Saveti – Najlepše zgrade katalonskog modernizma koje ne smete da propustite u Barseloni – Travel Magazine

Najlepše zgrade katalonskog modernizma koje ne smete da propustite u Barseloni

Najlepše zgrade katalonskog modernizma koje ne smete da propustite u Barseloni

Barselona je dobro poznata po kultnoj arhitekturi, bilo da je reč o katalonskom modernizmu, modernoj arhitekturi ili čuvenom mrežnom šablonu (grid pattern) koji je specifičan za okrug Eixample. Zahvaljujući neverovatnim arhitektama kao što su Antoni Gaudi i Josep Puig i Cadafalch, grad se odavno izdvaja ne samo u Španiji, već i u celom svetu po vrlo autentičnim zgradama koje možete samo ovde da vidite.

Barselona i njena kultna arhitektura

Količina modernističkih zgrada u Barseloni je prilično velika, a ako volite ovaj stil arhitekture osećaćete se kao dete na igralištu i poželećete da ih sve posetite. Pogledajte u nastavku naš izbor najzanimljivijih zdanja koji će vam pomoći da započnete sa arhitektonskim istraživanjem ovog krajnje neverovatnog grada.

Top 10 spanskih mesta na Unesco listi
PROČITAJTE I…

Top 10 španskih mesta koja su na UNESCO listi

Casa Batllo

Casa Batllo je verovatno najzanimljivija zgrada katalonskog modernizma u Barseloni. Prvobitna zgrada sagrađena je 1877. godine kada u Barseloni još uvek nije bilo električnog svetla. Godine 1903. kupio ju je Josep Batllo, istaknuti tekstilni industrijalac, koji je angažovao Gaudija da je sruši i sagradi novu kuću. Gaudi je umesto toga reformisao postojeću zgradu i pretvorio je u pravo umetničko delo.

Poznati arhitekta je koristio elemente kao što su keramika, kamen i kovano gvožđe da stvori fluidni prostor organskih oblika. Teško da postoji ravna linija u celoj zgradi. Krov svojim lučnim oblikom i mozaik pločicama podseća na leđa zmaja, što je navodno i bila želja Gaudija.

Casa Amatller

Smeštena u neposrednoj blizini kuće Casa Batllo, Casa Amatller je prelepo zdanje koje je sagradio Josep Puig i Cadafalch u modernističko-gotičkom stilu sa holandskim uticajima. Zgrada je izgrađena za Antonija Amatlera, važnog industrijalaca čokolade.

Ovaj niz kuća čiji su deo Casa Amatller i Casa Batllo poznat je pod nazivom Manzana de la Discordia (Blok razdora). Uključuje četiri najvažnije modernističke zgrade u Barseloni, koje su projektovale  četiri različite arhitekte, i sve u potpuno različitim stilovima. Ove zgrade predstavljaju definitivno najimpresivniju arhitekturu tog vremena.

Puig i Cadafalch je koristio elemente iz romaničke i katalonske gotike i reinterpretirao ih za fasadu koja je puna simbolike i dekorativnih elemenata. Kombinacija boja i materijala čini ovu zgradu istaknutom i danas.

Casa Mila (ili La Pedrera)

Poznata i pod nazivom „La Pedrera“ (Kamenolom), Casa Mila je zgrada koju je naručio industrijalac Pere Mila kada je Gaudi bio na vrhuncu svoje karijere i kreativnosti. Zgrada je u početku bila javno ismevana zbog svog neobičnog dizajna, ali se sada smatra jednom od najvažnijih modernističkih zgrada u Barseloni. Izgrađena je u periodu od samo četiri godine, i predstavlja Gaudijevo poslednje privatno rezidencijalno delo. Fasada je sa svojim kovanim gvozdenim balkonima talasaste i fluidne forme, koje je Gaudi uzeo od elemenata iz prirode.

Casa Mila je proglašena UNESCO baštinom 1984. Tokom posete videćete impresivno potkrovlje sa Gaudijevim poznatim lukovima kontaktne mreže, kultni Warrior Rooftop i stan za stanare, gde možete da  vidite kako je živela buržoaska porodica s početka 20. veka. Takođe ćete videti Dvorište cveća i Dvorište leptira, kao i izložbenu salu smeštenu u stanu porodice Mila.

Casa de las Punxes

Casa de las Punxes, ili Kuća šiljaka, otvorena je za javnost tek od 2016. Zvanični naziv ove srednjovekovno inspirisane kuće je Casa Terradas, nazvana po porodici Terradas, koja je ovu zgradu naručila od arhitekte Puig i Cadafalch-a.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beatriz Lagos (@beaviajera)

Poseta Casa de las Punxes malo se razlikuje od većine modernističkih zgrada Barselone. Pored učenja o istoriji kuće kroz interaktivne i edukativne prikaze, saznaćete sve i o Legendi o svetom Jordiju (Svetom Đorđu), zaštitniku Katalonije. Zgrada je puna simbolike koja odaje priznanje svecu zaštitniku, a muzej vas vodi na putovanje kroz brojne višesenzorne prikaze koji kombinuju video i animaciju.

Podelite ovaj članak...
74Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *