Saveti – Najimpresivnije zgrade parlamenta na svetu – Travel Magazine

Najimpresivnije zgrade parlamenta na svetu

Najimpresivnije zgrade parlamenta na svetu

Ukoliko posećujete glavni grad neke zemlje, sigurno smo da će se na vašem spisku naći zgrada parlamenta, sedište zakonodavnog tela vlade te zemlje. Parlamentarne zgrade su tradicionalno dizajnirane da izazivaju osećaj veličine i nacionalnog ponosa, te većina zemalja ulaže puno vremena i novca u održavanje svojih domova parlamenta.

Pogledajmo neke od najlepših zgrada parlamenta na svetu…

Sansad Bhavan, Nju Delhi (Indija)

Među najlepšim parlamentarnim zgradama na svetu je svakako indijski parlament, smešten na brdu Raisina u Nju Delhiju. Sansad Bhavan dizajnirao je 1912-13., poznati britanski arhitekta Herbert Bejker koristeći indo-saracensku arhitekturu. Izgradnja je ipak tek započeta bila 1921. godine, a završena je nakon šest godina. Projekat je koštao oko 900 hiljada rupija. Sansad Bhavan ima tri polukružne komore i kupolu iznutra.

Kružna zgrada, spolja podržana sa 144 stuba, napravljena je od peščenjaka Dholpur, dok zgrada ima tragove mogulskih i radžastanskih nacrta. U ovoj četvorospratnoj zgradi sa 1.000 soba održavaju se redovni sastanci najvažnijih kabineta.

Najlepse minimalisticke zgrade
PROČITAJTE I…

Najlepše minimalističke zgrade na svetu

Palata parlamenta, Bukurešt (Rumunija)

Ova zapanjujuća građevina je četvrta najveća zgrada na svetu. Izgrađena je u rasponu od 13 godina, od 1984. do 1997. godine. Dizajn rumunskog parlamenta osmislio je diktator zemlje Nikolaj Čaušesku tokom svog zloglasnog komunističkog režima. Za završetak gradnje ove zgrade bilo je potrebno 700 arhitekata i 20 000 radnika koji su danonoćno radili.

Zgrada parlamenta visoka je 84 metra, ima 12 spratova i preko hiljadu soba, sve pedantno uređene. Unutar nje postoje prelepe dvorane, banket sale i mermerne podne stepenice. Postoji čak osam podzemnih nivoa sa tajnim tunelima za beg.

Binnenhof, Hag (Holandija)

Mesto sastanka holandskih generalnih država nalazi se u Binnenhofu, kompleksu zgrada smeštenih u centralnom Hagu. U impresivnom kompleksu nalaze se Ridderzaal (viteška sala), podignuta u 13. i 14. veku, Senat, Savet ministara, kabinet premijera i Predstavnički dom. Prvobitno je zgrada funkcionisala kao rezidencija grofova Holandije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dasha (@d_lozya)

Rajhstag, Berlin (Nemačka)

Zvanično sedište Bundestaga, nemački parlament, Rajhstag je veoma tražen orijentir u Berlinu. U prošlosti je bio svedok mnogih promena vlade, uključujući zloglasni nacistički režim. Nemački car Vilhelm I započeo je postupak gradnje 1884. godine i trebalo je 10 godina da se završi. Čuvena kupola i komora oštećeni su u požaru tokom Drugog svetskog rata. Posle brojnih obnova, zgradi je dodata nova staklena kupola.

Parlament, Budimpešta (Mađarska)

Među najlepšim zgradama na svetu svakako je zgrada parlamenta Budimpešte, jedna je od najstarijih zakonodavnih zgrada u Evropi. Izgradnja je započeta 1885. godine i produžena do 1902. godine, kada je struktura bila završena. Mađarski parlament, treća po veličini zgrada parlamenta na svetu, dugačka je 268 metara, široka 123 metara a visoka 96 metara. U njoj se nalazi 691 soba i 10 dvorišta, a dizajnirana je u neogotičkom stilu. Zgrada parlamenta bila je bitan faktor kroz dva svetska rata i mnoge pobune.

Kapitol, Vašington (SAD)

Sedište Kongresa Sjedinjenih Država, zgrada Kapitola, primer je neoklasične arhitekture 19. veka, sa kupolama i kipovima inspirisanim drevnim grčkim i rimskim stilovima gradnje. Ogromna građevina, koja se nalazi na vrhu Kapitolskog brda, veličine je oko 1,5 miliona kvadratnih metara i sadrži 600 soba. Izgrađena 1793. godine, pod rukovodstvom predsednika Džordža Vašingtona, u njoj se, između ostalih kancelarija, nalaze i Donja sala, Brumidijevi koridori, stara komora Vrhovnog suda, Kripta, Senat i komora Predstavničkog doma.

Vestminsterska palata, London (Engleska)

Među najpoznatijim evropskim atrakcijama, ovaj određeni kompleks parlamenta, poznat i kao Parlamentarni domovi, jedna je od najpoznatijih građevina na svetu. U zgradi svetske baštine UNESCO-a nalaze se Donji dom i Dom lordova. Zgrade na severnoj obali reke Temze izgrađene su u 10. veku. Od tada su u više navrata preuređivani i obnavljani. Jedan od najpoznatijih delova građevine je kula Elizabeta u kojoj se nalazi Big Ben. Sa oko 1100 soba, 100 stepeništa i dugim hodnicima, palata je prilično impresivna.

Zgrada parlamenta, Velington (Novi Zeland)

Ono što ovom domu parlamenta pripisuje mesto na listi je prilično jedinstven dizajn koji podseća na košnicu. Zgradu je projektovao novozelandski arhitekta Fergus Šepard, a izgradnja parlamentarnog doma započeta je 1969. godine, te završena 1981. godine.  Ova desetospratnica visoka je 72 metra i ima kabinu.

Najlepse zgrade u Barseloni
PROČITAJTE I…

Najlepše zgrade katalonskog modernizma koje ne smete da propustite u Barseloni

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
130Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *