Saveti – Najbolji muzeji Francuske – Travel Magazine

Najbolji muzeji Francuske

Najbolji muzeji Francuske

Francuska je zemlja istorije, nasleđa, kulture i tradicije. Svaka zgrada, palata, spomenici, pa čak i ulice  odražavaju istinsku suštinu francuske kulture, koja je izložena i u prelepim muzejima u Francuskoj, na najbolji mogući način. Svi muzeji u Francuskoj su neverovatno umetničko delo koje privlači hiljade i hiljade ljudi iz celog sveta. Dok su neki od njih poznati po svojoj umetnosti i skulpturama, drugi su pohvaljeni zbog 3D slika i digitalnog prikaza.

Neobicni muzeji Londona
PROČITAJTE I…

Šest neobičnih muzeja Londona

1. Muzej Luvr

Čuveni muzej Luvr prikazuje umetnost i skulpture renomiranih svetskih umetnika. Luvr je nesumnjivo broj 1 na našoj listi najpopularnijih muzeja u Francuskoj i jedno od mesta koja morate posetiti u Parizu. Smešten u srcu grada, na obali reke Sene, moćno zdanje muzeja Luvr prvobitno je bilo utvrđenje francuske vojske. Prostire se na 21.000 hektara, a podeljen je u različite galerije poput egipatske, orijentalne, islamske, rimske, grčke i britanske. Svaka galerija je bogata čudesnim kolekcijama slika, skulptura i predmeta iz antičke i srednjovekovne ere. Ako ste ljubitelj umetnosti, Luvr u Parizu mora da bude na vrhu vaše bucket liste.

2. Musee d’Orsay

Još jedan od čuvenih muzeja u Francuskoj, Musee de Orsay je čudesno mesto i po mnogima najbolji muzej Pariza. U njemu se nalazi bogata zbirka impresionizma ali i slika orijentalista. Ovaj muzej je restaurirani nacionalni spomenik i privlači mnoštvo ljubitelja umetnosti i istorije tokom cele godine.

3. Musee Rodin

Muzej Rodin, posvećen francuskom vajaru Ogistu Rodinu, još je jedan zanimljiv muzej u Francuskoj. Smešten u staroj palati, ovaj muzej odlikuje se umetničkim dekorom i prostranim galerijama. Zbirka sadrži čak 8000 skica i slika, 6600 skulptura i 7000 umetničkih predmeta. Pored toga, mesto se takođe može pohvaliti impresivnom arhivom od više od 80.000 starih fotografija. Okružen raskošnim vrtom i malim jezerom; Musee Rodin je jedno od najboljih mesta za razgledanje Pariza.

4. Versaj

Versaj je obavezna stanica za sve one koji dolaze prvi put u Pariz. Prekrasna palata, muzičke fontane i umetnički dekor fasciniraju svakog putnika koji ga poseti. Umetnički portreti, artefakti, oklopi i skulpture francuskih vladara izloženi su u muzeju Versajske palate, i verovatno odražavaju istinsku suštinu i duh srednjovekovnog i renesansnog perioda francuske istorije. Provozajte se vozićem ne bi li istražili bujnu zelenu prostranu baštu koja okružuje dvor, te otkrili palatu u kojoj je živela Marija Antoaneta.

5. Carrieres de Lumieres

Ako ste u Francuskoj a nisite odvojili slobodno vreme da posetite Carrieres des Lumieres, to će biti velika greška. Ovo je ekskluzivni muzej u Francuskoj, gde se slike i skulpture projektuju i prikazuju sa multimedijskim efektima, zajedno sa muzikom. Postoje galerije sa delima Pikasa, Mikelanđela i Rafaela, koje su prikazane svetlošću i zvukom, što im daje neverovatan 3D efekat. Zvuči nestvarno, zar ne?

6. Aven d’Orgnac

Špilja Aven d’Orgnac je jedan od najuzbudljivijih muzeja u Francuskoj, a prikaz različitih geografskih i topografskih karakteristika je zapanjujući. Ogromne pećine, topografija krečnjaka i kristalne formacije prostiru se u tri prostrane pećine, a vodiči engleskog govornog područja vode sve u šetnju podzemnim odajama ovog neverovatnog muzeja prirode.

7. Centre Georges Pompidou

Centar Georges Pompidou oduvek je oduševljavao posetioce svojom bizarnom arhitekturom od svog osnivanja 1977. godine. Njegovi lego-zidovi oduvek su privlačili mnoge ljubitelje umetnosti, pa čak i decu. U rasponu od nadrealizma do pop-arta, Pompidou ima dva sprata sa preko 65.000 predmeta moderne umetnosti. Ono što ga još čini jednim od najboljih muzeja u Francuskoj je ogromna Matisova zbirka od 245 dela. A kada završite sa onim što muzej nudi na svojim zidovima, morate izaći i uživati u panoramskom pogledu na grad sa šestog sprata zgrade!

Oslo ne spada u velike svetske prestonice po broju stanovnika, već po uticaju na globale trendove
PROČITAJTE I…

Oslo – najbolji muzeji norveške prestonice

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
15Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

 1. Slažem se u potpunosti, s tim što bih ja dodala tu još tri muzeja od kojih se dva nalaze u Parizu a treći u Avinjonu. Radi se o sledećim muzejima:
  1. Musée des Arts et Métiers koji se nalazi u Parizu i prikazuje celokupan razvoj nauke i umetnosti, počev od kamenog doba pa sve do doba mikročipova,
  2. Srednjovekovni muzej – sam naziv ukazuje na to šta bi se u njemu moglo naći, a napomenula bih da se u njemu mogu videti između ostalog i kraljevske krune koje su u muzeju pod posebnim režimom zaštite, a za one koji su ostali očarani knjigom Dama i jednorog značajna je informacija da se tapiserije koje se opisuju u toj knjizi nalaze izložene upravo u ovom muzeju,
  3. Papska palata u Avinjonu – može se videti kako je izgledao život papa pre Vatikana.

  Naravno, ljubitelji parfema mogli bi obići vrlo simpatične muzeje parfema Maison Fragonard. Uživaćete u očaravajući i nesvakidašnjim mirisima.

  Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X