Saveti – Saveti za putovanje u Egipat – Travel Magazine

Saveti za putovanje u Egipat

Saveti za putovanje u Egipat

Mnogim ljudima je poseta Piramidama u Gizi, grobnicama u Dolini kraljeva i brojnim hramovima i spomenicima iz vremena drevnog Egipta na spisku stvari koje bi voleli da urade u životu.

Putovanje u Egipat je primamljivo jer nam pruža mogućnost da se upoznamo sa tajnama jedne od najstarijih i najnaprednijih civilizacija u istoriji čovečanstva. A tu su i turistički rizorti, plaže i čuvene lokacije za ronjenje i arapska kuhinja. Ali koliko je sigurno putovati u Egipat i koliko dugo tamo treba ostati? Šta treba, a šta nikako ne treba da radite u ovoj zemlji?

Briga za bezbednost

Putnicima i turistima u Egiptu savetuje se oprez. Situacija u turističkim mestima kao što su Hurgada i Šarm el Šeik, ali i Luksor i Asuan, trenutno je bezbedna, ali se turistima preporučuje da slede uputstva turističkih agencija i ovlašćenih vodiča. Svim putnicima se preporučuje da izbegavaju mesta masovnih okupljanja i demonstracija. Kako stoji na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, eventualni teroristički napadi mogu biti neselektivni i dogoditi se bez prethodnog upozorenja. Posebno bi trebalo biti oprezan u blizini vladinih objekata, religijskih objekata, vojnih postrojenja i poslovnih objekata u Kairu i Aleksandriji.

Opasnost od otmica postoji u udaljenim pustinjskim oblastima. Ne preporučuju se izleti i putovanja u region saharske pustinje, oblasti u blizini granice sa Libijom i Sudanom. Isto važi za severni deo Sinajskog poluostrva u blizini egipatsko-izraelske granice.

Odaberite da u Egipat idete preko proverene turističke agencije, sa dugim iskustvom, dobrim vodičima i poznavanjem lokalnih prilika.

Putnicima i turistima u Egiptu savetuje se opreznost. Situacija u turističkim mestima kao što su Hurgada i Šarm el Šeik, ali i Luksor i Asuan, trenutno je bezbedna, ali se turistima preporučuje da slede uputstva turističkih agencija i ovlašćenih vodiča

Foto: Kasjan Farbisz from Pixabay

Ne odlazite u Egipat bez putnog zdravstvenog osiguranja

Putno zdravstveno osiguranje za individualne putnike nije obavezno, ali se toplo preporučuje. Sa druge strane, agencije koje vode grupe putnika u Egipat, obavezno moraju da ugovore grupno osigranje za svoje putnike. U suprotnom neće moći da sklope aranžmane.

Voda iz vodovoda, iako bakteriološki ispravna, koristi se samo za tuširanje i pranje, dok se za piće koristi isključivo flaširana voda. Zbog činjenice da se voće i povrće uglavnom navodnjavaju vodom iz Nila, nije preporučljivo jesti  ih presne. Potrebno je ili ga termički obraditi, ili oljuštiti spoljni sloj ili ljusku. Stomačne tegobe su relativno čest problem sa kojim se turisti susreću tokom odmora. Zato obavezno u putnoj apoteci ponesite probiotike.

Putno zdravstveno osiguranje za individualne putnike nije obavezno, ali se toplo preporučuje. Sa druge strane, agencije koje vode grupe putnika u Egipat, obavezno moraju da ugovore grupno osigranje za svoje putnike

Foto: Дашка Гнатовская from Pixabay

Nemojte se zadovoljiti samo posetom Kairu

Poseta Kairu je fascinantno iskustvo, od obilaska Piramida do upoznavanja sa bogatom kolekcijom Egipatskog muzeja. Svakako se preporučuju i poseta tradicionalnom suku, kao i istorijskim crkvama, džamijama i sinagogama. Ipak, ne zaboravite ostale važne atrakcije. Među njima su Dolina kraljeva i hramovi u Luksoru i Asuanu.

Poseta Kairu je fascinantno iskustvo, od obilaska Piramida do upoznavanja sa bogatom kolekcijom Egipatskog muzeja. Ipak, ne zaboravite ostale važne atrakcije. Među njima su Dolina kraljeva i hramovi u Luksori u Asuanu

Foto: マサコ アーント from Pixabay

Priuštite sebi vodiča

Da li lokacije od važnosti možete obići samostalno? Naravno! Ali ukoliko nađete dobrog i iskusnog vodiča, vaše iskustvo će biti višestruko unapređeno. Lokalni vodiči znaju zanimljive priče i legende, lako će vam objasniti običaje i tradicije, a mogu vam pokazati i neke vredne, ali manje posećene lokacije. Ukoliko nemate obezbeđenog vodiča preko agencije, potrudite se da pre putovanja bukirate obilaske, a na internetu možete pronaći agencije sa dobrim ocenama. Mnogi dobro vodiči su egiptolozi, a u njihovom društvu neće vas toliko saletati ni ulični prodavci.

Lokalni vodiči znaju zanimljive priče i legende, lako će vam objasniti običaje i tradicije, a mogu vam pokazati i neke vredne, ali manje posećene lokacije

Foto: Carla Bellaard from Pixabay

Ne izbegavajte luksuzne hotele

U poređenju sa nekim drugim delovima sveta, luksuzni hoteli u Egiptu su jeftini, posebno vam sezone (vrhunac sezone su decembar i januar). Zato, ukoliko putujete leti ili u jesen, možete naći veoma povoljan smeštaj. Čak i u hotelima poznatih luksuznih lanaca, sobe se mogu naći za 80-90 evra.

Izbegnite gužve

Osim što ćete dobiti povoljniji i bolji smeštaj, van sezone ćete izbeći i velike gužve. Ovo je posebno važno ako planirate da se otisnete na krstarenje Nilom. Tokom sezone, hiljade turista istovremeno silazi sa brodova i na poznatim lokacijama i u hramovima uz reku pravi nesnosne gužve. Zato, ukoliko možete da podnesete vrućinu (a tokom leta može da postane zaista toplo), očekuje vas znatno intimnije iskustvo.

Osim što ćete dobiti povoljniji i bolji smeštaj, vam sezone ćete izbeći i velike gužve. Ovo je posebno važno ako planirate da se otisnete na krstarenje Nilom

Foto: Makalu from Pixabay

Cenkanje sa taksistima

Ako putujete samostalno, cenkanje sa taksistima može postati i neprijatno. Mnogi od njih će pokušati da vas nateraju da platite visoku fiksnu cenu vožnje, ali vi nastavite da insistirate na tome da se upali taksimetar. Ukoliko imate mogućnost da na telefonu koristite internet, potražite prevoz preko aplikacija kao što su Uber ili lokalni Careem.

Ne očekujte da će sve biti na vreme

Mnogi turisti koji su se vratili iz ove zemlje fascinirani takozvanim „egipatskim vremenom„. Radi se specifičnoj arapskoj kulturi u kojoj je pojam žurbe potpuna nepoznanica, ali na to treba dodati užasne saobraćajne gužve koje onemogućavaju pridržavanje bilo kakvog striktnog rasporeda.

Tokom sezone, hiljade turista istovremeno silazi sa brodova i na poznatim lokacijama i hramovima uz reku pravi nesnosne gužve

Foto: Makalu from Pixabay

Ne padajte na turističke prevare

Evo jedne tipične zamke za turiste. Krenuli ste u Egipatski muzej, ali ispred ulaza srećete prijateljski nastrojenog lokalca koji vam objašnjava da je muzej trenutno zatvoren zbog, na primer, molitve. Budući da će ponovo biti otvoren tek za sat, predlaže vam da vas malo upozna sa komšilukom. Ubrzo ćete biti gotovo na silu ugurani u neku sporednu uličicu, a zatim i u neku od prodavnica – kako biste kupovinom prekratili čekanje. Naravno, lokalci dobijaju procenat od svake vaše kupovine. Zato uvek budite na oprezu.

Saznajte više o najpoznatijim turističkim destinacijama Egipta – Hurgadi, Šarm el Šeiku i Marsa Alamu. U blizini Marsa Alama nalazi se oaza Siva, u potpunosti posvećena eko-turizmu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *