda je takođe bio strastven prema knjigama, a njegova biblioteka, sa policama od poda do plafona, sadrži oko 19.000 njegovih i 40.000 retkih knjiga.

Raskošno uređene sobe u privatnim odajama vojvode i njegove žene nedavno su obnovljene. Područje dvorca od 285 hektara obuhvata kolekciju vrtova, uključujući englesku baštu, francusku baštu koju je dizajnirao Andre LeNotre i anglo-kinesku baštu. Velike štale dvorca su najveće konjušnice u Evropi i sadrže muzej i stazu za konjičke predstave. Šantili takođe ima čistokrvno trkalište i domaćin je prestižnog džokejskog kluba Prix du, poznatog i kao francuski derbi.

4. Etretat

Jednodnevni izlet u Etretat podrazumevao bi vrlo jutarnji polazak i povratak u Pariz kasno uveče, s obzirom na skoro trosatno vreme putovanja, ali apsolutno je više nego vredno putovanja. Etretat, u regionu Normandije, ima visoke litice od kojih zastaje dah i tri „luka“ od prirodnog kamena koji vire iz Atlantskog okeana. Lepota i dramatičan prizor litica bili su velika inspiracija mnogim umetnicima i piscima. Klod Mone je bio fasciniran Etretatom i naslikao je niz litica u različita godišnja doba i sate dana.

Vrtovi Etretat, koje je dizajnirao pejzažni arhitekta Aleksander Grivko, nedavno je otvorena bašta koja prikazuje jedinstvenu kolekciju skulptura i predmeta savremene umetnosti, zajedno sa 100.000 biljaka. Teren za golf sa 18 rupa nalazi se na liticama Etretata, a sjajni pogledi mogu vas odvratiti od igre. Kurs je otvoren sedam dana u nedelji, a naknade za plaćanje iznose od 56 do 77 evra, u zavisnosti od sezone.

U Etretatu ima uglavnom ležernih kafića i restorana, a mnogi od njih na otvorenom imaju mesta tik na plaži. Lokalni specijaliteti su dagnje na pari servirane sa pomfritom i palačinke sa jabukovim sirupom. Najlakši način da dođete do Etretata iz Pariza je vozom sa stanice Saint-Lazare do stanice Breaute-Beuzeville, a zatim autobusom.

5. Chartres

Chartres, na putu do doline Loare, još je jedna od dragocenih destinacija u Francuskoj. Katedrala u Šartru jedan je od najlepših i najbolje očuvanih primera francusko-gotičkih katedrala u Evropi. Izgrađena početkom i sredinom 1100-ih, katedrala sadrži značajan artefakt – tuniku za koju se veruje da ju je Devica Marija nosila tokom Hristovog rođenja. Malkolm Miler, dugogodišnji stručnjak i vodič, svakodnevno vodi ture sa istorijskim činjenicama o katedrali, nedeljom u podne i 14:45.

Noviji arhitektonski fenomen je Maison Picassiette, kuća u umetničkom i zanatskom stilu izgrađena sredinom 1900-ih. Raimond Isidore, koji je rođen i odrastao u Šartru, kupio je skromnu vikendicu 1930. godine, a tokom 24 godine instalirao je i izradio 29.000 komada stakla, kamena i drugog recikliranog materijala kako bi stvorio eklektičnu seriju soba, malu kapelu i vrt skulptura. Nakon što je Isidor umro 1964. godine, kuća je proglašena istorijskim blagom, a grad ju je pretvorio u muzej.

Vozovi iz Pariza idu na svakih 30 minuta do Šartrea sa različitih stanica, a vožnja traje nešto manje od 2 sata.

Jedan dan u Parizu
PROČITAJTE I…

Kako da provedete jedan savršen dan u Parizu? Tri dame koje mnogo vole francusku prestonicu dele svoje preporuke!

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
186Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *